Mišri darbo grupė Seime tapo vieta politikams pasitaisyti

Seime susidarė įdomus darinys. Vienoje frakcijoje iš šešių jos narių net keturi reikalų turi su teisėsauga, dviem iš tų keturių pradėta apkalta. Seniūnas neapsikentė ir tvirtina, kad ši frakcija tapo pataisos darbų koloniją, į kurią ištremiami prisidirbę politikai.

Mišrioje Seimo grupėje iš šešių jos narių net keturi reikalų turi su teisėsauga, dviem iš tų keturių pradėta apkalta.<br> T.Bauro, J.Stacevičiaus ir D.Umbraso nuotr. 
Mišrioje Seimo grupėje iš šešių jos narių net keturi reikalų turi su teisėsauga, dviem iš tų keturių pradėta apkalta.<br> T.Bauro, J.Stacevičiaus ir D.Umbraso nuotr. 
Saugodamas Liberalų sąjūdžio vardą Mišriojoje grupėje prisiglaudė ir įtarimų sulaukęs liberalas Gintaras Steponavičius. <br>T.Bauro nuotr.
Saugodamas Liberalų sąjūdžio vardą Mišriojoje grupėje prisiglaudė ir įtarimų sulaukęs liberalas Gintaras Steponavičius. <br>T.Bauro nuotr.
kilus seksualinio priekabiavimo skandalui Mišriojoje Seimo grupėje atsidūrė buvęs „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos narys K.Pūkas.<br>D.Umbraso nuotr.
kilus seksualinio priekabiavimo skandalui Mišriojoje Seimo grupėje atsidūrė buvęs „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos narys K.Pūkas.<br>D.Umbraso nuotr.
Girtas užkluptas parlamentaras Linas Balsys Seime akių nerodo, nors dar visai neseniai jis buvo Mišrios Seimo narių grupės seniūnas.<br>T.Bauro nuotr.
Girtas užkluptas parlamentaras Linas Balsys Seime akių nerodo, nors dar visai neseniai jis buvo Mišrios Seimo narių grupės seniūnas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 4, 2017, 7:55 PM

Frakcijos seniūnas sako, kad ne jis, o į Seimą politiką atvedusi partija turėtų raudonuoti už svetimas nuodėmes, pavyzdžiui už Kęstutį Pūką, kuris, prasidėjus seksualinio priekabiavimo skandalui, oficialiai sirgo, bet žurnalistų buvo užkluptas bedengiantis namo stogą. Sveikatą ėmus tikrinti specialiai komisijai, politikas stebuklingai pasveiko. Tik besirgdamas jis spėjo išeikvoti visas parlamentines lėšas.

Kadangi Mišrioji grupė jau tapo savotiška pataisos darbų kolonija, frakcijos seniūnas siūlo, kaip su tokiais piktnaudžiaujančiais padėtimi kovoti – reikia kirsti per silpniausią vietą.

„Vienas šleivas, du kreivi, keturi – pusiau gyvi, penktas – mažas ir kuprotas, o šeštam – įlūžęs kotas. Septyni – visai seni... Kokia armija šauni!“

Tai ištrauka iš Justino Marcinkevičiaus „Grybų karo“, bet ji labai tinka ir kalbant apie Seimo Mišriąją grupę. Keturi iš šešių frakcijos narių turi reikalų su teisėsauga, dviem iš keturių pradėta apkalta, du iš frakcijų narių pusę metų nesirodė posėdžiuose.

„Jaučiuosi kaip pataisos namų direktorius, kuris visus turi priimti į savo grupę perauklėjimui. Partijos žmogų finansuoja, priima į sąrašus, vyksta reklamos kampanija, o kai tik iškyla problema, partija juo atsikrato“, – taip „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7” Mišriąją grupę apibūdino jos seniūnas Bronislovas Matelis.

Taip kilus seksualinio priekabiavimo skandalui Mišriojoje Seimo grupėje atsidūrė buvęs „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos narys K.Pūkas. Politikas Seime nesirodė beveik pusmetį, nes esą sirgo, bet kaip išsiaiškino žurnalistai, sirgdamas vadovavo statyboms. Jį pastebėjo ir žurnalistams pranešė vietos gyventoja.

Nuvykę prie sodybos šalia statybininkų rado ir Kęstutį Pūką. Sirgdamas K.Pūkas ne tik namą statė, bet ir visas parlamentinei veiklai skirtas lėšas išleido.

„Aš nebuvau ligoninės režime, aš turėjau važinėti į ligoninę dėl sveikatos. Vis tiek esi žmogus, ir valgai, ir geri, bet už parlamentine lėšas nei valgai, nei gyveni“, – aiškino pats K.Pūkas.

Štai tokį elgesį frakcijos seniūnas norėtų išguiti. Sako, tokiems parlamentarams reikia taikyti į silpniausią vietą, nes kiti būdai beviltiški.

„Visi žino, kad tokie žmonės saugo savo atlyginimą. Yra vienintelis tikslas – ne reputacija, bet atlyginimas, kad kuo ilgiau ištemptų. Pataisos ir turėtų būti nukreiptos į tai, kad reikia pasistengti pinigus atimti. Jeigu elgiasi netinkamai, posėdžių nelanko, automatiškai gali būti išmestas iš visų frakcijų. Jis gali tapti laisvuoju agentu ir neteks parlamentinių lėšų ir pusės atlyginimo“, – teigė B.Matelis.

Seimo buhalterija K.Pūko atneštus dokumentus priėmė, o pateikęs ataskaitą K.Pūkas vėl užsitikrino teisę, kad parlamentinės lėšos būtų skirtos ir kitą ketvirtį. Tiesa, Seimo valdyba nurodė kurį laiką pinigų pervedimą K.Pūkui sustabdyti, tačiau už lapkritį lėšos jau pervestos.

„Mano supratimu sergantis Seimo narys nevykdo parlamentinės veiklos ir čekiukai už tas dienas neturėtų būti apmokami. Šį klausimą mes išnagrinėsime ir pažiūrėsime, ar buvo precedentų. Jeigu pamatysime, kad yra problema, galime inicijuoti statuto pataisas ar tiesiog sukurti precedentą“, – pasakojo Etikos ir procedūrų komisijos narė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Paaiškėjo, kad per tą laiką, kol parlamentaras sirgo, K.Pūko padėjėja Seime įsidarbino vieno iš jo advokatų žmona Indrė Arasimavičienė. Kolegos sukruto, ar nebus politikas sugalvojęs Seimo pinigais mokėti savo gynėjui.

Padėtimi piktnaudžiaujančių politikų į Seimą atvedusios partijos lengvai atsikrato, tačiau siūlomos statuto pataisos, kad to daryti nebūtų galima.

„Jeigu pašalinimas yra bausmė, tada Mišri grupė išeina kaip pataisos darbų kolonija. Kyla mintis, kad Seimo narį pašalindama iš savo frakcijos, frakcija atsikrato atsakomybės. Ji rūpinasi savo įvaizdžiu, kad nesugestų jų veidas“, – teigė B.Matelis.

Tačiau K.Pūką į Seimą atvedusi „Tvarkos ir teisingumo“ partija į savo gretas jo Seime priimti nebenorėtų.

Saugodamas Liberalų sąjūdžio vardą Mišriojoje grupėje prisiglaudė ir įtarimų sulaukęs liberalas Gintaras Steponavičius. Liberalų frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas sako, kad G.Steponavičius iš frakcijos išmestas nebuvo, išėjo savo noru. O atsikratyti neigiamo šleifo, buvę partijos kolegos sako, nėra taip paprasta.

„Paradoksas: jau lyg ir nebe tavo narys, bet jungtis išlieka. Man žurnalistai sako, kad jūs turite pašalinti kad ir patį G.Steponavičių. Gerai, pašaliname, o jūs įsivaizduokite – niekada nesakyti, kad tai buvęs liberalas. Niekada istorijoje negalėsime išsiginti, kad tai buvo mūsų narys“, – aiškino E.Gentvilas.

Mišrioje Seimo grupėje prisiglaudė ir socialdemokratas Mindaugas Bastys, kuriam pradėta apkaltos procedūra. Politikas net neslepia, kad ši frakcija tapo gelbėjimosi ratu, kad kuo mažiau pakenktų į Seimą jį atvedusiai partijai. Tik politiką labai žeidžia, kad Mišriosios grupės vadovas jį pasišovė perauklėti.

„Ką reiškia prisidirbęs mano atveju. Čia nei tremtis, nei bausmė. Įvertinus aplinkybes, kol nesibaigė apkaltos procesas, kad nebūtų jokių interpretacijų būsiu Mišrioje grupėje. Ir dėl partijos tai susiję, mažiau galimybių neigiama prasme kalbėti apie partiją“, – sakė M.Bastys.

Girtas užkluptas parlamentaras Linas Balsys Seime akių nerodo, nors dar visai neseniai jis buvo Mišrios Seimo narių grupės seniūnas. Kaip vyksta darbas balsiui pasitraukus iš seniūnų, ir kaip vyko anksčiau, geriausiai iliustruoja skaičiai.

„Ponas Matelis jau antrą savaitę mūsų seniūnas ir mes turėjome keturis posėdžius. Iki tol per metus mes turėjome keturis posėdžius, tik nedokumentuotus. Dabar turime normalią dokumentaciją“, – teigė Mišrios Seimo narių grupės narė Aušra Maldeikienė.

Pagal galiojantį Seimo statutą iš frakcijos pasitraukęs Seimo narys, jeigu nepriimamas į kitą, automatiškai tampa Mišrios Seimo grupės nariu. Pagal tą patį statutą piktybiškai posėdžių nelankantys politikai praranda ne visą, o tik dalį atlyginimo, nesumažinama parlamentinei veiklai skiriamų lėšų suma. Seimas jau seniai žada sudaryti darbo grupę statutui keisti. Žinoma ir kas bus jos pirmininku, bet oficialiai darbo grupė nesudaryta.

Penktadienį posėdžiavusi Seimo komisija nutarė leisti K.Pūką patraukti baudžiamojon atsakomybėn seksualinio priekabiavimo byloje. Galutinį sprendimą priims Seimas.

„24/7“ – sekmadieniais 21.30 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.