G. Landsbergis sukritikavo sveikatos ministrą: „Jis negalvoja apie pasekmes“

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos lyderis Gabrielius Landsbergis pasidalino asmenine istorija, dėl daug dėmesio visuomenėje sulaukusio naujosios vaistų pardavimo tvarkos. Jis socialiniame tinkle „Facebook“ pasakojo, kokias esmines problemas pats mato šioje pasikeitusioje tvarkoje.

Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 20, 2017, 10:05 AM, atnaujinta Nov 20, 2017, 10:36 AM

„Taip, aš nešioju kontaktinius lęšius. Jiems įsidėti reikia fiziologinio tirpalo, kitaip tariant druskingo vandens. Visur pasaulyje galima įsigyti tokio druskingo vandens specialiai kontaktiniams lęšiams, bet Lietuvoje – ne. Lietuvoje užtat galima (buvo galima) nusipirkti fiziologinio tirpalo, kurį leidžia į veną, kai organizmui trūksta skysčių ir jį naudoti kontaktiniams lęšiams. Perskaičiau žiniasklaidoje, kad dabar druskingas vanduo bus parduodamas tik su receptu. Dar iš ministro sužinojau, kad čia vaistinių kerštas už tai, kad valstybė gali vaistines tikrinti. Nusprendžiau patikrinti kaip yra iš tikrųjų“, – rašė politikas.

Apvažiavęs kelias Vilniaus vaistines, jis suprato, kad jam reikalingo fiziologinio tirpalo nusipirkti negali.

Klausiu vaistininkės: “O kaip jūs parduodavot anksčiau? Ogi taip, paprastai, žmogus pasakydavo kam – ir parduodavom”, – mintimis dalinosi politikas.

„Tai reiškia, kad ne tik fiziologinis tirpalas, bet ir vaistai, kurie visame pasaulyje yra parduodami TIK su receptais, pas mus būdavo parduodami kai žmogus paprašydavo. Taip ir turi būti, sakote? Ne, nemanau, nes sistema akivaizdžiai neveikė. Bet yra kelios bėdos. Pirma – ar reikės recepto nustatoma šalyje registruojant vaistą. Antra – kokia prasmė išvis turėti receptus jeigu nesugebame jų kontroliuoti?

Tai ar nusipirksiu aš fiziologinio skysčio be recepto? Bijau, kad ne. Tai, kad ministras Veryga pasakė, jog nekontroliuos vaistinių dar pusę metų, – nepadės nei man, nei kitiems perkantiems vaistus. Ar reikia kontroliuoti vaistines? Mano nuomone – tikrai taip. Ar ministras pagalvojo apie pasekmes? Deja. Ar peržiūrėjo vaistų sąrašus, kad fiziologinį skystį (ar kitus nereikšmingus preparatus) būtų galima pirkti be receptų? Ne. Ar padarė, kad nekompensuojami vaistai būtų pasiekiami vaistininkams per e-recepto sistemą, taip, kaip kompensuojami? Irgi ne.

O štai Seimo nariams pristatė, kad papildoma kontrolė neturės jokių rizikų… Galiausiai išaiškėjo, kad viena rizika visgi buvo – tai nepasiruošusi Vyriausybė“, – tikino konservatorių lyderis.

Penktadienį, sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad bus taikomas pereinamasis pusmečio laikotarpis (iki kitų metų gegužės 1 d.), kurio metu vaistinėse apsilankę ir pažeidimų užfiksavę Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) slapti pirkėjai nebaus vaistininkų piniginėmis baudomis. Tokiais atvejais bus taikomi tik įspėjimai.

Ministro Aurelijaus Verygos teigimu, toks sprendimas priimtas įvertinus vaistinių veiklos trūkumus, susikaupusius per daugybę metų, kurie išryškėjo nuo lapkričio įsigaliojus naujovėms, nors iki šiol dar nė vienoje vaistinėje nebuvo apsilankęs joks slaptas pirkėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.