Mokykloms ir universitetams kėsinasi nurėžti įspūdingą sumą?

Parlamentui toliau svarstant ateinančių metų biudžetą vis netyla klausimai dėl finansavimo skirtingos valstybėms gyvenimo sritims. Šį kartą po padidinamuoju stiklu pateko švietimas.

 Antrajame biudžeto variante švietimo finansavimas sumažintas 14 mln. eurų.<br> 123rf nuotr. 
 Antrajame biudžeto variante švietimo finansavimas sumažintas 14 mln. eurų.<br> 123rf nuotr. 
Finansų ministras V.Šapoka.<br>T.Bauro nuotr.
Finansų ministras V.Šapoka.<br>T.Bauro nuotr.
M.Adomėnas pasidalino nuotraukomis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
M.Adomėnas pasidalino nuotraukomis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
J.Razma uždavė klausimą ministrui dėl švietimo finansavimo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
J.Razma uždavė klausimą ministrui dėl švietimo finansavimo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

BNS ir lrytas inf.

Dec 7, 2017, 11:49 AM, atnaujinta Dec 7, 2017, 1:09 PM

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Mantas Adomėnas socialiniame tinkle pasidalino nuotraukomis, kuriose matyti pirmasis biudžeto variantas ir tas, kurį ketvirtadienį pateikta svarstyti Seimui.

Skaičiai kalba patys už save – finansavimas Švietimo ir mokslo ministerijai nuo pirmojo varianto pateikimo sumažėjo 14 mln. eurų. Anksčiau buvo numatoma, kad švietimui bus skiriama 1 mlrd. 70 mln. eurų, tačiau naujasis Vyriausybės į Seimą atneštas biudžeto variantas rodo, kad šiai sričiai ketinama skirti gerokai mažiau – 1 mlrd. 56 mln. eurų.

Ekonomika gerėja – finansavimas mažėja?

Kalbėdamas su naujienų portalu lrytas.lt Švietimo ir mokslo komiteto narys M.Adomėnas sakė, kad sumažintas finansavimas švietimo sričiai reiškia, kad nėra atsižvelgta į siūlymą papildomai didinti 10 mln. eurų dėstytojų algas bei 5 mln. eurų doktorantų algas.

„Taip tai reiškia, kad švietimo biudžetas yra dar sumažėjęs. Kitaip tariant, kai BVP ir biudžeto pajamos auga, švietimui skirta BVP dalis mažėja. Sumažėjimas yra dar didesnis ir bet koks kalbėjimas apie švietimą, kaip prioritetą, yra absoliučiai neįtikimas“, – teigė M.Adomėnas.

Pasak jo, skaičiai yra iškalbingi – nors antrajame biudžeto variante finansavimas kitoms ministerijoms yra padidintas, Švietimo ir mokslo ministerijai nubraukiami 14 mln. eurų, galintys padėti spręsti kai kurias šios srities problemas.

TS-LKD ketina biudžeto priėmimo Seime stadijoje registruoti siūlymą atstatyti siūlytą švietimo finansavimą bei svarstyti dėstytojų ir doktorantų algų didinimo klausimus.

„Mes drąstiškai pralaimime kovą dėl protų, dėl mokslininkų, tad apie prasmingą aukštojo mokslo reformą ir aukštojo mokslo kokybės kėlimą yra paprasčiausiai neįmanoma, kai yra toks finansavimo lygis, kai yra tokie atlyginimai“, – kalbėjo Seimo narys.

Jam atrodė paradoksali situacija, kai premjeras Saulius Skvernelis ir kiti ministrų kabineto nariai linksniuoja švietimą kaip prioritetinę sritį, tačiau finansavimas šiai sričiai yra mažinamas. Parlamentarai ketina aiškintis, kodėl pinigai nuo švietimo buvo nubraukti ir kur jie buvo perskirstyti.

Paklausė ministro

Parlamento plenarinio posėdžio metu M.Adomėno frakcijos kolega Jurgis Razma, biudžetą pristatinėjusio finansų ministro Viliaus Šapokos paklausė apie sumažintą švietimo srities finansavimą.

„Mes visi Seimo nariai gauname informaciją apie tragiškus aukštųjų mokyklų dėstytojų atlyginimus. Tas biudžeto procentas, skiriamas švietimui, nėra kažkoks įspūdingas.

Tačiau dabar, lyginant su pirmuoju biudžeto variantu, jūs švietimo sričiai 14 mln. eurų finansavimą sumažinate. Kodėl nereaguojate į tuos poreikius, kurie aiškiai skelbiami?“ – klausė J.Razma.

Į tokį parlamentaro klausimą V.Šapoka atsakė: „Matyt kažkur nesueina skaičiai, nes švietimui tikrai patobulintame projekte nėra mažinamas finansavimas.“ Be to, jis teigė, kad švietimo problemos kyla ne dėl finansavimo dydžio, o dėl turimų lėšų efektyvaus panaudojimo.

Vyriausybė neigia

Vyriausybės kanceliarija informuoja, jog Seimo nario Manto Adomėno platinama informacija apie tai, esą patobulintame 2018 metų valstybės biudžeto projekte finansavimas švietimo sričiai sumažintas 14 mln. eurų, neatitinka tikrovės ir yra klaidinanti.

Seimo narys skelbia, jog palyginus pirminį ir patobulintą biudžeto projektą matyti, jog finansavimas Švietimo ir mokslo ministerijai sumažintas 14 mln. eurų. Seimo narys daro išvadą, jog analogiška suma mažėja finansavimas visai švietimo sričiai.

Primintina, jog finansavimą švietimo sričiai sudaro ne tik asignavimai, skiriami Švietimo ir mokslo ministerijai. Atskiras finansavimas taip pat skiriamas tiesiogiai Lietuvoje veikiančioms aukštosioms mokykloms, institutams, kitoms švietimo srities įstaigoms. Teikiant patobulintą biudžeto projektą jau buvo aiškūs šiemet įstojusiųjų į aukštąsias mokyklas skaičiai, todėl asignavimai buvo perskirstyti atitinkamoms aukštosioms institucijoms.

Informuojame, jog nepaisant 14 mln. eurų sumažinto finansavimo Švietimo ir mokslo ministerijai, bendras finansavimas švietimo sričiai, palyginus pirminį ir patobulintą biudžeto projektus, padidintas 17 mln. eurų.

Netrukus ir pats M.Adomėnas pataisė savo įrašą socialiniame tinkle.

ŠMM biudžetas mažėja padalinus pirmakursių studijų krepšelius universitetams

Ministrų kabineto pakoreguotame kitų metų valstybės biudžeto projekte perskirstant lėšas sumažinti asignavimai trims ministerijoms: Švietimo ir mokslo, Socialinės apsaugos ir darbo bei Žemės ūkio. Vyriausybės atstovai ramina, kad bent švietimui lėšos realiai nemažėja.

Opozicinės konservatorių frakcijos atstovui Mantui Adomėnui pasipiktinus dėl neva mažėjančių lėšų švietimui, Vyriausybės atstovai sako, kad parlamentaro informacija – klaidinanti. Lyginant su pirminiu biudžeto projektu 14 mln. eurų sumažėja lėšos Švietimo ir mokslo ministerijai (ŠMM) atskaitingoms institucijoms, tačiau išauga finansavimas universitetams.

„Yra perskirstomi asignavimai iš ŠMM į mokslo ir studijų institucijas, nes jau yra žinoma, pavyzdžiui, kiek reikės pirmakursių studijų krepšelių. Tokiu būdu beveik 29 mln. eurų buvo perskirstyti universitetams ir kitoms institucijoms. Tai bendrai paėmus niekas švietimui nemažėja, net didėja finansavimas“, – BNS sakė premjero patarėja švietimo klausimais Unė Kaunaitė.

„Iš principo kaip sričiai švietimui finansavimas didėja 17 mln. eurų (...), perskirstant finansavimą iš kitų sričių“, – dėstė ji.

Asignavimai Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai (SADM), lyginant su ankstesniu projektu, mažinami 22,4 mln. eurų. Ministras Linas Kukuraitis sako, kad SADM skiriama suma sumažinta Seimui atsisakius valstybinio draudimo pradedantiems savarankišką veiklą, kuriems nuspręsta metus taikyti vadinamąsias „Sodros“ įmokų atostogas – jie turės patys nuspręsti, ar nori draustis savo lėšomis.

„Kadangi Socialinių reikalų ir darbo komitetas apsisprendė, kad reikia duoti atostogas, tačiau nedrausti, palikti galimybę apsidrausti pačiam žmogui, tos lėšos sumažintos ir perskirstytos kitiems dalykams, tarp jų – bazinio dydžio kėlimui biudžetiniam sektoriui, valstybės tarnautojams“, – BNS teigė L. Kukuraitis. Anot jo, bazinio dydžio kėlimas padidins ir socialinių, kitų srities darbuotojų atlyginimus.

Žemės ūkio ministerijai skiriamas lėšas Vyriausybė siūlo sumažinti 5,67 mln. eurų. Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas sako, jog ministerija dar dėlioja kitų metų ministerijos biudžetą dėl šio pokyčio. Jis tikina, kad bendrai žemės ūkiui kartu su europine parama finansavimas kitais metais didės ir praradimas „nebus ypatingai“ skausmingas. Be to, B. Markauskas užsiminė, kad ketvirtadienį Seime turėtų būti pateiktas siūlymas kitais metais papildomai skirti 1,6 mln. eurų žemės ūkio funkcijų vykdymui savivaldose.

Valstybės biudžetą Seime planuojama tvirtinti gruodžio 12 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.