Buvusiam KTU rektoriui padėjo senatis – byla dėl plagijavimo nebus keliama

Plagijavimo skandalas išvertė iš posto Kauno technologijos universiteto rektorių Petrą Baršauską, tačiau baudžiamoji byla dėl jo mokslinio darbo nebus keliama. Generalinė prokuratūra nusprendė, jog ikiteisminio tyrimo pradėti negalima, nes yra suėjęs baudžiamosios atsakomybės senaties terminas.

 Byla dėl P.Baršausko monografijos nebus keliama - suėjo senaties terminas.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Byla dėl P.Baršausko monografijos nebus keliama - suėjo senaties terminas.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Byla dėl P.Baršausko monografijos nebus keliama - suėjo senaties terminas.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Byla dėl P.Baršausko monografijos nebus keliama - suėjo senaties terminas.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-11-07 16:24, atnaujinta 2017-11-07 20:07

P.Baršauską įklampinusi monografija apie tarptautinį verslą „Transfer of International Management Principles to CEECs“ buvo išleista dar 2000 metais, todėl prokurorai nusprendė atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą.

Tai naujienų portalui lrytas.lt antradienį pranešė Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Rita Stundienė.

Baudžiamoji byla galėjo būti iškelta, jei nuo monografijos pasirodymo būtų praėję ne daugiau kaip 8 metai.

Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnyba spalio viduryje pripažino, kad monografiją apie tarptautinį verslą parengęs P.Baršauskas pažeidė kitų autorių teises ir įpareigojo Vilniaus Gedimino technikos universitetą atšaukti sprendimą dėl aukštojo mokslo kvalifikacijos suteikimo P.Baršauskui – dar 2002 metais komisijai pateiktas darbas jam atvėrė kelius tapti habilituotu socialinių mokslų daktaru.

Akademinės etikos ir procedūrų kontrolierius Vigilijus Sadauskas taip pat informavo apie tyrimo rezultatus teisėsaugą, įžvelgęs nusikaltimo požymių.

Tačiau pareigūnai nusprendė nekelti bylos.

Kilus skandalui dėl plagijavimo, P.Baršauskas nusprendė trauktis iš KTU rektoriaus pareigų net nelaukdamas tikrintojų sprendimo, kuris buvo paskelbtas spalio 17 dieną.

Rektorius tikino, jog jo sąžinė rami, o jam sviesti kaltinimai – melas. Darbe esą yra citavimo klaidų, bet plagiatu jis neužsiėmė.

P.Baršauskas įklimpo, kai Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnybai skundą dėl jo mokslinio darbo pateikė buvęs Vytauto Didžiojo universiteto rektorius Algirdas Avižienis. Jis kolegą apkaltino plagijavimu.

Plagiatą įžvelgęs mokslininkas nurodė ir maždaug 60 konkrečių puslapių, kurių tekstai buvo panaudoti P.Baršausko monografijoje.

Tyrinėdamas P.Baršausko habilitacijai pateiktą knygą, A.Avižienis panaudojo interneto paieškos programą. Netrukus kompiuterio ekrane A.Avižienis išvydo identiškus užsienio autorių ir P.Baršausko monografijos tekstus.

P.Baršauskas leido suprasti, jog ginčai dėl nepalankaus jam Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnybos sprendimo gali persikelti į teismą. A.Avižienio laiškas esą tik vienas iš daugelio sistemingų bandymų trukdyti aukštojo mokslo reformai.

Dar iki P.Baršausko atsistatydinimo grupė šalies mokslininkų – Gediminas Merkys, Žaneta Simanavičienė, Nijolė Čiučiulkienė, Romualdas Povilaitis, Rima Klainauskaitė – viešai paragino P.Baršauską žengti šį žingsnį.

Lietuvos universitetų rektorių konferencijos prezidentas, Vytauto Didžiojo universiteto rektorius Juozas Augutis pareiškė, jog plagijavimo skandalas kenkia visam šalies aukštajam mokslui.

Skundo tyrimo metu KTU rektorius neatvyko į susitikimą su akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriumi, nors buvo kviečiamas.

„Norėjau jam užduoti tik vieną klausimą – ar jis tikrai parašė tą darbą“, – pareiškė kontrolierius V.Sadauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.