Nuodijimą įvertino pinigais

Gyvsidabriu užterštame Ukmergės teisme dirbusiems teisininkams turėtų būti atlyginta neturtinė žala. Tai nusprendė Širvintų rajono apylinkės teismas.

Buvusiame Ukmergės teismo pastate surinkta apie tris kilogramus gyvsidabrio.
Buvusiame Ukmergės teismo pastate surinkta apie tris kilogramus gyvsidabrio.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 12, 2017, 6:43 AM

Po 1,5 tūkst. eurų neturtinės žalos priteista septyniolikai Ukmergės teismo darbuotojų – iš viso 25 tūkst. 500 eurų. Vienam prokurorui ir vienam advokatui priteista po 750 eurų neturtinės žalos, o dar aštuoniems teisininkams – įvairios sumos.

Jei šis sprendimas įsiteisės, žalą turės atlyginti Vyriausybė, nes byloje ieškinys pareikštas valstybei.

„Ieškinys patenkintas iš dalies. Teismas įvertino, kad tai buvo toksiška, pavojinga medžiaga. Buvęs teismo pastatas iki šiol uždarytas. Žmonės, buvę toje patalpoje, išsigando ir jautė nerimą. Tai buvo vienas pagrindinių kriterijų priteisiant neturtinės žalos dydį“, – kalbėjo sprendimą priėmusi teisėja Irina Serafin.

Širvintų teismas vertino ir medikų bei mokslininkų pateiktas išvadas, kuriose kategoriškai pasakyta, kad apsinuodijimo gyvsidabriu nenustatyta.

Apylinkės teismo sprendimas nėra galutinis ir per mėnesį gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos teismui.

„Dideliame mūšyje pasiekta mažytė pergalė. Teismas vis dėlto pripažino, kad valstybė neatliko visko, kas jai privalu, ir neužtikrino saugių darbo sąlygų darbuotojams.

Įvertinę teismo argumentus, mes spręsime, ką daryti toliau – ar tenkintis tuo, kas priteista, ar skųsti apeliacine tvarka“, – sakė ieškovų advokatas Gintaras Černiauskas.

Pasak advokato, gyvsidabris Ukmergės teisme galėjo būti dešimt metų, nes darbuotojai jautė panašius simptomus, nukentėjusiųjų gali būti kur kas daugiau nei ieškojusių teisybės asmenų. G.Černiausko teigimu, yra du vaikų apsigimimo atvejai nedideliame teismo kolektyve.

„Tai buvo teroro aktas, nukreiptas prieš grupę žmonių. Juk teisme lankėsi daugybė asmenų. Daugelį metų buvo nuodijama“, – kalbėjo advokatas.

Šioje byloje 32 teisininkai, anksčiau dirbę gyvsidabriu užterštame Ukmergės teisme, reikalavo atlyginti turtinę ir neturtinę žalą – nuo 50 tūkst. iki 200 tūkst. eurų.

Tarp ieškovų – prokurorai, teisėjas, teismo tarnautojai, advokatai.

Ukmergės teisme anksčiau dirbo ir dabartinis generalinis prokuroras Evaldas Pašilis, tačiau jis į teismą dėl žalos atlyginimo nesikreipė. (BNS, LR)

Gyvsidabrio garų koncentracija – didžiulė

2012 metų gruodį ir 2013 metų pradžioje tuometiniame Ukmergės teismo pastate ugniagesiai gelbėtojai surinko apie tris kilogramus gyvsidabrio.

Į sienas įsigėrusių nuodingų gyvsidabrio garų koncentracija leidžiamą normą viršijo tūkstančius kartų. Teisininkai jautė metalo skonį burnoje, o išėję atostogų to nebejuto.

Ukmergės teisme gyvsidabrio rasta ir anksčiau, 2003 metais. Jo aptikta gėlių vazonuose ir kitose vietose. Tąkart ugniagesiai surinko pavojingą metalą, tačiau niekas neįtarė, kad teismo patalpose paslėpta daug daugiau gyvsidabrio, nei buvo surinkta.

Gyvsidabrio buvo aptikta teismo pastate montuojant signalizaciją – pragręžus skylę jis ėmė tekėti.

Gyvsidabris yra nuodingas žmogaus sveikatai. Patekęs į organizmą, jis kaupiasi inkstuose, kepenyse, smegenyse, kauluose ir trikdo organų funkcijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.