Lietuvos kariai gelbėjo migrantus: širdį spaudė mažų vaikų žibančios akys

Lietuvos kariai padėjo išgelbėti migrantus, bandžiusius pripučiama valtimi iš Libijos pasiekti Italijos krantus. Iš misijos Viduržemio jūroje sugrįžusiems kariams vis dar spaudžia širdį išvysti vaizdai – vaikų žibančios akys ir nuoširdūs dėkojimai išgelbėjus gyvybę.

 Lietuvos kariai padėjo išgelbėti migrantus, bandžiusius pripučiama valtimi iš Libijos pasiekti Italijos krantus. Iš misijos Viduržemio jūroje sugrįžusiems kariams vis dar spaudžia širdį išvysti vaizdai – vaikų žibančios akys ir nuoširdūs dėkojimai išgelbėjus gyvybę.<br> Stopkadras
 Lietuvos kariai padėjo išgelbėti migrantus, bandžiusius pripučiama valtimi iš Libijos pasiekti Italijos krantus. Iš misijos Viduržemio jūroje sugrįžusiems kariams vis dar spaudžia širdį išvysti vaizdai – vaikų žibančios akys ir nuoširdūs dėkojimai išgelbėjus gyvybę.<br> Stopkadras
Daugiau nuotraukų (1)

Gintarė Butkienė, Klaipėda, „Lietuvos ryto“ televizija

Nov 23, 2017, 8:01 PM, atnaujinta Nov 23, 2017, 8:15 PM

Išskirtiniai Lietuvos karių vaizdai ir pasakojimai iš migrantų gelbėjimo operacijos Viduržemio jūroje.

Iš pripučiamo laivo Viduržemio jūroje į kariškių katerį keliami vaikai, mamos su kūdikiai. Vėliau ateis ir suaugusių vyrų eilė. Išsekę, vandens ištroškę migrantai iš Libijos nelegaliai bandė patekti į Italiją.

Tik dvi valtys ir 900 migrantų rizikavo savo gyvybėmis dėl gyvenimo Europoje. Jų gyvybes išsaugoti padėjo ir kariškiai iš Lietuvos, dalyvavę tarptautinėje misijoje.

Misijos snaiperis Mindaugas Mituzas lrytas.tv pasakojo, kad širdį spaudė maži migrantų gabenami vaikai.

Migrantų pavojinga kelionė pripučiamais plaustais baigėsi. Kariškių išgelbėti migrantai nugabenti į Italiją.

„Plaustai smarkiai perkrauti buvo, bet viskas vyko sėkmingai. Ką jie patys aiškino, kodėl jie ten? Kaip ir jūs sakėte, jie ieško geresnio rytojaus, todėl ir traukia pas mus į Europą. Ar vaikai neišsigandę? Kai jau juos pargabendavome į laivą, visi būdavo laimingi ir suprasdavo, kad dabar jau viskas gerai“, – pasakojo M.Mituzas.

Misijos grupės vadas Algimantas Šlidžius sakė, kad kelionė migrantams kainavo įvaieiai – nuo 1000-iki 5000 dolerių, ir tai vien dėl noro persikelti.

„Taip, jie rizikavo savo gyvybėmis“, – sakė A.Šližius.

Tarptautinėje misijoje Viduržemio jūroje prie Afrikos krantų, kurioje dalyvauja 27 valstybių kariai jau išgelbėta apie 30 tūkst. migrantų.

„Situacija stipriai stabilizavosi. Jei prieš pusantrų metų per dieną iš Turkijos į Graikiją bandydavo aptekti apie 10 tūkst. žmonių, tai šiandien šis skaičius yra nukritęs iki 70-80 per dieną. Žinoma, nauji srautai pasirodė iš Libijos į Italiją, iš Maroko į Ispaniją, tačiau jie yra kito masto nei prieš du metus. Situacija yra valdoma“, – sakė Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius.

Kontrabandinkai patys prisipažino gabenę ginklus

Viduržemio jūroje – nuskendusio medinio laivo liekanos. Tikėtina, kad juo buvo gabenti migrantai arba nelegali ginklų kontrabanda. Vieną tokią pirmą kartą istorijoje sulaikė ir Lietuvos kariai.

Prisidengę Libijos karinėmis pajėgomis, pilietinio karo grupuotės nariai Viduržemio jūra gabeno ginklus neramumams kelti.

„Užlipus į laivą, aišku, kai matai visur matai ginklus, sprogmenis, tai nėra jauku, bet tai tarnybos dalis, ir tam mes intensyviai ruošiamės. Piliečiai nesipriešino. Jie vis dar tikėjo savo nekaltumu, o dalis įgulos labai stipriai sirgo jūros liga, todėl viskas vyko pakankamai sklandžiai“, – sakė misijos grupės vadas Algimantas Šližius.

Išgelbėję migrantus ir sulaikę ginklų kontrabandą 24 kariai Klaipėdoje apdovanoti Europos Sąjungos medaliais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.