Mėgina užčiaupti opozicijos solistą

„Valstiečių“ bandymas surengti apkaltą konservatoriui operos solistui Vytautui Juozapaičiui yra panašus į persekiojimą už kritiką ir taip pat nusipelno tyrimo. Tai pareiškė socialdemokratas Algimantas Salamakinas.

Nacionalinės premijos laureatas  V.Juozapaitis padainuoja ir būdamas Seimo narys.<br>M.Patašiaus nuotr.
Nacionalinės premijos laureatas V.Juozapaitis padainuoja ir būdamas Seimo narys.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Nov 14, 2017, 8:21 AM, atnaujinta Nov 14, 2017, 9:37 AM

2004 metais tuometis Seimo etikos sargas A.Salamakinas kreipėsi į Konstitucinį teismą (KT) prašydamas išaiškinti, ar parlamentarai gali užsiimti kūrybine ir pedagogine veikla, kuri tuo metu buvo ypač paplitusi tarp tautos išrinktųjų.

Teismas tada labai aiškiai nurodė, ką Seimo narys gali ir ko ne.

„Ši organizuojama apkalta yra absoliuti nesąmonė, užribis. Žmogui negali uždrausti dainuoti, tapyti, rašyti, jeigu jis turi tam talentą. Gal Ramūnui Karbauskiui atrodo, kad kūrybinė veikla yra tik karves ganyti, bet jis klysta“, – „Lietuvos rytui“ sakė A.Salamakinas.

Bet socialdemokratas nesistebėjo, kad „valstiečiai“ iš naujo kelia dalykus, kurie jau buvo lyg ir visiems aiškūs: „Tai bandymas nukreipti dėmesį nuo savo problemų. Kita vertus, matyti, kad Kultūros komitetui vadovaujantis R.Karbauskis kerštauja V.Juozapaičiui už kritiką.

O tai gal net didesnis Konstitucijos pažeidimas už tą, kuriuo kaltinamas konservatorius.

Jei bus surinkti parašai apkaltai ir bus sudaryta komisija, ji taip pat turėtų įvertinti, ar V.Juozapaitis nėra persekiojamas už kritiką.“

R.Karbauskiui – nejauku?

Persekiojamas jaučiasi ir pats V.Juozapaitis, pastaruoju metu ypač kritiškai atsiliepęs ne tik apie Kultūros ministerijos vadovybės, bet ir apie Kultūros komiteto pirmininko veiklą.

Konservatoriui ypač kliuvo įvairiais gandais apaugęs Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) direktoriaus konkursas. Jis pasidalijo įtarimais, esą į šį postą stumiamas dabartinis laikinasis jo vadovas Sigitas Žutautas.

Po šių įtarimų Kultūros ministerija iš aštuonių pretendentų neatrinko nė vieno ir paskelbė naują konkursą.

„Pirštu bedžiau į labai konkrečius faktus, kur valdantieji prasilenkia su įstatymais, ir juos tai varo iš proto – jie negali įgyvendinti savo sumanymų ir dėl to kerštauja“, – svarstė V.Juozapaitis.

Rengiamą apkaltą solistas vertino kaip R.Karbauskio ir jo vadovaujamos frakcijos desperaciją: „Toks puolimas jau net nekelia juoko. R.Karbauskis sau pasiskyrė Kultūros komiteto pirmininko postą, bet, matyt, jam pasidarė nejauku būti tarp kultūrą šiek tiek išmanančių žmonių ir jis nutarė jų atsikratyti, kad pats atrodytų geriau.“

Kaltinimus V.Juozapaitis vadino niekiniais – jis mano, kad įstatymų nepažeidė, ir tai gali nesunkiai įrodyti.

Vienam aišku, kitiems – ne

R.Karbauskio manymu, V.Juozapaitis apkaltos nusipelno už tai, kad būdamas Seimo narys šiemet už atlygį ant scenos lipo bent tris kartus. Tai esą rodo, kad politiko kūrybinė veikla nėra vienkartinio pobūdžio. Be to, jis dar veda ir meistriškumo pamokas.

Nors V.Juozapaitis tvirtino vasarą Birštone vykusioje kūrybinėje stovykloje tokias pamokas vedęs vienintelį kartą, be to, neatlygintinai, R.Karbauskis mano, kad ir ši veikla parlamentarui neleistina, pažeidžianti Konstituciją.

Tuo metu viena apkaltos stūmėjų Agnė Širinskienė vakar kalbėdama su BNS nebuvo tikra, ar konservatorius pažeidė Konstituciją: „Negalėčiau labai griežtai tvirtinti, ar apkalta reikalinga, ar ji bus. Kai analizuojame V.Juozapaičio veiksmus, kyla kai kurių klausimų, kuriuos reikia įvertinti.“

Kritiką apmėtė skundais

Dėl V.Juozapaičio koncerto Rygoje, už kurį parlamentaras deklaravo gavęs 1,1 tūkst. eurų honorarą, A.Širinskienė jau anksčiau kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją.

„Žinoma, vieno koncerto metu Seimo narys galbūt uždirbo pusės savo mėnesinės algos dydžio atlygį, bet moralinė žala, kuri buvo padaryta tokiu veiksmu, – neišmatuojama. Toks elgesys menkina žmonių pasitikėjimą valstybe, Seimu ir Seimo narių reputacija“, – tada aiškino A.Širinskienė.

Prieš tai į etikos sargus kreipėsi ir R.Karbauskis, paprašęs įvertinti Seimo nario domėjimąsi LNOBT vadovo konkurso eiga.

Tuo metu Kultūros ministerija kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją prašydama paaiškinti, ar V.Juozapaitis nepažeidė įstatymų viešai nedeklaruodamas, kad jo duktė ir žentas dirba su jo kuruojama sritimi susijusiose darbovietėse.

Vaida Juozapaitytė-Polionovienė yra koncertinės įstaigos valstybinio pučiamųjų instrumentų orkestro „Trimitas“ vadovo pavaduotoja, o jos sutuoktinis Arūnas Polionovas – šokių studijos „Boogie Dance“ vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.