Seime – ginčas dėl susodinimo: opozicija nepaklūsta naujai tvarkai

Situacija, kaip mokyklos klasėje – jei nesutari su suolo draugu arba nusikalsti, mokytoja tave persodins į kitą suolą. Būtent tokia padėtis šiuo metu vystosi Seime, tarp išsiskyrusių esamų ir buvusių socialdemokratų, o į tai įtrauktos ir kitos frakcijos. 

 Naujas susodinimas Seime sukėlė aštrias diskusijas.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Naujas susodinimas Seime sukėlė aštrias diskusijas.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
E.Gentvilas susitarė dėl naujos susodinimo tvarkos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
E.Gentvilas susitarė dėl naujos susodinimo tvarkos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
M.Adomėnas apie naują tvarką pasisakė socialiniame tinkle.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
M.Adomėnas apie naują tvarką pasisakė socialiniame tinkle.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Armonaitė naujas susodinimas atrodė nelogiškas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Armonaitė naujas susodinimas atrodė nelogiškas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 8, 2017, 5:19 PM

Ne pagal politines pažiūras

Dar antradienį daugelis parlamentarų nustebo, kai plenarinių posėdžių salės dešinėje, kur įprasta sėdėti konservatoriams, pamatė besikuriančius į opoziciją pasitraukusius socialdemokratus. Tuo tarpu anksčiau ten sėdėję liberalai buvo išstumti į salės vidurį, keitėsi ir „Tvarkos ir teisingumo“ partijos narių sėdėjimo vietos.

„Lietuva – stebuklų ir revoliucinių inovacijų šalis. Valdančioji dauguma nepaliauja stebinti. Šiandien (antradienį – Aut.) įsigalios naujas Seimo susodinimas, kurio rezultatas tas, kad opoziciniai socdemai nukeliami į dešinį (sėdėjimo kryptimi) flangą, konservatoriams už nugarų, kur anksčiau sėdėjo liberalai. Kairėje lieka tik valstiečiams ištikimi socdemai – atskalūnai.

Šiaip jau Vakarų parlamentuose frakcijos susodinamos pagal pažiūras ir ideologiją, o ne pagal ištikimybę valdžiai. Išsakius kontrargumentą, kad Vakarų pasaulyje tokia praktika netaikoma, Seimo valstiečių vadovybė atšovė: „Čia Lietuva“.

Suprask, demokratijos papročiai ir tradicijos mums negalioja. Su kuo Jus visus ir noriu pasveikinti bolševikinės Spalio revoliucijos šimtmečio proga“, – socialiniame tinkle rašė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Mantas Adomėnas.

Liberalų atstovė Aušrinė Armonaitė teigė, kad tai, kaip su suskilusia socialdemokratų frakcija tvarkosi valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), Seime sukėlė tikrą sumaištį.

„Politologams to nesuprast, bet nauja LSDP frakcija buvo perkelta iš salės kairės (kur paprastai ir sėdi kairieji) į dešinę prie konservatorių. Kitaip tariant, socdemai sėdi dešiniau už liberalus, nes mus persodino.

Dabar turime situaciją, kai žmogaus teisių gynėja Viktorija Čmilytė-Nielsen sėdi šalia Petro Gražulio. Tegyvuoja logika“, – rašė A.Armonaitė.

Reikalauja persodinimo

Tuo tarpu Liberalų frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas nepanoro nusileisti. Dalyvaudamas frakcijų seniūnų pasitarime su Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu, jis pasakė, kad toks susodinimas jo frakcijos netenkina, juolab, kad apie tai nebuvo diskutuota.

Jis informavo, kad su Juozo Oleko vadovaujama opozicine socialdemokratų frakcija tarsis dėl kitokio susodinimo.

„Išgirdau be galo kategorišką Ramūno Karbauskio pasakymą, kad „valstiečių“ frakcija tokiam mūsų susitarimui niekada nepritars. Tada aš žagtelėjau. Pasirodo „valstiečių“ frakcija gali nuspręsti, ką gali susitarti kitos frakcijos.

Bet mes nelabai kreipdami į tą R.Karbauskio išpuolį dėmesio susitarėme ir tai realizuosime“, – naujienų portalui lrytas.lt teigė E.Gentvilas.

Paklaustas kodėl, jo nuomone, „valstiečių“ vedlys priešinasi liberalų norui grįžti į buvusias sėdėjimo vietas, E.Gentvilas įžvelgė dvi priežastis. Pirma, jis mano, kad R.Karbauskis nusiteikė prieš iš koalicijos pasitraukusius socialdemokratus. Kitą vertus, pasak E.Gentvilo, gali būti, kad LVŽS pirmininkas nori atskirti liberalus nuo konservatorių.

„Jis vistiek mato, kad liberalai ir konservatoriai kartu pasiderina kai kuriuos dalykus. Taip, mes ten ir pasipykstame, tačiau ir daug dalykų dėl balsavimų pasideriname. Jis nori mus atitolinti nuo konservatorių, o per vidurį įkišo socialdemokratus. Juokingai atrodo“, – kalbėjo Liberalų frakcijos pirmininkas.

Pagal liberalų planą, jie ir „tvarkiečiai“ grįžta į savo buvusias vietas, o socialdemokratai lieka ties salės viduriu, tik arčiau opozicijos. Tiek „Tvarka ir teisingumas“, tiek socialdemokratai, pasak E.Gentvilo, su tokia tvarka sutinka.

Balsavimas nėra reikalingas

Liberalų frakcijos seniūnui atrodo absurdiška, kad valdantieji bando nuspręsti, koks turi būti kitų, opozicinių frakcijų susitarimas. E.Gentvilas sakė, kad kultūringame parlamente, prieš keičiant susodinimą, frakcijų seniūnai būtų pakviesti pasitarti.

Jis taip pat pabrėžė, kad dėl keičiamos susodinimo tvarkos balsuoti nereikia, nes tai nėra teisės aktas, o tik susitarimas.

Visgi jam atrodo, kad toks R.Karbauskio noras persodinti frakcijas ir kategoriškas jo pareiškimas, kad kitokiai tvarkai „valstiečiai“ nepritars, rodo, kad LVŽS lyderis nesupranta, kad parlamentas – ne įmonė.

„Jis nori tvarkytis, kaip savo įmonėje. Yra įpratęs, kad jis vienintelis akcininkas, kaip pasakė, taip ir bus. Jis pamiršo, kad čia ne akcinė bendrovė, o čia yra politinė bendruomenė, susidedanti iš labai skirtingų žmonių. Nesusivokia žmogus. O gal tyčia čia vaidina lyderį, bet visiškai pro šalį“, – kritikos negailėjo E.Gentvilas.

Naujienų portalas lrytas.lt bandė susisiekti su pačiu R.Karbauskiu, tačiau kol kas jo komentaro gauti nepavyko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.