Arūnas Karaliūnas. Migruoja ir bankai: iš Kauno centro – į paupį

Kauniečiai svaidė prakeiksmus bankininkams, kai vienas po kito iš miesto centro pradėjo dingti bankomatai, kuriuos išlaikyti bankams esą tapo pernelyg brangu.

 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 10, 2017, 7:00 AM

Bankininkai kaip įmanydami įtikinėjo gyventojus, kad atsiskaityti banko kortele ne tik šiuolaikiška, bet ir saugu, patogu, tačiau daugelis vyresniosios kartos žmonių ramiai jaučiasi tik tuomet, kai saujoje spaudžia grynuosius.

Bankų vadovai stengėsi įpratinti gyventojus be reikalo nevaikščioti ir į bankų padalinius. Daugelis paslaugų buvo perkelta į virtualią erdvę, o žūtbūt užsigeidusiems pamatyti gyvą bankininką ir su juo pasitarti, eilėse tenka laukti net porą valandų.

Atrodo, netrukus tokia galimybė bent jau daliai kauniečių bus dar sunkiau pasiekiama, mat trys didžiausi Skandinavijos investuotojų valdomų bankų padaliniai iš Kauno centro nusprendė išsikelti ir įsikurs Karaliaus Mindaugo prospekte kylančiuose biurų pastatuose.

Bankų tarnautojai juose tikrai dirbs šiuolaikiškomis sąlygomis, tačiau kai kurie klientai turbūt net bijos praverti tviskančių statinių duris.

Beveik prieš du dešimtmečius visų pagrindinių šalies bankų vadovai tiesiog laikė būtinybe įsikurti vadinamajame bankų kvartale ties Laisvės alėjos ir Maironio gatvės sankirta. Bankai atliko ir išties gerą darbą – tų laikų vertinimu, prašmatniai suremontavo apleistus statinius. Kas atsitiko, kad dabar jie sprunka iš šios miesto dalies?

Priežastys kelios. Bankų būstinėse smarkiai sumažėjo darbuotojų ir nebėra prasmės mokėti savininkams už brangių patalpų nuomą.

Automobiliu atvykstantys klientai skundžiasi, kad transporto priemonės jau neįmanoma pastatyti net mokamose vietose, todėl tenka gaišti laiką ir vėliau dar tolokai žingsniuoti iki banko pėsčiomis.

Nepaisant bandymų atnaujinti ir atgaivinti Laisvės alėją, miesto ašis netrukus pasislinks link Karaliaus Mindaugo prospekto ir būtent šią vietovę įkurtuvėms pasirinko bankų vadovai.

Nemuno saloje stovi svarbiu traukos centru tapusi „Žalgirio“ arena, greta jos netrukus prasidės mokslo centro „Mokslo sala“ statybos, kitapus Nemuno iškils M.K.Čiurlionio koncertų centras. Šalia „Akropolio“ statomi net keli verslo centrai, kuriuose įsikurs keli tūkstančiai darbuotojų.

Bankininkai visada garsėjo nepriekaištinga uosle ir jie traukia ten, kur labai greitai susidarys didžiausi žmonių srautai.

Kokios įtakos tokie pokyčiai turės Kaunui ir kauniečiams?

Baimintis, kad miesto centras dar labiau ištuštės, turbūt neverta. Išsikrausčius bankų tarnautojams, jų vietoje greitai turėtų įsikurti kiti darbuotojai.

Tikėtina, kad Kauno centre dar sumažės bankomatų, mat patalpose šeimininkaus kitų sričių specialistai.

Ar kauniečiams pasiekti bankų padalinius bus lengviau, nes Karaliaus Mindaugo prospekte automobilių stovėjimas nemokamas? Vargu, nes dieną surasti čia laisvą vietą transporto priemonei yra beveik neįvykdoma užduotis. Negana to – neišvengiamai artinasi diena, kai pastačius automobilį Karaliaus Mindaugo prospekte teks atverti piniginę arba ištraukti banko kortelę.

O galbūt ir bankų kortelių netrukus nereikės, nes kauniečiai naudosis dar pažangesniais atsiskaitymo būdais?

„Laikinoji sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.