Artūras Jančys. Vilniaus valdžios stilius – numarinti gerus sumanymus

Iš esmės gerus sumanymus pradėti ne nuo to galo – tai jau tampa vyraujančiu Vilniaus valdžios stiliumi.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Nov 25, 2017, 8:57 AM, atnaujinta Nov 25, 2017, 9:38 AM

Šią savaitę sostinės taryba pradėjo svarstyti turizmo rinkliavos projektą. Kaip ir kurortiniuose šalies miestuose – Palangoje, Trakuose, Druskininkuose, Birštone ir net visiškai nekurortiškame Kaune renkami mokesčiai už nakvynę viešbučiuose. Laikas nenusipiginti ir sostinei. Mintis iš principo teisinga.

Skaičiuojama, kad įvedus šią rinkliavą sostinės biudžetas nuo 2019 metų per metus turėtų pasipildyti apie 2 mln. eurų, o surinktos lėšos būtų skiriamos miesto turistiniam konkurencingumui didinti.

Viskas teisingai, į šaunųjį Vilniaus miestą atvykę turistai pasirengę mokėti „pagalvės“ mokestį, svarbu, kad būtų už ką.

Turistų įprastinis maršrutas po Vilniaus senamiestį dažnu atveju prasideda Vokiečių gatvėje, o šios gatvės vaizdas net ir ne itin išrankų turistą nuvilia.

Nors senas „D&D Sindikato“ hitas ragina ir toliau gerti alų Vokiečių gatvėje, aplinka čia vis labiau tampa panaši į tinkamą sriaubti odekoloną tarpuvartėse. Ne veltui Vokiečių gatvė vadinama Senamiesčio perlu ir spuogu tuo pat metu, o dabar ji jau panaši į perlą, kurį prarijo kiaulė.

Vokiečių gatvėje daug smagių kavinių, viliojančių turistus valgiaraščių įmantrumu (ir gąsdinančių kainomis), bet kuo toliau, tuo labiau turistų gausiai lankoma erdvė vis labiau panašėja į sovietmečio rezervatą.

Aptrupėjęs sovietinis šaligatvis, chaotiškas eismas, prastai įrengti šviestuvai, ne vietoje pasodinti želdiniai, tarpuvartėse gamtinius reikalus atliekantys prisilinksminę turistai, nors čia pat veikia viešasis tualetas, tik nėra aiškios nuorodos. Tai tik dalis šaunią istoriją menančios sostinės vietos bėdų.

Jau prieš 5 metus prabilta apie būtinybę iš pagrindų pertvarkyti Vokiečių gatvę, užmojai oho kokie buvo! Net įrengti gabalėlį Holivudo Vilniaus senamiestyje.

Atlikėjas Tomas Augulis pateikė idėją Vokiečių gatvės atkarpą nuo Rotušės skirti Lietuvą garsinusiems menininkams, muzikantams, aktoriams įamžinti.

T.Augulis siūlė pakloti ant šaligatvio plyteles su įspaustais įžymybių vardais, kaip Holivudo (JAV) Žvaigždžių alėjoje, kur ant šaligatvio įspausti žymiausių amerikiečių aktorių vardai. Jau buvo sutarta, kad Vokiečių gatvėje puikuosis Vytauto Kernagio, Donato Banionio, Stasio Povilaičio, Juozo Budraičio ir nemažai kitų Lietuvoje ir už jos ribų išgarsėjusių žmonių vardai.

Bet vėliau pasigirdo protesto balsai – esą sumanymas trenkia popsu ir apskritai atnaujinant Vokiečių gatvę reikia vadovaitis žemiškesnėmis mintimis, pavyzdžiui, rasti vietą atliekų konteineriams pastatyti. Nes dėl gatvės užstatymo ypatumų rūšiuoti atliekas Vokiečių ir aplinkinėse gatvėse sudėtinga.

Pagaliau 2015 metų liepą sukviestai vietos bendruomenei buvo pristatytas solidus Vokiečių gatvės pertvarkymo planas – be Žvaigždžių alėjos, bet su 12 požeminių atliekų surinkimo aikštelių. Ir kad jau 2016, vėliausiai 2017, metais remontas prasidės.

Tačiau jau šių metų sausį meras Remigijus Šimašius prabilo apie tai, kad daugiausia dėmesio bus skirta Didžiosios Sinagogos vietai atkurti Rotušės aikštėje, daugiausia kalbėjo apie Žydų gatvės rekonstrukciją, o Vokiečių gatvės planai traukėsi į antrą vietą.

Vasarą sostinės valdžios architektai netikėtai pareiškė, kad Vokiečių gatvė palauks – yra svarbesnių darbų: reikia užbaigti S.Skapo gatvės remontą. Išpuošti ją klinkerio plytomis ir kitomis grožybėmis. Vieną S.Skapo gatvės pusę juosia siena – gal ją dar dramblio kaulu išmušti?

Vilniečiai puikiai žino, kad S.Skapo gatvė – iš esmės tik skersgatvis, jungiantis Universiteto ir Pilies gatves. Kalbos apie darbų tęstinumą tėra demagogija, siekiant išsisukti nuo rimtų darbų Senamiestyje.

Vokiečių gatvė, atrodo, nematys ne tik Žvaigždžių alėjos ir požeminių atliekų rūšiavimo aikštelių, bet dėl eismo painiavos čia ir toliau dviratininkai numušinės praeivius, o pėstieji muš parkritusius dviratininkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.