Po Artūro Skardžiaus paskyrimo į Aplinkos apsaugos komitetą: „Gėda“

Tai, kur dirbs be komiteto likęs Artūras Skardžius, sukėlė nemažai diskusijų Seimo salėje. Siūloma, kad į skandalą dėl viešųjų ir privačių interesų supainiojimo ir galimos neteisėtos veiklos įsivėlęs politikas dirbtų Seimo Aplinkos apsaugos komitete.

 Artūras Skardžius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Artūras Skardžius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Simonas Gentvilas.<br>D.Umbraso nuotr.
Simonas Gentvilas.<br>D.Umbraso nuotr.
 Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 12, 2017, 3:55 PM, atnaujinta Dec 12, 2017, 4:52 PM

Ne šventa karvė

Seimas vieną kartą tokiam pasiūlymui jau nepritarė, tam priešinosi ir komiteto pirmininkas valstietis Kęstutis Mažeika.

„Atrodo turėtume saugotis visokių galimų viešųjų ir privačių interesų konfliktų arba, kaip įstatymas sako, net ir tokių konfliktų galimybės.

Antikorupcijos komisijos tyrimo išvadose ne kartą pasakyta, kad A.Skardžius galėjo supainioti viešuosius ir privačius interesus vykdydamas savo parlamentinę veiklą“, – antradienį svarstant klausimą dėl to, kuriame komitete dirbs A.Skardžius, sakė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

Nors būtent socialdemokratų darbo frakcija siūlo perkelti A.Skardžių, E.Gentvilas sakė, kad tai nėra šventa karvė, ir kaip pavyzdį pateikė tai, kad Seimas nepritarė konservatorių norui Vytautą Juozapaitį perkelti į Kaimo reikalų komitetą.

Jis taip pat priminė, kad socialdarbiečiai savo atstovų neturi keturiuose komitetuose: Aplinkos apsaugos, Audito, Švietimo ir mokslo bei Žmogaus teisių. Tad, pasak E.Gentvilo, socialdarbiečiai gali rinktis iš keturių variantų.

Kilo klausimų

Konservatorius Arvydas Anušauskas sakė, kad A.Skardžius ne tik nevengia interesų konfliktų, bet ir sąmoningai eina į juos, žinodamas jų pasekmes.

Taip pat konservatorė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė kėlė klausimą, kodėl A.Skardžiui toks svarbus Aplinkos apsaugos komitetas ir kodėl jis negali eiti dirbti į kitą.

„Gal čia šantažas kolegoms, kad jeigu ne šitas, tada iki pasimatymo. Kai kiekvienas balsas svarbu, kyla klausimų, kodėl savo patirties negalima panaudoti kituose komitetuose“, – klausė politikė ir svarstė, kad A.Skardžius galėtų dirbti Teisės ir teisėtvarkos komitete.

Seimas už tokį pasiūlymą balsavo, bet tokiam pasiūlymui nebuvo pritarta.

Konservatorius Paulius Saudargas siūlė, kad socialdarbiečiai į Aplinkos apsaugos komitetą deleguotų socialdemokratą Algimantą Salamakiną, tačiau to padaryti negalima, nes jis yra opozicinėje socialdemokratų, o ne valdančiojoje socialdemokratų darbo frakcijoje.

P.Saudargas taip pat siūlė, kad komitete galėtų dirbti socialdarbiečių seniūnas Andrius Palionis, o A.Skardžius dirbtų Biudžeto ir finansų komitete. Tokiam siūlymui taip pat nebuvo pritarta.

Liberalas Simonas Gentvilas priminė, ką praėjusį kartą svarstant tą patį klausimą sakė Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas K.Mažeika:

„Matant ir viešojoje erdvėje, kiek buvo sulaukta neigiamos reakcijos, STT išvada galų gale pasakė, kad tai yra interesų laukas, pačiam kolegai būtų tikslinga atsitraukti nuo tų ketinimų arba nusišalinti nuo visų sprendimų, susijusių su atsinaujinančia energetika.

Bet ar tai bus geras darbas? Turi būti priimtas sprendimas, kad mes neatrodytume mažų mažiausiai kvailai prieš visuomenę.“

Po svarstymo pritarė

Po svarstymo parlamentarai balsų dauguma nusprendė, kad A.Skardžius Aplinkos apsaugos komitete gali dirbti. Tiesa, tai labai papiktino opoziciją.

„Atrodo, kad šiame Seime klausimų apie principus geriau nekelti. Šiaip jau gėda už patį Seimą ir, nepaisant atskirų narių gerų norų, galima konstatuoti tik neįgalumą priimti sprendimus, kad visuomenės akyse Seimas nesikompromituotų.

Situacija nesikeitė ir nesikeis. Gėda už šitą instituciją, kurioje dirbu, gėda už Seimo narius, kurie kalba nesąmones iš šios tribūnos, gėda, tiesiog už tuos žmones, kurie sau, kaip politikai, leidžia ir interesų konfliktus, ir mėgsta išvertę akis aiškinti, kokie jie teisuoliai, ir kaltina žurnalistus, kurie išviešina jų darbelius“, – rėžė A.Anušauskas.

S.Gentvilas teigė, kad antradienio balsavimą vertina kaip įrodymą, kad šiandien šalis gyvena su mažumos Vyriausybe ir be valdančiosios daugumos. Jis kreipėsi į Vytautą Baką, Kęstutį Mažeiką ir Saulių Skvernelį prašydamas įkrėsti proto kolegoms.

Gelbėti A.Skardžiaus puolė keli valdančiosios valstiečių frakcijos atstovai ir Petras Gražulis. Vieninteliai jie pasisakė už tai, kad jis būtų perkeliamas į Aplinkos apsaugos komitetą, kur jam kyla itin didelės galimybės interesų konfliktams.

Vis dėlto dauguma Seimo narių teigiamai balsavo už tokį A.Skardžiaus perkėlimą. Iš 115 parlamentarų už tai pasisakė 70, prieš 32, susilaikė 13.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.