Partizanų bunkeris nukonkuravo Vytį

Nors nemaža dalis visuomenės, taip pat Seimo narių sostinės Lukiškių aikštėje norėjo matyti skulptoriaus Arūno Sakalausko sukurtą „Laisvės kario“ skulptūrą (Vytį), kovotojai už Lietuvos laisvę bus įamžinti kitaip.

Konkurso laimėtojas skulptorius ir dizaineris A.Labašauskas pasiūlė į sostinės Lukiškių aikštę pirmiausia pažvelgti kaip į laisvą viešąją erdvę.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Konkurso laimėtojas skulptorius ir dizaineris A.Labašauskas pasiūlė į sostinės Lukiškių aikštę pirmiausia pažvelgti kaip į laisvą viešąją erdvę.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Labašausko manymu, tradicinė skulptūra yra atgyvenusi.
A.Labašausko manymu, tradicinė skulptūra yra atgyvenusi.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-11-28 13:29

Kitų metų pabaigoje Lukiškių aikštėje turėtų iškilti skulptoriaus ir dizainerio 33-ejų Andriaus Labašausko sukurtas memorialas laisvės kovotojams, primenantis partizanų bunkerius ir mišką.

Tai nuspręsta atsižvelgiant tiek į specialiai sudarytos ekspertų komisijos, tiek į visuomenės nuomonę.

A.Labašausko idėja nukonkuravo Vyčio projektą, kurio autoriai – architektai Gintaras Čaikauskas, Kęstutis Akelaitis, Linas Naujokaitis, dailininkas Rimantas Dichavičius ir skulptorius A.Sakalauskas.

Tačiau Vyčio fondo atstovai, kurie memorialą su „Laisvės kariu“ žadėjo pastatyti už suaukotas lėšas, dar ketina aiškintis, ar šis projektas į antrąją vietą buvo nustumtas teisėtai.

Bus įrašyti slapyvardžiai

„Ar koks nors monumentas gali atstoti pievoje bėgiojančių vaikų, kamuolį spardančių mamų, sumuštinius tepančių tėvų ir šachmatais žaidžiančių senjorų vaizdą?“ – pristatydamas savo projekto idėją retoriškai klausė A.Labašauskas.

Menininko manymu, piliečiai pačiu savo buvimu viešojoje erdvėje kiekvieną akimirką kuria vis naują laisvės vaizdinį, turintį daugybę scenarijų ir galimybių, priklausantį jį kuriantiems laisvos Lietuvos piliečiams ir tiems, kurie už laisvę kovojo.

Konkursą laimėjusio projekto autorius pasiūlė aikštėje suformuoti kalvą, kurios pietinis, į Gedimino prospektą orientuotas, šlaitas būtų užbaigtas vertikaliu griežtos formos skulptūrinės plastikos memorialiniu reljefu.

Likusi kalvos dalis susilietų su aikšte ir pratęstų aikštės pievas bei takus.

Ornamentiškoje skulptūrinėje formoje būtų įrašyti laisvės kovų dalyvių slapyvardžiai (Liepa, Ąžuolas, Vytis, Beržas, Drebulė ir kiti).

Yra žinoma, kad slapyvardžiais buvo naudojamasi tiek 1863 metų sukilime, tiek pokario rezistencijos judėjime, o vienas slapyvardis neretai slėpdavo bent kelis žmones – tai jie norėjo suklaidinti savo persekiotojus.

Memoriale ketinama iškalti 5647 slapyvardžius.

Taip bus įamžinti ne keletas konkrečių kovotojų, o visi, vienaip ar kitaip prisidėję prie laisvės kovų.

Konkurso komisijos narė Šiuolaikinio meno centro atstovė Virginija Januškevičiūtė vakar sakė, kad projektas dar galės būti pakeistas atsižvelgus į ekspertų pastabas.

Skulptūrą laiko atgyvenusia

A.Labašauskas tvirtino, jog atrankoje dalyvavo siekdamas sudaryti konkurenciją skulptoriaus A.Sakalausko sukurtai Vyčio skulptūrai, kuri, anot menininko, turėjo politinį palaikymą.

„Vytis, kaip simbolis, yra gerai, tiesiog forma, kurios jis buvo pasirinktas, man asmeniškai nėra priimtina.

Ta skulptūros tradicija iš tikrųjų yra mirusi. Ir ne tai, kad mirusi, bet seniai nenaudojama.

Pasaulis yra pažengęs į priekį“, – kalbėjo konkurso laimėtojas.

Vytis kalavijo nenuleidžia

Vyčio paramos fondo vicepirmininkas Vilius Kavaliauskas kalbėdamas su „Lietuvos rytu“ neslėpė apmaudo dėl apklausos rezultatų ir rezgė revanšo planus.

Jis neatmetė teisybės ieškoti netgi teisiniu būdu.

„Mes reikalausime galimybės pamatyti visuomenės nuomonės apklausos rezultatus pasitelkę specialistus.

Apskritai nėra normalu ir teisinga tai, kad buvo galima balsuoti tik virtualiu būdu, o ne ir raštu. Taip greičiausiai buvo atkirsta nemaža dalis vyresnio amžiaus žmonių“, – sakė V.Kavaliauskas.

Be to, anot žurnalisto, komisijoje dominavo žmonės, kurie iš anksto demonstravo savo neigiamą nusiteikimą dėl Vyčio.

„Tautai reikia vienijančio, į ateitį rodančio ir vedančio simbolio, Vytis toks ir yra.

O į kokią ateitį mes galime eiti bunkeryje?

Be to, Lietuvos istorijoje buvo ne vien partizanai – toji istorija yra daugiau apimanti“, – kalbėjo V.Kavaliauskas. (ELTA, BNS, „Lrytas.lt“, LR)

Laimėtoją lėmė komisijos balsai

Lukiškių aikštės memorialo konkurse dalyvavo penki pasiūlyti projektai.

Visuomenės (žmonės balsavo internetu) balsai pasiskirstė taip: už G.Čaikausko vadovaujamos grupės projektą balsavo 11 966 (37,66 proc.), už A.Labašausko projektą – 11 919 (37,51 proc.), už D.Žiūros vadovaujamos grupės projektą – 3062 (9,64 proc.), už T.Grunskio projektą – 2759 (8,68 proc.), už A.Lelešiaus projektą – 2069 (6,51 proc.). Aktyviausi balsuotojai buvo 18–35 metų asmenys.

Ekspertų komisijos balai buvo tokie: už G.Čaikausko vadovaujamos grupės projektą – 1, už A.Labašausko – 7, už D.Žiūros, T.Grunskio ir A.Lelešiaus projektus – 0.

Pritaikius balų skaičiavimo metodiką, A.Labašausko projektas gavo 10 balų, G.Čaikausko – 4,01 balo.

Memorialas turi būti įrengtas iki 2018 metų gruodžio 1-osios. Jam įrengti šiuo metu numatyta 500 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.