Įkaitais pasijutę ministerijos darbuotojai subruzdo: prašo stabdyti pertvarką

Rudenį pradėtą ir daug aistrų kėlusią Kultūros ministerijos pertvarką palankiai vertinusi jos darbuotojų profesinė sąjunga jau ėmė bruzdėti ir kelti bangas – įsikišti į procesą raginamas ir Seimo Kultūros komitetas.

Ministrė Liana Ruokytė-Jonsson tikino, kad pertvarka vyks sklandžiai, bet jos pavaldiniai pradėjo tuo abejoti.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ministrė Liana Ruokytė-Jonsson tikino, kad pertvarka vyks sklandžiai, bet jos pavaldiniai pradėjo tuo abejoti.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo Kultūros komiteto narys konservatorius Vytautas Kernagis siūlo stabdyti įstrigusią ministerijos pertvarką.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo Kultūros komiteto narys konservatorius Vytautas Kernagis siūlo stabdyti įstrigusią ministerijos pertvarką.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 22, 2017, 10:23 AM

Antradienį jo atstovai buvo kviečiami atvykti į ministerijoje vykusį visuotinį profsąjungos narių ir ministerijos darbuotojų susitikimą, kuriame buvo aptariamos dėl pertvarkos iškilusios problemos. Jame laukta ir ministerijos vadovų, bet pasirodė tik ministerijos kancleris Laimonas Ubavičius.

Rugsėjį, kai visiems ministerijos darbuotojams buvo įteikti įspėjimai apie galimą atleidimą, profsąjungos stojo į ministerijos vadovybės pusę. „Viskas vyksta civilizuotai“, – tuomet žiniasklaidai tikino profsąjungos vadovas Andrius Jautakis.

Nors politikai reiškė abejones, ar kėdės ministerijoje perstumdomos teisėtai bei nuogąstavo, kad atleidimo lapelius gavę darbuotojai netrykš noru dirbti, profsąjungos atstovai tokio pavojaus neįžvelgė.

Rugsėjį A.Jautakis teigė, kad darbuotojai yra sulaukę pažado, jog likus dviem mėnesiams iki pertvarkos – lapkričio viduryje – jau žinos, ar išsaugos darbo vietą, ar jiems bus pasiūlytos kitos.

Tokį įsipareigojimą kultūros ministrė Liana Ruokytė – Jonsson bei viceministras Gytis Andriulionis buvo deklaravę ir spalį pristatinėdami pradėtą pertvarką Seimo Kultūros komitete.

Bet dabar profsąjungos atstovai pripažino, kad jų lūkesčiai buvo nepagrįsti.

A.Jautakis Seimo komitetui pranešė, kad lapkričio pradžioje ministerijos vadovybė darbuotojus informavo, kad šis terminas yra nukeliamas iki gruodžio pabaigos, tarpušvenčio.

Aiškinama, kad naują ministerijos darbuotojų pareigybės sąrašą planuojama tvirtinti tik gruodžio viduryje. Taip esą atsitiko dėl to, kad ilgiau nei planuota užtruko struktūrinių padalinių nuostatų rengimas.

Bet toks paaiškinimas profsąjungai neatrodo įtikinamas, nes dauguma padalinių juos yra parengę ir pateikę dar spalį.

„Kyla įtarimas, kad procesas stringa dėl to, kad politinė ministerijos vadovybė neranda laiko skirti jam deramo dėmesio“, – Seimo komiteto nariams teigia A.Jautakis.

Profsąjunga mano, kad pertvarkos procesą stabdo ir tai, jai nebuvo tinkamai pasirengta. „Nuo pertvarkos pradžios praėjo jau daugiau kaip du mėnesiai, tačiau ministerijos vadovybė dar nėra nusprendusi arba tiesiog neatskleidžia, kiek darbuotojų dirbs kiekviename iš naujųjų padalinių. Tai rodo, kad pertvarkos įsakymas buvo paskelbtas skubotai, formalų procesą inicijuojant anksčiau, nei buvo išanalizuotos esamos problemos ir rasti jų sprendimai“, – teigia ministerijos profsąjungos atstovai.

Jų teigimu, ministerijos darbuotojai tapo formalaus ir neskaidraus proceso įkaitais. Profsąjunga prašo Seimo komiteto įsigilinti į pradėtą pertvarką ir galbūt pasiūlyti ministrei atšaukti savo sprendimą.

Šiam komitetui priklausantis konservatorius Vytautas Kernagis pareiškė trečiadienį vykstančiame komiteto pasėdyje siūlysiąs stabdyti chaotišką ir teisės aktų neatitinkančią reorganizaciją.

„Po susitikimo galutinai įsitikinau, kad dabar vykstanti reorganizacija turi būti sustabdyta“, – po antradienį vykusio susitikimo su profsąjungos atstovais pareiškė opozicijos atstovas.

Anot V.Kernagio, ministerija darbuotojams atleidimo lapelius įteikė, bet pranešti darbo biržai pamiršo. „Ir čia tik vienas iš pažeidimų Kultūros ministerijos reorganizacijoje. Ministerijos darbuotojai jau daugiau nei du mėnesius dirba su atleidimo lapeliais, nėra tinkamai informuojami, vadovybė savo įsipareigojimų prieš darbuotojus nesilaiko ir laužo susitarimus“, – tikino parlamentaras.

Kultūros ministerijos komentaras: 

""Tai, kad Kultūros ministerijos struktūroje reikalinga esminė reforma, kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson sakė nuo pat šios Vyriausybės darbo pradžios. Toks darbas numatytas ir šios Vyriausybės programos įgyvendinimo plane, patvirtintame dar šių metų kovo mėnesį. Tad ministerijos struktūros ir darbo organizavimo pakeitimai vyksta pagal iš anksto numatytą dienotvarkę. Kaip skelbta anksčiau, naujoji Kultūros ministerijos struktūra įsigalios kitų metų sausio 15 dieną. Pagal teisės aktų reikalavimus iki šios datos darbuotojai turi būti informuoti apie naująją struktūrą bei padalinių funkcijas, o tiems darbuotojams, kurių kvalifikacija atitinka naujųjų pareigų aprašymus, turi būti pateikti siūlymai užimti pareigas. Tai ir bus padaryta.

 

Nuo pat pakeitimų pradžios Kultūros ministerijos vadovybė pasisakė už dialogą ir su profsąjunga, atstovaujančia dalį ministerijos darbuotojų, ir su tais darbuotojais, kurie pasirinko dialogą vesti be profsąjungos pagalbos. Siekiant nuolatinio dialogo, kultūros ministrės įsakymu už pakeitimų organizavimą ir koordinavimą paskirtas ministerijos kancleris. Į visus klausimus yra stengiamasi atsakyti operatyviai ir išsamiai. Šią savaitę ministerijoje taip pat vyko darbuotojų susirinkimas, kuriame ministerijos kancleris atsakė į rūpimus klausimus. Dialogas su darbuotojais bus tęsiamas". 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.