Rokiruotės komitetuose sukėlė triukšmą: Artūro Skardžiaus kolegos apkaltinti spaudimo darymu

Nors parlamentas jau seniau nubalsavo, kad viešus ir privačius interesus galimai supainiojęs Artūras Skardžius gali likti Ekonomikos komitete, antradienį Lietuvos socialdemokratų darbo frakcija atliko rokiruotę – galimai nusižengęs politikas perkeliamas į Aplinkos apsaugos komitetą, o vietoje jo į Ekonomikos komitetą atkeliamas frakcijos kolega Rimantas Sinkevičius.

Artūrą Skardžių siūloma perkelti į Aplinkos apsaugos komitetą.<br>T.Bauro nuotr.
Artūrą Skardžių siūloma perkelti į Aplinkos apsaugos komitetą.<br>T.Bauro nuotr.
Simonas Gentvilas.<br>D.Umbraso nuotr.
Simonas Gentvilas.<br>D.Umbraso nuotr.
Kęstutis Mažeika.<br>T.Bauro nuotr.
Kęstutis Mažeika.<br>T.Bauro nuotr.
Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2017-12-05 13:20, atnaujinta 2017-12-05 14:29

Tokį siūlymą išgirdę kai kurie Seimo nariai neatrodė patenkinti. Konservatorius Jurgis Razma klausė, kiek toks pasiūlymas yra susijęs su Antikorupcijos komisijos parengtomis, A.Skardžiui nepalankiomis tyrimo išvadomis.

„Kiekvienas turime savo nuomonę, bet aš manau, kad čia labiausiai pakeitimus lėmė tai, kad Virginijus Sinkevičius buvo paskirtas ministru“, – jam atsakė Seimo vicepirmininkė Rima Baškienė.

Sukėlė nerimą

Liberalas, Aplinkos apsaugos komiteto narys, pirmininko pavaduotojas Simonas Gentvilas išgirdęs tokį siūlymą pastebėjo, kad A.Skardžiaus narystė ir darbas šiame komitete taip pat atrodo nelogiški, nes čia jis taip pat gali įsivelti į interesų konfliktą.

„Ar tie, kurie rengė šitą nutarimą, įvertino, kad Aplinkos apsaugos komitete svarstomi klausimai susiję su atsinaujinančia energetika, su poveikio aplinkai vertinimu, su žemės nuomos sąlygomis ir kai kada mes esame pagrindinis komitetas. Ar nebus taip, kad bėgant nuo vilko užlipta ant meškos?“ – Seimo salėje klausė S.Gentvilas.

Į tokį klausimą R.Baškienė atsakė prisidengdama Seimo statutu, sakydama, kad frakcija savo narius į komitetą deleguoja kaip nori, atsižvelgdama į jiems suteiktas kvotas.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, taip pat dirbanti Aplinkos apsaugos komitete, teigė kategoriškai nepritarianti tokiam A.Skardžiaus paskyrimui.

„Gėda visai frakcijai. Visi kaltinimai iš esmės yra susiję su pono Skardžiaus veikla atsinaujinančios energetikos srityje, labai keista, kodėl jis skiriamas į Aplinkos apsaugos komitetą. Turbūt reikėtų pradėti nuo to, kad Seime A.Skardžiui išvis nėra komiteto“, – sakė R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Pateikimo stadijoje parlamentarai balsų dauguma pritarė tokiam socialdemokratų darbo frakcijos narių pakeitimui. Iš 93 balsavusiųjų 53 buvo už, 17 prieš, o 21 susilaikė. Tačiau prieš svarstymo stadiją konservatoriai kreipėsi ir paprašė pertraukos. Ji padaryta iki kito parlamento posėdžio.

Darė spaudimą

Po pateikimo stadijos į Seimo narius kreipėsi Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Kęstutis Mažeika. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovas, taip pat dirbantis ir Antikorupcijos komisijoje, kolegoms atsivertęs Seimo statutą skaitė, kad Aplinkos apsaugos komiteto viena prioritetinių veiklos sričių yra rengti ir nagrinėti įstatymų ir kitų teisės aktų projektus, susijusių su atsinaujinančių bei alternatyvių energijos šaltinių naudojimo klausimais.

„Matydamas ir viešoje erdvėje kiek buvo susilaukta neigiamos reakcijos, STT išvada galų gale pasakė, kad tai yra interesų laukas, pačiam kolegai būtų tikslinga atsitraukti nuo tų ketinimų arba nusišalinti nuo visų sprendimų, susijusių su atsinaujinančia energetika. Bet ar tai bus geras darbas.

Turi būti priimtas sprendimas, kad mes neatrodytume mažų mažiausiai kvailai prieš visuomenę“, – sakė komiteto pirmininkas, prašydamas kolegų supratingumo ir nebalsuoti teigiamai A.Skardžiaus perkėlimo atžvilgiu. Tam pritarė opozicija.

Padarius svarstyme pertrauką parlamentas perėjo prie kito įstatymo svarstymo, tačiau vos tam prasidėjus į Seimo pirmininką salėje kreipėsi konservatorė Rasa Juknevičienė, sakydama, kad A.Skardžiaus frakcijos kolegos Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkui K.Mažeikai daro spaudimą dėl jo pasisakymų.

„Labai didelis spaudimas daromas Kęstučiui Mažeikai dėl jo pozicijos. Šiaip, Seimo nario mandatas ir kalbos yra laisvos, tai aš labai norėčiau, kad kalbant kitam pranešėjui neleistumėte tokių dalykų, nes akivaizdus spaudimas dėl jo pasisakymų“, – kalbėjo R.Juknevičienė.

Į tokį jos pareiškimą buvo sureaguota. Posėdžiui pirmininkavusi R.Baškienė socialdemokratų darbo frakcijai pasiūlė palikti K.Mažeiką ramybėje, o Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, tarsi mokytojas klasėje kreipėsi į Seimo narius: „Visi sėskite į savo vietas. Visi. Malonėkite užimti savo vietas ir klausyti pranešėjo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.