Laviruojantį mediką nukirto saviškiai

Revoliucijos kartais suryja savo vaikus. Šią seną tiesą savo kailiu, regis, patyrė Vytautas Kasiulevičius, kuris atsisakė vadovauti Medikų sąjūdžiui kilus bendražygių nepasitenkinimui dėl jo kompromisų su valdžia.

V.Kasiulevičius mano, kad jo vadovautas Medikų sąjūdis jau nemažai pasiekė.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Kasiulevičius mano, kad jo vadovautas Medikų sąjūdis jau nemažai pasiekė.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Nov 23, 2017, 7:16 AM, atnaujinta Nov 23, 2017, 1:28 PM

Šio mėnesio pradžioje dešimtis tūkstančių medikų subūręs naujas Medikų sąjūdis savo reikalavimais rimtai ėmė šokdinti valdžią, netgi užsiminė apie streiką. Tačiau sąjūdžio lyderis Santaros klinikų profesorius V.Kasiulevičius užvakar staiga atsisakė nešti vėliavą.

Taip medikas pasielgė pasikalbėjęs su premjeru Sauliumi Skverneliu, o po susitikimo prabilęs, jog sąjūdis turės pasiekti kompromisų.

Oficiali V.Kasiulevičiaus pasitraukimo priežastis – jis yra ne tik premjero šeimos, bet ir prezidentės Dalios Grybauskaitės asmeninis gydytojas, todėl nenorintis kokių nors interpretacijų.

– Jeigu tikroji jūsų pasitraukimo priežastis ta, kad esate premjero gydytojas, ar to negalėjote numatyti nuo pat pradžių, prieš tapdamas sąjūdžio vadovu? – „Lietuvos rytas“ paklausė V.Kasiulevičiaus.

– Žinoma, tai susiję dalykai ir tai aš aiškiai įvardijau. Tai trukdo efektyviai derėtis su Vyriausybe, meta tam tikrą šešėlį.

Susitikime su premjeru susitarėme, kad rezidentų atlyginimai turėtų didėti nuo kitų metų sausio 1-osios, o nuo gegužės 1-osios – 20 proc. medikų algos. Tuo metu sąjūdžio reikalavimas, kurį jis iškėlė iš pat pradžių, – ne mažiau kaip 30 proc. didinti algas jau nuo sausio 1-osios.

Taigi nusprendžiau, kad šiame procese, kuris vis viena bus ilgas ir sudėtingas, reikia naujų pajėgų, naujo matymo.

Be to, žmonių reakcija po šio susitikimo su Vyriausybės vadovu buvo labai negatyvi. Daugelis taip pat sakė tą patį, ką jūs, – kaip aš esą nesupratau, jog tai, kad esu asmeninis premjero gydytojas, gali būti problema.

Aišku, aš tai turėjau galvoje ir numačiau iš anksto.

Tačiau tie tūkstančiai žmonių, kurie dabar smerkia, turi žinoti ir tai, kad tikrai norėjau būti toliau nuo šio proceso, nenorėjau vadovauti, tačiau visi prašė imtis atsakomybės. Kas nors turėjo tai daryti, bet kažkodėl niekas nesiėmė, išskyrus mane.

Kita vertus, ir pats premjeras juk galėjo atsisakyti mano paslaugų, tačiau apsisprendė, jog nori, kad aš toliau būčiau jo gydytojas. Tai irgi žmogiškai suprantama.

– Vadinasi, jūs pasitraukėte ne dėl galimo abstraktaus kokių nors „interpretacijų“ pavojaus, kaip kalbėjote anksčiau, bet dėl labai konkrečios priežasties – daugelis medikų sąjūdininkų nepatenkinti jūsų kompromisiniais susitarimais su premjeru ar tų kompromisų paieškomis?

– Tie griežti reikalavimai, kuriuos iškėlė sąjūdis nuo pat pradžių, – visiškai suprantami. Žmonėms jau per daug skauda.

Tačiau ir derybose su premjeru kyla tam tikrų problemų būtent dėl tos žmogiškos asmeninės sąsajos, kuri yra tarp mūsų.

Aš jį kartais, kaip pacientą, suprantu. (Juokiasi.) Jis tikrai turi savo požiūrį ir jam nuoširdžiai rūpi ši problema.

Mes susitarėme, kad komentuosime tuos dalykus, dėl kurių sutarėme, o apie tuos, dėl kurių nesutarėme, nekalbėsime.

– Tai dėl ko sutarėte? Kiek, pavyzdžiui, turėtų didėti atlyginimai rezidentams?

– Sutarėme dėl skaičiaus, artimo 30 proc. Aš primygtinai prašiau 30 proc., nes toks yra sąjūdžio reikalavimas. Tačiau premjeras prašė laiko jam išsiaiškinti, ar tikrai galima kelti tiek, nes dar neaišku, kaip bus su biudžetu.

Kartu jis sakė, kad tikrai reikia padėti šiems jauniems žmonėms.

O sąjūdžio nustatyta riba – medikų algos didėja 30 proc. jau nuo sausio 1-osios.

Buvo nutarta, kad tai yra paskutinė linija, už kurios jokiu būdu negalima trauktis.

Tad dabar mes grįšime su tais rezultatais į tarybą ir jai juos pristatysime.

– Tačiau jūs sakote, kad labai daug žmonių nepatenkinti ne tik jūsų asmeniniais kompromisais su premjeru, bet ir kompromisų politika apskritai.

Ar tai nereiškia, kad šie susitarimai, jei jiems nepritars sąjūdžio taryba, pakibs ore? Juolab kai jūs tuos susitarimus pasiekęs traukiatės?

– Reikia palaukti. Kaip taryba apsvarstys ir nuspręs, taip ir bus. Žmonių reakcija labai įvairi, sąjūdis kaip darinys – labai organiškas.

Juk jis ir susibūrė labai spontaniškai, galima sakyti, „Facebook“ tinkle. Tačiau galima pastebėti, kad dabar vyrauja nepritarimas tokiems dalykams.

Svarbiausia, kad mūsų žmonės nepradėtų manyti, jog jau kažkaip atsitraukiama nuo tų pagrindinių tikslų, kuriuos užsibrėžėme. Vis dėlto reikia ir supratimo, kad iki jų dar gali būti ilgesnis kelias.

Be to, nuoširdžiai manau, jog dauguma supranta, kad Vyriausybė ir premjeras tikrai nebesitrauks nuo tų susitarimų, kurie jau pasiekti. Ir būtent dėl to tie susitarimai yra reikšmingi ir vertingi.

– Kaip prognozuotumėte tolesnę situaciją? Medikai ir valdžia vis dėlto susitars dėl kokių nors kompromisų ar padėtis paaštrės iki kaktomušos, streikų?

– Labai sunku pasakyti, kokia bus visos medikų bendruomenės reakcija. Sąjūdis juk yra tik viena jos dalių.

Mūsų bendruomenė labai didelė ir įvairi. Yra profsąjungos, kurios ir gali organizuoti streikus.

Bet kokiu atveju norėjome pradėti labai aiškiai ir garsiai kalbėti apie dalykus, kurie tikrai svarbūs. Ir tai vyksta.

Jokių paniškų nuotaikų, įsivaizdavimo, kad kažkas sustojo ar atsitraukia, tikrai neturi būti. Bus dirbama ir toliau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.