Tarp kitko. Visa Lietuvos valstybė – paveldas

Aukšti Seimo, Vyriausybės pareigūnai ir eiliniai savivaldybių klerkai akylai saugo pilis, rūmus ir paprastas kaimo gryčias. Kad tik kas į pastatus neįkeltų kojos ir neprikrėstų eibių. Kad Lietuva išliktų ir garsėtų kaip paveldo šalis.

Arūnas  Dumalakas<br>T.Bauro nuotr.
Arūnas Dumalakas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Dec 13, 2017, 2:16 PM

Štai valstybės vadovų rezidencijų kvartale Turniškėse stovintis premjerui skirtas tarnybinis namas jau metus negyvenamas. Išsikraustė iš jo A.Butkevičiaus šeima, S.Skvernelis nesutiko persikelti – ir gerai. Dar kilimus nutrintų ar, neduokdie, kokią plytelę sudaužytų.

Žinoma, paveldą saugoti – nemenkos išlaidos. Vien šiemet tam išleista beveik 7 tūkst. eurų, bet pasauliui galime pasigirti: turime puikiai saugomą premjero rezidenciją. Juk kaip užsienyje karalių rūmus saugo. Gaila, kad Lietuva tik Valdovų rūmus teturi.

Užtat turime Gedimino pilį – tiesa, kalnas griūva, bet valdininkai tikina, kad pilis išliks ateities kartoms. O kad ji mažiau lankytojus viliotų, palikome viduje beveik tuščias sienas.

Juk spoksant į kokį eksponatą dar sienos nuo žvilgsnio nudils.

Gedimino kalno papėdėje yra Kirdiejų rūmai. Sumanė verslininkai juose ekspozicijų salę įrengti, koncertus rengti – špygą jiems. Savivaldybė viens du prikūrė visokių kliūčių, kad rūmai nebūtų rekonstruojami.

Kiti verslininkai sugalvojo šalia pastatą pastatyti, kavinę įrengti – ir jiems neišdegs. Tegu pradėti statyti griaučiai riogso, kada nors bus galima į ilgą paveldo sąrašą įtraukti.

Kaimuose paveldo taip pat turime iki soties.

Išvažiavo lietuviai į užsienį uždarbiauti, jų trobos liko tuščios – puiku.

Ir dar geriau, kad net karo pabėgėliai susiprato Lietuvoje neleisti šaknų, greitai išsiaiškinę, kokios čia senos paveldo tradicijos. O valdininkai laimina dar gudresnį planą, kokiame Biržų rajone parduodami ukrainiečiams ar baltarusiams kone ištisus kaimus.

Juk mūsų gudragalviai supranta, kad ukrainiečiams ir baltarusiams ne gryčios gūdžiame kaime rūpi, o Šengeno vizos, kurias lengviau gauna Lietuvoje įsigiję nekilnojamojo turto. O mums gerai – vis paveldas, kurio atvykėliai tikrai nesuniokos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?