Advokatas pratrūko dėl spjūvio į Konstituciją

To Lietuvoje dar nėra buvę. Pirmadienį advokatas atsisakė dalyvauti teismo procese, kurį pavadino teisinio nihilizmo farsu. Jam nesuprantama, kaip laisvoje šalyje žmonės teisiami už tai, kad taikiomis priemonėmis išsakė savo požiūrį.

Taikų piketą prie prokuroro I.Mikelionio namų praėjusių metų kovo mėnesį surengę tuomečiai Seimo nariai  (iš kairės) P.Gražulis, V.Vasiliauskas, K.Komskis labai greitai pajuto kitų prokurorų atsakomuosius veiksmus.
Taikų piketą prie prokuroro I.Mikelionio namų praėjusių metų kovo mėnesį surengę tuomečiai Seimo nariai (iš kairės) P.Gražulis, V.Vasiliauskas, K.Komskis labai greitai pajuto kitų prokurorų atsakomuosius veiksmus.
Advokatas J.Ivoška: „Konstitucijoje aiškiai teigiama, kad kiekvienas pilietis turi teisę kritikuoti pareigūną dėl jo darbo.“
Advokatas J.Ivoška: „Konstitucijoje aiškiai teigiama, kad kiekvienas pilietis turi teisę kritikuoti pareigūną dėl jo darbo.“
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“

Oct 10, 2017, 6:12 AM, atnaujinta Oct 10, 2017, 9:59 AM

Prie skandalingai vertinamo prokuroro Irmanto Mikelionio namų piketą kartu su Kęstu Komskiu surengęs ir dėl to į teisiamųjų suolą sėdęs buvęs Seimo narys Valdas Vasiliauskas turės ieškoti naujo advokato, nors su senuoju nesusipyko ir jokių pretenzijų jam neturi.

Ikiteisminio tyrimo metu ir teisme buvusį politiką gynęs 69 metų Jonas Ivoška vakar atsisakė dalyvauti tolesniame teismo procese, tuo nustebindamas ir V.Vasiliauską, ir bylą nagrinėjančią Vilniaus apygardos teismo kolegiją.

V.Vasiliauskas tokį žingsnį iš pradžių palaikė pokštu, o teisėjų kolegijos pirmininkas Audrius Cininas priminė advokatui jo pareigas. Tačiau J.Ivoška atkirto, jog tiesa jam svarbesnė, ypač kai jis mato, kad teisėsaugininkai nebaudžiami pažeidinėja pagrindinį šalies įstatymą – Konstituciją.

„Aš neatsisakiau savo kliento – aš atsisakiau dalyvauti teisinio nihilizmo farse. Tai mano protesto forma. Ją man leidžia Konstitucijos trečiasis straipsnis, kuriame sakoma, kad tauta ir kiekvienas pilietis turi teisę priešintis bet kam, kas kėsinasi į šalies konstitucinę santvarką“, – vakar „Lietuvos rytui“ sakė J.Ivoška.

– V.Vasiliauskas ir K.Komskis teisiami, nes surengę piketą prie I.Mikelionio namų tariamai trukdė jo veiklai, o jūs sakote, kad taip buvo pažeista Konstitucija.

– Prokuroras parengė kaltinamąjį aktą, kurio visa esmė prieštarauja Konstitucijai. Juk joje aiškiai teigiama, kad kiekvienas pilietis turi teisę kritikuoti pareigūną dėl jo darbo.

Konstitucijoje taip pat sakoma, kad draudžiama žmogų persekioti už kritiką.

Šiuo atveju I.Mikelionis buvo kritikuojamas tik už savo darbą – už tai, kaip būdamas pareigūnas atlieka savo funkcijas.

Jei būtų kritikuojamas už tai, kad ne tokią žmoną išsirinko, tai jau būtų kišimasis į žmogaus asmeninį gyvenimą.

Dabar V.Vasiliauskas ir K.Komskis teisiami už tai, kad darė tai, ką jiems leidžia Konstitucija. Jie neperžengė normalios kritikos ribų – tai yra užfiksuota vaizdo įraše.

Šis įrašas buvo peržiūrėtas praėjusiame teismo posėdyje ir tada aš įsitikinau, kad turiu priešintis teisinio nihilizmo veiksmams, kurie griauna mūsų valstybės pamatus.

Todėl kaip konstitucinės santvarkos kūrėjas, kaip žmogus, parengęs naujas Konstitucijos pataisas, ir sakau, jog negaliu prisidėti prie teisinio nihilizmo, negaliu apsimetinėti, kad ši byla sutampa su teisinės valstybės principais.

Juk matau, kad reikia ginti tai, kas įteisinta Konstitucijoje, o ne ją versti aukštyn kojomis.

Prokuroro pareiga – ginti konstitucines vertybes, o ne jas marinti, todėl taip ir pasakiau – nedalyvausiu šitame procese.

– Jūs manote, kad K.Komskis ir V.Vasiliauskas nenusižengė įstatymams?

– Akivaizdžiai matome, kad nusikaltimo sudėties nėra. Tiksliau, ji yra, bet ne K.Komskio ir V.Vasiliausko veiksmuose, o prokuroro.

Tai jo veikla yra nusikalstama, nes smaugia žmones už kritiką.

Ar tikrai reikia gadinti visų laiką, leisti valstybės biudžeto lėšas akivaizdžiai suprantamiems dalykams?

Tai būtų tas pat, jei jūs nusipirktumėte parduotuvėje kokį nors produktą ir kas nors nuspręstų, kad ne tokį nusipirkote, paduotų į teismą, o šis imtų aiškintis.

Ar reikia nagrinėti dalyką, kuris, akivaizdu, yra ne teisinio nagrinėjimo objektas?

Ir šiuo atveju akivaizdu, kad tai ne teisės pažeidimas, o teisėtas žmogaus elgesys. Jei kiekvieną teisinį reikalą mes leisime per teismų sistemą, mums didžiąją dalį piliečių reikės įdarbinti teisėjais ir aiškintis teismuose, ar gyvename teisingai.

– I.Mikelionis yra sakęs, kad piketas išgąsdino jo žmoną, kad jam buvo daromas spaudimas.

– Tai buvo tik kritika. O gal jis save laiko Dievo pasiuntiniu žemėje, kuriam negalioja Visuotinė žmogaus teisių deklaracija, skelbianti, kad visi žmonės gimsta laisvi, su savo orumu ir teisėmis?

Ar jis jaučiasi esąs aukščiau už kitus žmones, o jo negalima pakritikuoti? Tai yra nukrypimas nuo sveiko proto.

Jei mes įsirašėme į pirmą Konstitucijos straipsnį, kad esame nepriklausoma demokratinė respublika, tai ir laikykimės šio principo.

– Jūs buvote V.Vasiliausko gynėjas ir ikiteisminio tyrimo metu. Ar sakėte prokurorams, kad kaltinamasis aktas, jūsų nuomone, prieštarauja Konstitucijai?

– Pasakiau tai iš karto, vos tik susipažinau su kaltinamuoju aktu. Sakiau, kad jeigu spjaunate į mūsų konstitucinius principus, bent jau vadovaukitės tarptautiniais teisės aktais, kuriuos yra ratifikavusi Lietuva ir kuriuos pripažįsta kitos ES šalys.

Bet, matyt, jie mato kitaip. Vienos bylos prokuratūroje guli metų metus, o jie užsiima tuo, kuo nereikia.

Jei ir toliau vykdysime tik įsivaizduojamą baudžiamąjį persekiojimą, o ne tirsime tikrus nusikaltimus, Lietuva vis labiau tols nuo pilietinės valstybės ir vertybių, kurios yra surašytos Konstitucijoje.

– Kalbate drąsiai. Ar nebijote, kad po to akibrokšto teisme kolegos advokatai pavadins jus išsišokėliu?

– Tai mano, kaip piliečio, o ne advokato pozicija. Bijančių dabar yra kur kas daugiau nei nebijančių. Prieš teismų sistemą pasisako nedaug advokatų.

Daug kas tiktai tyliai paburba, bet viešai paprieštarauti nedrįsta. Aš jau esu tokio amžiaus, kad išaugau iš baimės kelnaičių.

– Ar tai pirmoji jūsų byla, kurioje susidūrėte su, kaip sakote, konstituciniais pažeidimais, neteisybe?

– Žinau daug atvejų, kai akivaizdžiai buvo nepaisoma įstatymų. Tapo madinga į įstatymus nekreipti dėmesio, nes valstybės sektoriaus darbuotojai už savo klaidas ir kaltes neatsako.

Tarkim, jei valstybės tarnautojas, kad ir teisėjas, padaro nusikalstamą veiką blogai atlikdamas pareigas ar jų neatlikdamas, jiems įstatymai garantuoja laisvę nuo finansinės atsakomybės, net jei jų klaida atims iš jūsų šeimos visas pajamas.

Jūs kentėsite, o jiems – nieko.

– Manote, kad tokiu protestu ką nors pasieksite?

– Tegu jie supranta, kad advokatai nėra kvailiai, ir užtenka mums tylėti, nes jei tylėsime mes, visiems atrodys, kad viskas teisinėje sistemoje yra gerai.

Suprantu, kad mano amžiuje ramybė yra vertybė, bet teisybė yra svarbiau už ramybę ir didesnė vertybė.

Viešai ragino prokurorą nepolitikuoti

V.Vasiliauskas, K.Komskis ir Petras Gražulis, kurio teisinę neliečiamybę Seimas naikinti atsisakė, piketą prie tuomečio Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vadovo I.Mikelionio (nuotr.) namų surengė praėjusių metų kovą.

Piketuoti politikai nusprendė po to, kai I.Mikelionis pranešė, kad prokuratūra svarsto kreiptis į Europos Parlamentą ir prašyti panaikinti partijos „Tvarka ir teisingumas“ vadovo europarlamentaro Rolando Pakso neliečiamybę.

„Tvarkiečiai“ pikete kritikavo prezidentę ir teisėsaugą, kaltino juos dalyvaujant rinkimų kampanijoje ir ikiteisminio tyrimo medžiagą nutekinant tam tikroms žiniasklaidos priemonėms.

„Mikelioni, tramdyk STT“, – buvo rašoma ant vieno piketuotojų plakato.

Beje, vakar paskelbta, kad skandalingai vertinamas prokuroras I.Mikelionis palieka Generalinę prokuratūrą – išvyksta dirbti į Moldovą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?