Prezidentės patarėja apie referendumą dėl dvigubos pilietybės: „Velnias slypi detalėse“

Konstituciniam Teismui penktadienį paskelbus, kad dvigubos pilietybės išplėtimas galimas tik referendumu pakeitus Konstituciją, prasidėjo kalbos apie galimą referendumo datą. Planuojama, kad jis bus organizuojamas kartu su prezidento rinkimais 2019 metais. Prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausioji patarėja ekonominei ir socialinei politikai Lina Antanavičienė sako, kad referendumo klausimo suformulavimas bus itin sudėtinga užduotis.

Prezidentės patarėja apie referendumą dėl dvigubos pilietybės: „Velnias slypi detalėse“.<br>D.Umbraso nuotr.
Prezidentės patarėja apie referendumą dėl dvigubos pilietybės: „Velnias slypi detalėse“.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 24, 2017, 8:46 AM

“Dar kartą teismas patvirtino tą patį, kad siekiant įteisinti dvigubą pilietybę, būtina priimta sprendimą referendumu. Gal nieko netikėto ir nebuvo, dabar kitas klausimas, kaip padaryti, kad tauta ateitų ir savo valią pareikštų“, – sakė prezidentės patarėja sakė „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“.

„Mes kalbame apie esmių esmę – pagrindinius pamatus. O taip išimti gabaliukais iš Konstitucijos, bandant ją pakeisti, kad referendumas pavyktų, tai negalima taip daryti. Reikia susitelkti visiems politikams, visuomenei, tautiečiams Lietuvoje ir užsienyje ir siekti bendrais veiksmais, aiškinant ir kviečiant, kad lietuviai tikrai sudalyvautų referendume“, – poziciją dėstė prezidentės patarėja.

Prezidentės patarėjos nuomone, itin atsakingas darbas laukia to, kuris turės suformuluoti patį klausimą. Anot jos, tai itin atsakingas darbas. „Velnias slypi detalėse, kiekvienas žodis, kiekvienas kablelis yra svarbus“, – sakė L.Antanavičienė.

Jos teigimu, šis klausimas priklauso ne nuo prezidentės pozicijos. „Tauta spręs, ne prezidentė. Tai yra klausimas, kurį turi nuspręsti visa Lietuva, o ne vienas aukštesnis, ar žemesnis politikas“, – „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ sakė prezidentės vyriausioji patarėja L.Antanavičienė.

Seimas Konstitucinio Teismo klausė, ar įstatymu galima įtvirtinti teisę turėti dvigubą pilietybę po nepriklausomybės atkūrimo Europos Sąjungos (ES) ir NATO šalių pilietybę įgijusiems Lietuvos piliečiams.

Konstitucijoje rašoma, kad išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos ir kitos valstybės pilietis.

Konstitucinis Teismas anksčiau yra pasakęs, kad ši nuostata reiškia, jog dviguba pilietybė negali būti paplitęs reiškinys, todėl Konstitucijai prieštarautų dvigubos pilietybės įteisinimas įstatymu tiems žmonėms, kurie išvyko iš šalies po nepriklausomybės atkūrimo.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.