Algirdas Sysas apie buvusius partiečius: „Mane kelias dienas mulkino“

Krizė socialdemokratų gretose tęsiasi. Susipykę socdemai jau dalinasi frakcijos pavadinimą ir patalpas. Buvę bendražygiai net posėdžiauja atskirai, o iš ūkio ministro posto pasitraukęs, tačiau partijoje likęs Mindaugas Sinkevičius sumanė planą, kuris dabartinį partijos pirmininką Gintautą Palucką gali palikti be darbo.

Socialdemokratų narys A.Sysas viešėjo laidoje „Lietuva tiesiogiai“.<br>D.Umbraso nuotr.
Socialdemokratų narys A.Sysas viešėjo laidoje „Lietuva tiesiogiai“.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Bruveris viešėjo laidoje „Lietuva tiesiogiai“.<br>V.Valentinavičiaus nuotr.
V.Bruveris viešėjo laidoje „Lietuva tiesiogiai“.<br>V.Valentinavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-10-20 22:13

Apie tai „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ žurnalistė Daiva Žeimytė kalbėjosi su Socialdemokratų frakcijos nariu Algirdu Sysu bei dienraščio „Lietuvos rytas“ apžvalgininku Vytautu Bruveriu.

– Pone Sysai, kas dabar vyksta Socialdemokratų frakcijoje? Atsirado dvi frakcijos – Socialdemokratų frakcija ir Socialdemokratų darbo frakcija – ar dar jų nėra?

– (A.Sysas) Viena šiandien pasiskelbė ir ten įtraukė visus, kurie nedalyvavo ir nenorėjo dalyvauti joje. Kita frakcija dar iki galo neįformino, manau, mes rytoj pareikšim, ar mes turim savo frakciją ar eisim į mišrią grupę.

– Kuris yra tikresnis socialdemokratas – ar jūs, ar Gediminas Kirkilas?

– (A.Sysas) Nuspręs rinkėjai, kai ateis laikas balsuoti. Aš laikausi mūsų statuto ir žaidimo taisyklių. Jeigu mes į rinkimus einame su partiją, kaip partijos nariai, mes turime laikytis žaidimo taisyklių. Jeigu kiekvienas pradedam kalbėti kaip komiteto narys ar išsikėlęs asmeniškai, patekęs į parlamentą, negali kalbėti už partiją.

– Frakcijai skylant kol kas nekalbama apie komitetus, kvotas, kurios buvo. Jūs vis dar esate komiteto pirmininkas, taip pat jais yra Juozas Bernatonis, G.Kirkilas.

– (A.Sysas) Aš savo sprendimą pareiškiau iš karto kitą dieną, kai atėjau į Seimą ir buvo priimtas sprendimas. Deja, suprantu ir valdančiuosius, reikėjo aiškumo dėl kvotų. Seimo postai yra dalinami kvotuotai, priklausomai nuo frakcijos dydžio. Jeigu mūsų frakcija bus 7 narių, mums priklausys 2 pozicijos. Aišku, kadangi esi mažumoje arba opozicijoje, negali pretenduoti į pirmininką, tą puikiai suprantu, tą supranta ir visi kiti, kurie buvo pirmininkais ar pavaduotojais. Bet mes šiuo atveju kalbame ne apie postus, o darbą opozicijoje.

– Kaip jūs bendraujate? Šiandien iš ryto posėdžiavote atskirai. Jau nebesikalbate tarpusavyje?

– (A.Sysas) Kalbamės, sveikinamės, ranką paspaudi. Aš nesuplaku visko į krūvą. Yra žmogiški santykiai, normalūs ir darbiniai. Šiuo atveju čia yra darbiniai dalykai, bičiuliai nutarė elgtis kitaip, čia jų teisė. Aišku, mane ir mano bičiulius porą dienų mulkino, tai man pagarbos tiems žmonėms nepadaugėjo, bet gyvenimas tęsiasi. Mes dirbsim savo darbą, jie, matyt, turi savų išskaičiavimų ir dirbs savo darbą.

Gyvenimas padarys pataisas ir po kiek laiko bus aišku, kas buvo teisūs, kas ne, kas suklydo, o kas buvo labai protingas ir elgėsi teisingai. Kad mes būsim opozicijoje, tai nereiškia, kad kaip kelsim rankas ar spausim mygtuką prieš visais atvejais – taip niekados nebuvo ir nebus. Jeigu yra įstatymai, kurie gerina žmonių gyvenimą, nors nedaug, kokybę, tai mes balsuosim už. Bet bus principiniai dalykai, dėl kurių mes nesutarsim.

– Pone Bruveri, kas nutiko? Su G.Palucko atėjimo buvo kalbama apie tai, kad reikia permainų partijai. Po to, kai keli senieji socialdemokratai patys pasitraukė ir vienas buvo pašalintas iš partijos, pradėta kalbėti apie naują epochą šioje partijoje. Dabar pasidarė socdemų hibridas – dvi frakcijos Seime, viena opozicijoje, kita pozicijoje ir nebeaišku, kurie yra tikrieji socialdemokratai.

– (V.Bruveris) Partija ne tik, kad neatsigauna, bet vis giliau klimpsta į krizę, kurią apnuogino itin skaudžiai ir gana netikėtai pralaimėti Seimo rinkimai. Jie pirmiausia parodė, kad partija neturi idėjų, žmonių, lyderių.

– Tai gal kaip tik turi lyderį, kuris trenkė kumščiu, pasakė, kad bus taip ir ne kitaip, išmėtė visus veteranus?

– (V.Bruveris) Tai, kad naujoji partijos vadovybė ar partijos vadovas greitai sueis į klinčą, kalbant bokso terminais, arba į artimą nuožmią kovą su senąja partijos nomenklatūra, kuri sudaryta iš buvusios LDDP atstovų – tai buvo akivaizdu. Tik aišku nebuvo galima manyti, kad kova bus tokia žūtbūtinė ir baigsis taip, kaip baigėsi.

Tai virsta visiška sudegusio teatro tragikomedija, kai atrodo, kad nė viena iš susikibusių pusių tiesiog nenori baigti vakarėlio, nori, kad jis tęstųsi, pereitų į dūzges, o dūzgės į podūzges. Tai buvo matyti, kad bus konfliktas, tik kad jis taip baigsis – tai dar kartą patvirtina, kad partijoje yra visiškas pakrikimas ir nėra pakankamai žmonių, kurie turėtų pakankamai autoriteto, valios ir sugebėjimų šitą krizę suvaldyti.

– Bet yra asmenybės susidvejinimas, savotiška dvigalvė hidra – lyg tie patys socialdemokratai, rinkėjas juos žino kaip socialdemokratus – tiek G.Kirkilo, A.Butkevičiaus kompaniją, kuri išėjo, tiek poną Sysą. Dabar jie lyg yra atskirai ir turėtų vieni kitiems oponuoti, bet vargu ar oponuos, nes programinės nuostatos tos pačios?

– (V.Bruveris) Nebūtinai oponuos ta prasme, kad ginčysis dalykiškai dėl kažkokių programinių, ideologinių, politinių dalykų. Manau, kad bus tas, kas vyksta dabar – nuolatinis intrigavimas vienas prieš kitą, kojų kaišiojimas ir kandžiojimas, kuo pirmiausia užsiims supykusių, kerštingų ir ilgą atmintį turinčių senjorų pusė ar separatistų dalis, kuri buvo išstumta. Tam tikra prasme G.Paluckas ir jo šalininkai atsiduria tarp kūjo ir priekalo. Vienas dalykas bus visi politiniai konkurentai ir valdantieji valstiečiai, buvę partijos bendražygiai, kurie juos spaus iš vienos pusės, iš kitos pusės – didžiulis, milžiniškas iššūkis eiti į tautą ir jai parodyti, kad partija yra nauja, turi naujus vadovus ir naują lyderį. Čia bus didelis iššūkis.

Jeigu pono Palucko nebūtų buvę, jį būtų reikėję išgalvoti, nes protestas partijoje prieš visą partijos vadovybę buvo visiškai akivaizdus, milžiniškas ir jis kaupėsi po rinkimų. Kuo daugiau laiko po rinkimų ėjo, tuo labiau tas protestas kaupėsi. Pasižaboti šitą protestą ir jo bangą, ja pasinaudoti, super sugebėjimų nereikia. Kita vertus, įrodyti didelėms rinkėjų masėms, ypač nusivylusioms, pabėgusioms, kad tu esi tikras, naujas politinis lyderis ir tas pats socialdemokratas – čia reikia tikro politinio potencialo, svorio ir sugebėjimo. Kol kas ponas Paluckas to nepademonstravo, nors jau turėjo pademonstruoti. Aš abejoju, ar pademonstruos. Antra, tu turi būti ne vienas, reikia komandos, kuri irgi būtų su tokiais lokomotyvais.

– Jūs nepasitikit ponu Sysu?

– (V.Bruveris) Ponas Sysas teneįsižeidžia, bet aš žiūriu į poną Sysą ir lokomotyvo nematau. Dabar aplink poną Palucką stovi senoji partijos nomenklatūra. Ponas Paluckas tikina, kad partijos aruodai yra neišsemiami, baisiai turtingi ir ten slypi baisingas, viską susprogdinsiantis potencialas, kuris neatsiskleidė iki šiol dėl to, kad jį buvo sukaustęs partijos nomenklatūros batas.

Gerai, pamatysim, laikas parodys, bet greičiau jau tas laikas parodytų. Naujieji partijos lyderiai jau turėtų pradėti šokinėti kaip kipšai iš tabokinių, nes laiko lieka vis mažiau, rinkimai jau ant nosies.

– (A.Sysas) Iš senosios gvardijos aplink G.Palucką valdyboje yra tik du – vienas išėjo savo noru, liko tik V.Blinkevičiūtė.

 

– Pone Sysai, ar Lietuvoje galėtų veikti dvi socialdemokratinės jėgos, jeigu atsiskyrėliai bandytų kurti naują socialdemokratinį darinį?

– (A.Sysas) Jei pažiūrėsim į paskutinius rinkimus, valstiečiai faktiškai kaip kairieji. Jų lozungai, pažadai, šūkiai ir kritika mūsų atžvilgiu, kadangi socdemai vykdė neoliberalią politiką bent 4 metus. Jie vykdė kairiąją politiką ir vadinasi valstiečiai ir žalieji.

– Tai kam tada socialdemokratai reikalingi? Rimvydas Valatka sako, kad socialdemokratai yra atgyvenusi politinė jėga, nes absoliučiai nebeatstovauja savo socialdemokratinės ideologijos.

– (A.Sysas) Ponas Valatka yra liberalas, liberalui geriausias konkurentas yra miręs.

– Kas buvo įgyvendinta iš socialdemokratinių principinių idėjų? Tarkime, progresinių mokesčių nėra.

– (A.Sysas) Didžiausia problema, kad mes eidami į rinkimus ar būdami opozicijoje sakydavom vienas tezes, o solidarumo, kurį atėję į valdžią turėjome pademonstruoti per mokesčių sistemą, pajamų persiskirstymą – to nebuvo. Rinkėjai tą įvertino.

– Taip jūs dar giliau klimpstate, neišsiaiškindami, kas tokie esate.

– (A.Sysas) Mes pasakysime ir darysime savo darbą. Ne tik žodžiais kalbėsim, kad reikia progresinių, bet stengsimės, kad tai būtų įgyvendinta, balsuosim. Aš turiu pavyzdžių, kai mes opozicijoje visi balsuojam už progresinius, o kai ateinam į valdžią ir ateina mano projektas, pusė mano bičiulių balsuoja prieš progresinius mokesčius. To dviveidiškumo žmonės nepakentė ir už tai mus nubaudė.

– Jūsų manymu, dabar kažkas pasikeis?

– (A.Sysas) Aš nekeičiau savo požiūrio, išlikau su tuo pačiu požiūriu. Ką sakiau prieš 10-15 metų, aš taip pat elgiuosi. Kad mano bičiuliai keitė nuomones, čia ir yra vertinimas visos partijos ir mano, kaip jų bičiulio, kadangi aš buvau su jais ir nesugebėjau įrodyti, kad taip elgtis negalima.

– (V.Bruveris) Aš nežinau, kiek tuose atsinaujinimuose ir kituose dalykuose lėmė ideologiniai ir programiniai sumetimai, kiek asmeninės ambicijos ir asmeniniai politiniai išskaičiavimai. Mano nuomone, mūsų tradicinių politikų asmeninės ambicijos ir asmeniniai politiniai išskaičiavimai šiuo atveju irgi dominavo, o visos kalbos apie ideologinius skirtumus buvo tik širma. Antra, manau, kad Lietuvai reikia normalios kairės.

– Kas yra normali kairė? Ar „atsinaujinusios“ socialdemokratų partijos pagrindu sudaryta kairė, ar kitokia kairė, naujas darinys?

– (V.Bruveris) Jeigu jie įrodys, kad yra tikra ir tikrai socialdemokratinėmis vertybėmis besivadovaujanti partija, besistengianti jas įgyvendinti ir įgyvendinanti – valio, visi mes pakelsime rankas. Man tik atrodo, kad tie žmonės, ta publika nepajėgi to padaryti. Pirmiausia jų tikslas visose vidinėse kovose buvo ne tas.

– (A.Sysas) Jau prieš metus derybose atsirado takoskyra, kai dalis žmonių, derybininkų pasakėm, kad derybos tokios negali būti, mes turim kelti savo socialdemokratines vertybes, dėl jų derėtis.

– (V.Bruveris) Kiek šioje takoskyroje lėmė asmeninės ambicijos, kerštas, pykčiai, asmeniniai išskaičiavimai, senos takoskyros tarp senų LDDP ir senųjų socialdemokratų – čia aš keliu klausimą. Grįžtant prie mūsų diskusijos apie partinę sistemą, manau, kad Lietuvai reikia ir kairės, ir dešinės, ir krikščioniškosios demokratijos, ir liberalizmo.

 

Tik bėda ta, kad visos šitos ideologinės srovės ir politiniai flangai skęsta krizėje su visomis vadinamomis tradicinėmis partijomis, kurios pas mus normaliai nėra susiformavusios.

Geriausiai atrodo konservatoriai, bet tai irgi yra momentinis dalykas. Apie liberalus patylime prie žvakutės uždegtos, ši politinė jėga irgi skilinėjo nežinia kiek kartų. Bene solidžiausiai atrodė socialdemokratai – va, matome, kokioje jie yra būsenoje. Čia yra visos partijų sistemos bėda, kuriai tuoj visiškai pradės diktuoti taisykles visiškai nesisteminės, populistinės jėgos. Tai, kas dabar vyksta.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 18.40 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl įvyko visuotinis elektros išjungimas Ukrainoje?