Aurelijus Veryga galvų kapojimui pinigų negaili: žarsto ir advokatams, ir draudimui

Savų teisininkų – net šeši, bet bylinėjimuisi teismuose vis viena samdomi privatūs advokatai. Pasirodo, Sveikatos apsaugos ministerijoje biudžeto pinigų pakanka visiems nelengviems gyvenimo atvejams.

A.Verygos vadovaujamai Sveikatos apsaugos ministerijai tenka bylinėtis su nubaustais  ar atleistais darbuotojais.<br>T.Bauro nuotr.
A.Verygos vadovaujamai Sveikatos apsaugos ministerijai tenka bylinėtis su nubaustais ar atleistais darbuotojais.<br>T.Bauro nuotr.
A.Verygos vadovaujamai Sveikatos apsaugos ministerijai tenka bylinėtis su nubaustais  ar atleistais darbuotojais.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Verygos vadovaujamai Sveikatos apsaugos ministerijai tenka bylinėtis su nubaustais ar atleistais darbuotojais.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Verygos vadovaujamai Sveikatos apsaugos ministerijai tenka bylinėtis su nubaustais  ar atleistais darbuotojais.<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Verygos vadovaujamai Sveikatos apsaugos ministerijai tenka bylinėtis su nubaustais ar atleistais darbuotojais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Sveikatos ministerija,preskonferencija,Veryga<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sveikatos ministerija,preskonferencija,Veryga<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

„Lietuvos rytas“

Dec 13, 2017, 6:08 AM, atnaujinta Dec 13, 2017, 8:52 AM

Daugiau nei 2000 eurų už vieną atsiliepimą teismui ministerijos vardu. Tiek valstiečio Aurelijaus Verygos vadovaujama Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pasiryžusi mokėti teismuose, kuriuose jai tenka bylinėtis dėl darbuotojų atleidimo ar tarnybinių nuobaudų skyrimo.

Tačiau advokatų paslaugos, už kurias ministerija, išlaikanti būrį teisininkų, moka biudžeto pinigais – dar ne viskas.

Šiomis dienomis SAM paskelbė pirksianti darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartis, civilinės atsakomybės draudimo paslaugas.

„Lietuvos ryto“ šaltinių teigimu, tokių paslaugų prireikė, kad būtų už ką mokėti kompensacijas, jei iš ministerijos mėtomi ar nuobaudas gavę žmonės įrodytų savo teisybę teismuose.

Išmestas kancleris nepasiduoda

Vienas pagrindinių darbų, kuriais nuo kadencijos pradžios užsiima A.Veryga ir komanda, – kadriniai valymai tiek ministerijoje, tiek jai pavaldžiose įstaigose.

Vieniems darbuotojams – tarnybinės nuobaudos, kiti atleidžiami, o treti išeina „savo noru“, paklusę spaudimui.

Bet kai kurie nubaustieji nenuleidžia rankų ir ministerijos vadovybei meta pirštinę teismuose.

Vienas tokių – buvęs ministerijos kancleris Gedeminas Aleksonis. Prieš porą mėnesių jis buvo nubaustas griežtu papeikimu dėl esą netinkamai valdyto turto, o praėjusią savaitę atleistas iš pareigų.

Teigiama, kad dėl tuomečio kanclerio kaltės nekilnojamasis ministerijos turtas buvo nuomojamas privatiems asmenims akivaizdžiai per mažomis ir rinkos neatitinkančiomis kainomis.

G.Aleksonį norėta iš karto atleisti, tačiau vis dėlto nuspręsta neskubėti tyrimą perdavus Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT). Tiesa, ministerijos vadovybė teigė tada jo pasigailėjusi.

Bet STT neįžvelgė korupcijos G.Aleksonio veikloje, nurodžiusi, kad ministerija gali spręsti dėl drausminės atsakomybės.

Tačiau ne vienus metus aukštuose postuose dirbantis karjeros valdininkas nebuvo linkęs pasiduoti – gavęs nuobaudą parašė skundą teismui ir pareiškė, kad niekam jokių nuostolių nepadarė.

Kai buvo išvarytas iš darbo, G.Aleksonis pareiškė, kad dėl atleidimo irgi kreipsis į teismą, nes ministerijos vadovybė esą jį tiesiog siekė pakeisti savu žmogumi.

Ką veikia šeši teisininkai?

Valstybės įstaiga, kuri apskundžiama teismui, privalo parašyti atsiliepimą į skundą – išdėstyti motyvus, kodėl darbuotojas buvo taip nubaustas.

Logiška, kad tokius atsiliepimus turėtų rašyti pačių įstaigų teisininkai. Juolab kad, pavyzdžiui, SAM yra Atstovavimo ir teisės taikymo skyrius, kuriame dirba šeši teisininkai.

Šio skyriaus funkcijų sąraše yra ir toks punktas: „Pagal kompetenciją atstovauja ministerijai teismuose ir kitose institucijose, įstaigose ar įmonėse, rengia ieškinius (skundus) ir atsiliepimus į ieškinius (skundus), kitus procesinius dokumentus.“

Tačiau G.Aleksonio atveju ministerija kažkodėl nusprendė pasitelkti advokatus iš vienos žinomiausių kontorų „Cobalt“. Už tai, kad jie parengtų atsiliepimą į tuomečio kanclerio skundą ir atstovautų ministerijai pirmosios instancijos teisme, SAM įsipareigojo sumokėti per 2,1 tūkst. eurų.

Pasak „Lietuvos rytą“ konsultavusių patyrusių advokatų, tokia kaina nėra pernelyg išpūsta ir greičiausiai buvo apskaičiuota pagal valandų, kurias advokatai sugaištų, skaičių.

Vis dėlto specialistai stebėjosi, kad šie darbai nebuvo patikėti už tai algą gaunantiems ministerijos teisininkams.

Neseniai SAM teismuose aiškinosi santykius ir su panaikinto Ryšių su visuomene skyriaus valdininke Natalija Samp bei buvusia Teisės departamento direktore Nerija Stasiuliene.

Abiem atvejais ministerija advokatų kontorai „Bajorienė, Čelkis, Kalinauskas ir partneriai“ už atsiliepimus į buvusių darbuotojų skundus sumokėjo atitinkamai 1,3 ir 1,2 tūkst. eurų, neskaitant papildomų honorarų už kiekvieną advokatų darbo valandą (vienos jų įkainis – per 80 eurų).

Nenori supainioti interesų

„Lietuvos rytui“ pasiteiravus dėl samdomų advokatų, ministerijos atstovai atsakė, kad tokios paslaugos perkamos siekiant garantuoti skaidrumą.

„Pareiškėjai buvo ir yra teisės klausimus kuruojantys ministerijos darbuotojai, todėl siekiant išvengti tikėtino interesų konflikto ir užtikrinti objektyvų bei nešališką atstovavimą ministerijai šiose bylose ministerija yra sudariusi teisinio atstovavimo sutartis“, – aiškino SAM atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.