Rinkėjų prašymai verčia politikus griebtis už galvos

Politikų nestebina tai, kad dažnas į susitikimą atėjęs rinkėjas bando spręsti savo finansines problemas tiesmuku prašymų pinigų ar akivaizdžiai siekia kokios kitokios materialios naudos. Daug dažniau politikai griebiasi už galvos, kai rinkėjai prašo spręsti tokias nekasdienes problemas kaip užsienyje dingusiųjų artimųjų paieška ar kadaise Lietuvai priklausiusios teritorijos sugrąžinimas.

 Politikai sulaukia netikėčiausių rinkėjų prašymų.
 Politikai sulaukia netikėčiausių rinkėjų prašymų.
Remigijus Žemaitaitis tikina, kad į jį dažnai kreipiamasi dėl teisinių klausimų.<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Žemaitaitis tikina, kad į jį dažnai kreipiamasi dėl teisinių klausimų.<br>T.Bauro nuotr.
Petras Čimbaras gelbsti susiginčijusiems rinkėjams.<br>T.Bauro nuotr.
Petras Čimbaras gelbsti susiginčijusiems rinkėjams.<br>T.Bauro nuotr.
R.Juknevičienė yra sulaukusi keistų rinkėjų prašymų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Juknevičienė yra sulaukusi keistų rinkėjų prašymų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 6, 2017, 5:13 PM, atnaujinta Nov 6, 2017, 5:31 PM

Prašo paremti pinigais

„Per nepilnus metus Seime esu gavęs ne vieną piliečių prašymą kompensuoti ekonominės krizės laikotarpiu sumažintas pensijas ir kitas socialines išmokas“, – socialiniame tinkle „Facebook“ guodėsi parlamentaras Justas Džiugelis ir pridūrė tikintis, kad ši valdžia niekam neleis taupyti senjorų ir negalios paliestų žmonių sąskaita. 

„Prieš kurį laiką taip pat gavau žinutę per socialinį tinklą „Facebook“, kurioje nebuvo jokios kitos informacijos, tik prašymas paremti pinigais. Truputį juokinga buvo tai, kad nebuvo nei „labas“, nei „viso gero“, tiesiog „paremk pinigais“.

Bendraujant gyvai taip pat būna gana išskirtinių atvejų. Kartą kreipėsi žmogus, kuris turi neįgalumą ir teisiasi su visais – pradedant savivaldybe ir baigiant institucija, kuri suteikia nemokamą teisinę pagalbą“, – kalbėjo Seimo narys. J.Džiugelis ir patikslino, kad šis asmuo, kuris sugebėjo įsukti teismo procesą net prieš pagalbą teikiančius teisininkus, jį aplankė Seime ir jo vizito tikslas buvo veikiau ne konkretus prašymas, o noras išsipasakoti.

„Tokių žmonių, kurie nori būti tik išklausyti, pasitaiko dažnai. Kartais jie net neturi konkrečios problemos, kurią esą Seimo narys padėtų išspręsti“, – teigė jis.

Močiutės paieškos Kanadoje

Antrąją kadenciją Seime dirbantis Petras Čimbaras teigė, kad jam kartais tenka spręsti ne tik kaimynų ginčus, bet ir kantriai lankytis teismuose. „Būna, kad išspręsti kitaip nepavyksta, tai nueinu į teismą pasiklausyti. Kai teisėjas manęs klausia, ką veikiu teismo salėje, tai atsakau, kad prieš tai bandžiau taikyti, o nepavykus teisme apsilankyti tenka.“

P.Čimbaras atviravo, kad rinkėjai prašo pakeisti langus ar šiferinį stogą, suremontuoti kokį servitutinį kelią. „Visuomet tokiais atvejais kreipiuosi į seniūnę, kad visi, kurie naudojasi prašomu remontuoti keliu, susirinktų. Atvyksta medžiotojai, kaimynai, koks ūkininkas ir padiskutuojame, ką savo jėgomis žmonės gali nuveikti. Kartais reikia paprasčiausio dialogo“, – teigė jis.

Paklaustas apie atvejus, kai rinkėjai įsivaizduoja, kad politikas yra tikrų tikriausias stebukladarys, parlamentaras teigė, kad prašymų surasti žmoną nepasitaiko, bet štai padėti susisiekti su Kanadoje dingusia močiute prašymo būta. „Nežinojo žmonės nei adreso, nei kitų duomenų, vienintelė „informacija“, kad močiutė „turi nuosavą muitinę“. Tai jau tikrai daug pasako... Dar prašo, kad nupirkčiau žmonių namą ar sklypą. Tada klausiu, kodėl į mane to kreipiasi, tai atsako, kad gal aš turtingesnis, daugiau pasiūlysiu...“

Norėjo Lietuvai grąžinti Karaliaučių

Parlamentarė Rasa Juknevičienė pasakojo, kad ir šiandien puikiai prisimena pirmąjį savo gyventojų priėmimą ir pirmąjį rinkėją, kuris į politikės biurą atskubėjo nešinas keistoku turinio prašymu. „Tai buvo 1990 metais Pasvalyje. Atėjo žmogus, kuris po pažastimi atsinešė keistus rulonus, kaip vėliau paaiškėjo, tai buvo seni žemėlapiai, o jo prašymas buvo sugrąžinti Lietuvai Karaliaučiaus kraštą. Pabendravome. Kaip gydytoja, suprantu, kad žmonės turi tam tikrų minčių, kurios neleidžia nurimti. Su tuo žmogumi per daug nesiginčijau, atsisveikinome, ir jis daugiau nesugrįžo.“

Parlamentarė juokavo, kad rinkėjams priėmimo valandos nieko nereiškia, nes ir praėjusį savaitgalį sulaukė netikėtų svečių: „Šeštadienio rytą prie namų sustojo automobilis, pasirodo, iš Biržų rajono atvyko žmonės, kurie manęs ieškojo dėl žemės klausimų“, – kalbėjo politikė ir pridūrė, kad rasti, kur ji gyvenanti, labai lengva.

„Išskirkite su sveikatą ėdančiu vyru“

Parlamentaras Remigijus Žemaitaitis teigė, kad per dvi kadencijas Seime į jį kreipėsi 7600 interesantų su konkrečia problema. Pašnekovas tikino, kad susitikimai su rinkėjais jo darbo grafike yra numatomi kas savaitę, o vieno tokio susitikimo metu jis spėja pabendrauti su 20–30 žmonių.

„Klausimai būna įvairiausi. Pradedant skyrybomis: „Išskirkite mane su vyru, kuris baigia mano gyvenimą ir sveikatą iškapstyti“, baigiant bet kokiais kitokiais. Pačiam porą kartų tikrai teko imtis veiksmų dėl dingusių žmonių, o klausimų apie remontus ir stogų pakeitimą, manau, sulaukia visi politikai“, – kalbėjo R. Žemaitaitis.

Pašnekovas tikino, kad kartais motinos teiraujasi, kur galėtų įdarbinti savo sūnus. „Žiemą, kai daug sniego, tenka jį nuo stogo nukasinėti vyresnio amžiaus žmonėms, kurie to padaryti patys negali. Tenka padėti ir malkų žiemai pasiruošti, apsitvarkyti buityje“, – teigė jis.

R.Žemaitaitis teigė, kad itin dažnai sulaukiantis prašymų pakonsultuoti teisiniais klausimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.