Valdas Vasiliauskas. Tave irgi?..

Mano geras draugas Vidmantas, giliai suprantantis globalius ir nacionalinius visuomenės procesus, prie kavos puoduko pareiškė, jog po girto Seimo nario istorijos Lietuvoje driokstelės priekabiavimo skandalai. AKURAT. To paties penktadienio vėlų vakarą „Facebook“ sudrebino žinia: Šarūnas Bartas, vienas iš dviejų likusių profesionalių lietuviško kino režisierių( antrasis- Arūnas Matelis), neva buvo seksualiai užpuolęs aktorę prieš penkerius metus.

Š.Bartas.<br> T.Bauro nuotr.
Š.Bartas.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 14, 2017, 3:03 PM, atnaujinta Nov 14, 2017, 3:05 PM

Be abejo, aktorės atmintį atgaivino Holivudo skandalas, pradėtas Harvey Weinsteino, nuostabių filmų „Bulvarinis skaitalas“ ir „Įsimylėjęs Šekspyras“ prodiuserio, taip pat- ir seksualinio monstro. Jo aukų viešos išpažintys žiniasklaidai padrąsino prabilti ir kitų Holivudo žvaigždžių Edo Westwicko, Steveno Seagalo ar Kewino Spacey partneres ir partnerius, patyrusius seksualinę prievartą, taip pat inspiravo interneto judėjimą „Me too“ („ Mane taip pat“), raginantį netylėti apie prievartavimus ir seksualinį priekabiavimą. Penktadienio vakarą „Facebook“ sudrebinusi žinia – lietuviška „Me too“ versija.

„Facebook“ ir žiniasklaida yra galingesnis ginklas nei policija , prokurorai ir teismai. Juk Panevėžio dramos teatras gerokai buvo aplenkęs patį Holivudą. Bet seno gašlūno teatro vadovo kūniškų geidulių objektas -jaunutė aktorė padarė klaidą: kreipėsi į policiją, paskui į prokuratūrą, todėl tokios visuotinės užuojautos ir visuomenės paramos nesulaukė, nors byla jau nagrinėjama teisme ( Kupiškio). Aukai reikėjo pradėti nuo „Facebook“ - dabar nebūtų vieniša bedarbė, remiama tik mamos ir mylimojo. „Facebook“ Lietuvoje gali padėti žmogui daugiau, nei valstybė. Nebejuokinga.

Šiaip ar taip, lietuvaitės savo drąsa nenusileidžia Holivudo žvaigždėms, o sykiais net aplenkia.

Kita vertus, kalamą prie kryžiaus daugiavaikį tėvą K.Pūką taip pat galėjo įkvėpti tarptautinis kontekstas ir garsūs vyrai.

Tarkim, buvęs Tarptautinio Valiutos fondo vadovas ir realiausias kandidatas į Prancūzijos prezidentus D.Straussas- Kahnas, kurio karjerą sužlugdė viešbučio Niujorke kambarinė – nuo bausmės išsisukęs (nes kambarinė, gavusi užmokestį, teisme pakeitė parodymus) dabar visų užmirštas triūsia Rusijoje.

Arba legendinis „WikiLeaks“ kūrėjas Julianas Assange'as- dėl dviejų švedžių išprievartavimo besislapstantis nuo Švedijos teisingumo Londone Ekvadoro ambasadoje.

Prievartavimo epidemija nusiaubusi Izraelio politikus: nuteistas buvęs teisingumo ministras Chaimas Ramonas, kurį seksualiniams žygdarbiams įkvėpė pareigūnės uniforma, o Moišė Katsavas dėl per didelio seksualinio apetito darbo vietoje ir darbo metu, parašius pareiškimą jo aparato moterims, prarado net Izraelio prezidento postą.

Neseniai į minkštesnį Estijos parlamento vicepirmininko krėslą dėl seksualinių nuotykių egzotiškame Kvala Lampure (Malaizija) buvo priverstas apleisti ir buvęs Estijos premjeras T.Roivas.

Mano jaunystės laikais net moters „ne“ kartais reikšdavo „taip“ . Nūnai „ne“ yra „ne“, o sykiais net „taip“ gali virsti „ne“ . Ypač - jeigu esi garsus arba turtingas, kuriam viskas galima ir kurio ausys seniai negirdėjo žodžio „ne“. Tuo skaudesnė tokiam patinui būna pamoka.

Dėl prievartautojų ar šiaip moters negerbiančių seksistų viskas aišku. Ypač koktu, kai seksualinės prievartos aukomis tampa pavaldinės – tada jos pasidaro dvigubai „silpnąja lytimi“, priversta rinktis arba asmenybės orumą , arba darbą (karjerą). Kaip gėdingu Panevėžio dramos teatro ar H.Weinsteino atveju.

Kiek kebliau dėl seksualinio priekabiavimo. Aš nekalbu apie grabinėjimąsi, nepadorius pasiūlymus, dviprasmiškus gestus ar nešvankius juokelius damų akivazdoje.

Bet Prancūzijos prezidentas E.Macronas, aršus feministas (o kas jam belieka gyvenant su tokia senole), jau paruošęs įstatymą, pagal kurį net švilptelėjimas iš nuostabos, išvydus gatvėje gražią moterį, bus traktuojamas kaip seksualinis priekabiavimas.

Jeigu pavaldinei ar bendradarbei, po atostogų gražiai įdegusiai, pasididinusiai krūtis ar nusisiurbusiai riebalus, pasidabinusiai nauja šukuosena, pasipuošusiai madingais rūbais, pasakysi komplimentą : „ Tu šiandien „seksi !“ ar iš susižavėjimo šūktelėsi „Olialia!”, tai galės būti pavadinta seksualine užuomina.

Moterys galėtų pasigailėti vyriškos giminės viršininkų ir bendradarbių ir eiti į darbą kaip skandinavės - be makiažo ir papuošalų, neplautomis galvomis ir ištampytais megztiniais, nuavėtais išklypusiais batais, kad apsaugotų mus, bėdžius, nuo įtarimų seksualiniu priekabiavimu akimis.

Bet ko vertas gyvenimas be moterų grožio ir vyrų komplimentų joms? Matyt, ir aš esu senas užsimaskavęs seksistas. Ir dėl to nėmaž nesigailiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.