Po Mindaugo Basčio kūliavirsčio prabilta apie sąmokslą

Vis labiau įsisiūbuojančioje kairiųjų melodramoje – netikėtas posūkis: socialdemokratų lyderio Gintauto Palucko iš Seimo jau varytas Mindaugas Bastys tampa jo sąjungininku.

M.Bastys atsiėmė savo parašą dėl koalicijos su „valstiečių“ frakcija.
M.Bastys atsiėmė savo parašą dėl koalicijos su „valstiečių“ frakcija.
M.Bastys atsiėmė savo parašą dėl koalicijos su „valstiečių“ frakcija.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
M.Bastys atsiėmė savo parašą dėl koalicijos su „valstiečių“ frakcija.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
M.Bastys atsiėmė savo parašą dėl koalicijos su „valstiečių“ frakcija.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
M.Bastys atsiėmė savo parašą dėl koalicijos su „valstiečių“ frakcija.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
M.Bastys atsiėmė savo parašą dėl koalicijos su „valstiečių“ frakcija.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
M.Bastys atsiėmė savo parašą dėl koalicijos su „valstiečių“ frakcija.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

„Lietuvos rytas“

Oct 12, 2017, 3:54 PM, atnaujinta Oct 12, 2017, 5:03 PM

Ant apkaltos slenksčio stovintis M.Bastys vakar paskelbė paliekantis socialdemokratų maištininkų gretas, nes partijoje nėra vieningos pozicijos dėl bendradarbiavimo su „valstiečiais“.

M.Bastį, kaip ir dar devynis partijos sprendimui trauktis iš valdančiosios koalicijos nepaklususius Seimo narius, socialdemokratų etikos sargai pasiūlė šalinti iš partijos.

Išvarius maištininkus, socialdemokratams grėsė iš viso likti be frakcijos Seime, nes ją sudaryti gali septyni nariai, o su „valstiečiais“ nesusidėjo tik šeši. Taigi dabar M.Bastys būtų septintas.

Kodėl M.Bastys praregėjo?

Anksčiau svarstyta, kad M.Bastys su valdančiaisiais liko esą vis dar tikėdamasis Seimo nario mandato. Kodėl jis staiga apsigalvojo ir pasirinko į opozicijos apkasus sukančią partiją?

Apie tai paklaustas G.Paluckas vakar „Lietuvos rytui“ tvirtino, kad M.Bastys pasielgė teisingai: „Manau, įtakos tokiam jo žingsniui galėjo turėti neigiama viešoji nuomonė ir partijos vertinimas.

Kito paaiškinimo neturiu. Racionaliai viską dėliojant, buvimas valdančiojoje koalicijoje jam kaip tik duotų bent jau teorinį šansą likti Seime.“

P.Urbšys žvelgia giliai

Tuo metu iš Seimo valdančiųjų stovyklos pasigirdo versijų, jog galbūt M.Bastys ėmė blaškytis sulaukęs kokių nors jam palankių ženklų iš Konstitucinio teismo.

Tokiomis įžvalgomis pasidalijo „valstiečių“ frakcijai priklausantis Povilas Urbšys: „M.Basčio apsisprendimui įtakos galėjo turėti gresianti apkalta.

Jeigu jis nusprendė atsiimti parašą, matyt, tikisi palankaus teismo sprendimo.“

Aiškindamas, kodėl teismas galėtų būti jam palankus, P.Urbšys svarstė, jog Seimo komisijos surinkta medžiaga dėl įtartinų M.Basčio ryšių su Rusijos atstovais palieka daug erdvės teisinėms interpretacijoms, kuriomis vėliau gali pasinaudoti ir politikai: „Niekam nėra paslaptis perteklinė prezidentės įtaka Konstituciniam teismui.

Neabejoju, kad prezidentė G.Palucko rankomis bandė susilpninti valdančiąją koaliciją, todėl gali būti bendras jų interesas išspręsti tas bėdas, kurios dėl to dabar užklupo socialdemokratus.“

Netiki pateikta versija

G.Paluckas prisipažino irgi girdėjęs versijų apie tai, kad partija kažkaip gali išgelbėti M.Bastį nuo jam gresiančios apkaltos, bet tokias kalbas vadino spekuliacijomis.

„Apkaltos baigtis priklauso ne nuo partijos, o nuo Konstitucinio teismo išvadų ir balsavimo Seime. Ar kas nori gali patikėti, kad Prezidentūra su socialdemokratų vadovybe susimokė sužlugdyti valdančiąją koaliciją ir dėl to daro įtaką teismui, kad išteisintų M.Bastį?

Aš suprantu siekį išsaugoti koaliciją, bet taškytis tokiais kaltinimais ar samprotavimais apie sąmokslą, siekiantį Prezidentūrą ir Konstitucinį teismą, yra absurdas.

Atsakingi politikai taip negali garsiai samprotauti. Taip juokauti gali tik prie butelio. Kartą Algirdas Butkevičius jau pajuokavo apie pučą prieš jį“, – kalbėjo G.Paluckas.

Versija, kad M.Bastys pakeitė nuomonę tikėdamasis palankaus Konstitucinio teismo sprendimo, netiki ir socialdemokratų maištininkų atstovas Gediminas Kirkilas: „Sunku suprasti tokį besiblaškantį žmogų.

Matyt, jis bijo apkaltos ir iš Seimo trauksis nelaukdamas balsavimo. Norint vėliau dalyvauti Seimo rinkimuose jam reikės partijos ir skyriaus paramos.“

Anksčiau ragino trauktis

Beje, Seimo komisijai patvirtinus, kad M.Bastys veikė prieš Lietuvos interesus, G.Paluckas jį ragino atsisakyti mandato, nes jo buvimas parlamente daro žalą partijai.

Vakar „Lietuvos ryto“ paklaustas, ar už frakcijos išsaugojimą mokama ne per didelė kaina, socialdemokratų vedlys aiškino, jog nėra taip, kad galima imti ką nors bet kokia kaina ir bet ką padaryti: „Manau, kad ir M.Bastys neturi kokių nors išskaičiavimų, kaip išvengti apkaltos, – jis nusiteikęs gintis visose institucijose, o partijos reikalai su apkalta nesusiję.“

G.Paluckas taip pat tvirtino, kad savo nuomonės dėl M.Basčio nekeičia: „Pasitraukęs iš Seimo jis išsaugotų galimybę pasitikrinti, ar turi rinkėjų pasitikėjimą.

Jeigu bus pašalintas apkaltos būdu, tokią galimybę praras – turės ilgai ir nuobodžiai įrodinėti savo tiesas.“

Kairiųjų vadovas pridūrė, kad savo parašą dėl koalicijos su „valstiečiais“ atšaukęs M.Bastys įvykdė partijos tarybos sprendimą ir etikos sargų rekomendacijas, bet galutinį žodį dėl šio politiko tars taryba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: UŽT komentarai apie pokyčius ūkio sektoriuje, darbo rinkoje