Aplinkos ministras K. Navickas paspendė kilpas sau

Dar visai neseniai krištolinį savo veiklos skaidrumą žadėjęs aplinkos ministras Kęstutis Navickas klimpsta. Įtarimų kelia ir jo sąsajos su iš mokesčių mokėtojų kišenės tarpstančia buvusia darboviete, ir pasirinktų bendražygių reputacija.

Aplinkos ministras K.Navickas drąsiai jaučiasi tik miške – į „Lietuvos ryto“ klausimus pats atsakyti neišdrįso.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Aplinkos ministras K.Navickas drąsiai jaučiasi tik miške – į „Lietuvos ryto“ klausimus pats atsakyti neišdrįso.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kai kurie aplinkosaugos specialistai mano, kad meldinę nendrinukę galima išsaugoti ir neskiriant tam milijonų.
Kai kurie aplinkosaugos specialistai mano, kad meldinę nendrinukę galima išsaugoti ir neskiriant tam milijonų.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Oct 27, 2017, 6:11 AM, atnaujinta Oct 27, 2017, 12:09 PM

„Valstiečių“ deleguoto aplinkos ministro įtartinus viražus jau tiria Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

Etikos sargų akiratyje neseniai atsidūrė epizodas dėl milijoninės paramos K.Navicko buvusiai darbovietei viešajai įstaigai „Baltijos aplinkos forumas“ (BAF).

„Lietuvos ryto“ žurnalistas išsiaiškino ir daugiau abejotinos K.Navicko veiklos faktų.

Pavyzdžiui, akis bado tai, kad aplinkos ministras patarėja įdarbino Mildą Radžiūtę, kuri anksčiau buvo ne kartą bausta už aplinkosauginius pažeidimus, o principingi darbuotojai vejami iš ministerijos.

Aplinkos ministerijoje būta ir iškalbingų sutapimų – kai ministras gavo klausimų apie pasirinktus komandos narius, pakeistą strategiją, buvusią darbovietę, staiga atsistatydino viceministras Mindaugas Gudas.

Pastarojo sutuoktinę ir K.Navicką sieja bambagyslė – milžinišką europinę ir Lietuvos biudžeto paramą gaunanti ta pati BAF.

Negana to, ministras yra pasirašęs susitarimą, kad po ketverių metų galės atgauti dosniai biudžeto pinigais maitinamos šios viešosios įstaigos dalį, kurią tik šiemet perleido kitam dalininkui.

Laimino pavaldiniai

Pirmoji skandalo banga nuvilnijo paaiškėjus, kad buvusiai aplinkos ministro darbovietei nusišypsojo didelė sėkmė – buvo palaiminta paraiška europinei paramai gauti.

Tiesa, K.Navickas savojo parašo nedėjo – jis tik patvirtino komisiją, kuri vertino ES aplinkos ir klimato programos (LIFE) paraiškas.

Po to visą darbą atliko ministro pavaldiniai, kuriems vadovavo ministerijos ES paramos administravimo departamento vadovas Inesis Kiškis, kiti valdininkai.

I.Kiškio vadovaujamą departamentą kuruoja tiesiogiai K.Navickas. Ankstesni ministerijos vadovai vengdavo tiesioginio ryšio su ES parama – šį padalinį skirdavo kuruoti kuriam nors viceministrui.

Posėdyje pirmuoju klausimu buvo pritarta BAF pateiktai paraiškai „Komunikacijos kampanija „Natura 2000“ tinklo ir gamtos apsaugos populiarinimui Baltijos šalyse, taikant ryšio su gamta koncepciją“.

Projekto rengėjai buvo nurodę, kad jo vertė – net 5 milijonai eurų. Lietuvoje buvo planuojama išleisti 1,6 mln., likusią sumą – Latvijoje ir Estijoje. Vėliau skaičiai pakito – projekto dalis Lietuvoje sumenko iki 0,81 mln. eurų.

Tiesa, galutinį žodį dar tars ministerijos palaimintą paraišką gavę LIFE programos organizatoriai.

Pasirašė kitas „valstietis“

Viešąją įstaigą BAF lydėjusi sėkmė sukėlė nemenką skandalą, mat ji kone dešimtmetį buvo K.Navicko darbovietė. Čia jis dirbo projektų vadovu, o pastaruosius kelerius metus – darnaus vystymo ekspertu, įstaigos vadovo pavaduotoju.

Tiesa, pats K.Navickas šios viešosios įstaigos paraiškos nepalaimino – tai padarė rugpjūtį atostogavusį aplinkos strategą pavadavęs žemės ūkio ministras Bronius Markauskas.

Nuo palankaus K.Navicko pavaldinių sprendimo buvo praėję pora savaičių.

Galės susigrąžinti turtą

Aplinkos ministras iki šių metų sausio 16-osios ir pats buvo BAF dalininkas, bet savosios dalies yra oficialiai atsisakęs.

Nepaisant to, VTEK nusprendė pradėti tyrimą ir išsiaiškinti, ar ministras nenusižengė viešuosius ir privačius interesus reglamentuojantiems įstatymams.

Kilusį skandalą bandė malšinti ir pats K.Navickas – jis tikino, kad viską buvo nurodęs viešųjų ir privačių interesų deklaracijoje.

Tačiau „Lietuvos rytas“ išsiaiškino, kad savąją dalį BAF vadovui Žymantui Morkvėnui perleidęs K.Navickas apdairiai pasiliko galimybę ją atgauti. Tai buvo užfiksuota šių metų sausį vykusio visuotinio dalininkų susirinkimo protokole.

Bet aplinkos ministras nebuvo linkęs bendrauti su „Lietuvos rytu“, užtat darbdavį krūtine užstojo jo patarėjas Mindaugas Bajarūnas: „Siunčiu jums su aplinkos ministru suderintus atsakymus į pateiktus klausimus. Publikacijoje prašau cituoti mane.“

Tiesa, daugumos atsakymų teko kantriai laukti, nes nusiųsti klausimai valdininkui pasirodė pernelyg sunkūs. „Prireiks laiko surinkti reikalingą informaciją ir tikslius duomenis“, – perspėjo M.Bajarūnas.

Ministro patarėjas patvirtino, kad „Lietuvos ryto“ turima informacija teisinga, – K.Navickas savo dalininko teises ir įnašo vertę 4 metams perleido Ž.Morkvėnui.

M.Bajarūnas pridūrė, kad atgauti perleistos dalies teisių aplinkos ministras šiuo metu nesvarsto.

Įstaigai negailima milijonų

Ne vienas aplinkosaugininkas stebisi, kad Lietuvoje mažai skiriama investicijų į parkus, pažintinius takus – neva trūksta pinigų. Tačiau, pasirodo, pinigų badą jaučia ne visi.

BAF neabejotinai yra tarp nebadaujančių. Vien meldinei nendrinukei išsaugoti ši viešoji įstaiga jau yra gavusi ir 2010–2015 metais panaudojusi beveik 2,2 mln. eurų.

Retas žvirblinių rūšies sparnuotis BAF maitins ir per antrąjį projekto etapą – ši viešoji įstaiga vėl buvo pripažinta laimėtoja. Įdomu, kad dokumentą vėl pasirašė tas pats aplinkos ministrą pavaduojantis Žemės ūkio ministerijos vadovas B.Markauskas.

Per antrąjį etapą, kurio pabaiga numatyta 2023-iaisiais, iš europinių fondų ir Lietuvos biudžeto BAF bus atseikėta beveik 4,1 mln. eurų.

Už šią sumą vykdytojas įsipareigojo rūpintis meldinės nendrinukės išlikimu ne tik Lietuvoje, bet ir Baltarusijoje.

„Lietuvos ryto“ kalbinti aplinkosaugos specialistai apskritai abejojo tokiu projektu.

Jų manymu, milijonais švaistomasi be reikalo – šio paukščio buveinės būtų išsaugotos uždraudus nustatytose vietose šienauti nendres.

Tuo metu už įvykdytus ar tebevykdomus projektus viešoji įstaiga su pagalbininkais jau susižėrė ar netolimoje ateityje susižers daugiau 17,3 mln. eurų, tarp jų – beveik 2,2 mln. eurų iš Lietuvos biudžeto.

Skaičiai ir faktai

Viešoji įstaiga „Baltijos aplinkos forumas“ įsteigta 2003 m. Ji transformavosi iš 1995 m. įkurto techninio projekto, kurį finansavo Europos Komisija, Baltijos šalių aplinkos ministerijos, Suomijos, Švedijos ir Vokietijos vyriausybės.

BAF įsteigė du dalininkai – vokietė H.Fammler ir Ž.Morkvėnas. Pernai balandį dalininkų ratas prasiplėtė – prisijungė K.Navickas ir R.Jonkuvienė. BAF kapitalą sudaro dalininkų įnašai – 1539 eurai.

2016 m. veiklos ataskaitoje nurodoma, kad BAF su partneriais vykdo septynis tęstinius projektus, kurių bendra vertė – 15,45 mln. eurų.

Viešoji įstaiga pernai gavo beveik 1,4 mln. eurų įplaukų. Didžioji dalis pinigų – iš ES LIFE programos ir Europos ekonominės erdvės programos. Iš Lietuvos valstybės biudžeto į BAF sąskaitą pervesta beveik 0,26 mln. eurų.

Įstaiga darbuotojų atlyginimams išleido beveik pusę pinigų. 12 proc. atlyginimų fondo sukapsėjo į direktoriaus Ž.Morkvėno kišenę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.