Seime per mūšį dėl kanapių – klausimas Aušrinei Armonaitei: „Ar vartoji?“

Parlamentarės Aušrinės Armonaitės noras Seimui dar kartą pateikti svarstyti įstatymą, kuris dekriminalizuotų nedidelio kiekio kanapių ar kitų psichoaktyviųjų medžiagų turėjimą ar vartojimą, pasisuko netikėta linkme. Liberalės įstatymas ne tik buvo atmestas, bet ir kai kurie Seimo nariai suabejojo, ar pati politikė nėra susijusi su narkotinių medžiagų industrija.

 Valstietis D.Gaižauskas gavęs progą pasisakyti rėžė, kad A.Armonaitės įstatymo projekto pristatymas buvo klaidinantis<br> lrytas.lt montažas
 Valstietis D.Gaižauskas gavęs progą pasisakyti rėžė, kad A.Armonaitės įstatymo projekto pristatymas buvo klaidinantis<br> lrytas.lt montažas
Aušrinė Armonaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Aušrinė Armonaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Artūras Skardžius.<br>T.Bauro nuotr.
Artūras Skardžius.<br>T.Bauro nuotr.
Dainius Gaižauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dainius Gaižauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Audrys Šimas.<br>T.Bauro nuotr.
Audrys Šimas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2017-12-14 17:16, atnaujinta 2017-12-14 21:10

„Mes kalbame apie labai rimtą problemą. Kartais Seimo koridoriuose kažkaip pokštaujama, bet aš manau, kad tai labai rimtas klausimas, reikalaujantis politinio dėmesio“, – įstatymo projektą pristatinėjo A.Armonaitė.

Seimo narės siūlomas ir didelės dalies kitų parlamentarų pasirašytas įstatymo projektas nurodo, kad asmenys, turintys nedidelį kiekį kanapių ar psichoaktyviųjų medžiagų be tikslo jas platinti, būtų baudžiami administracine, o ne baudžiamąja tvarka.

Pasak politikės, tarptautiniai pavyzdžiai ir tarptautinių organizacijų išvados rodo, kad baudimais grįsta reguliacija teigiamų rezultatų neduoda. Be to, anot jos, neadekvatu yra tai, kad žmogus, kuris pagaunamas vartojant narkotines medžiagas, yra baudžiamas administracine tvarka, bet jei žmogus su savimi turi medžiagos, bet jos nevartoja, jam gresia baudžiamoji atsakomybė.

„Jei turi kišenėje kažkokią medžiagą, Lietuvos įstatymai sako: „Greičiau ją vartok, nes tau tada grės tik administracinė atsakomybė“, – ironizavo A.Armonaitė.

Užsipuolė politikę

Seimo narei pristačius įstatymo projektą, klausimų apie tai galėjo pateikti kiti parlamentarai. Tačiau ne tik klausimų, o ir kandžių replikų sulaukė A.Armonaitė.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narys Aurys Šimas sakė, kad paklausęs politikės pranešimo ir pats panoro „pabandyti turėti tą mažą kiekį ir patraukti bendrą suktinę“.

„Šito malonumo dar neteko patirti, bet man atrodo, kad vartojimas šitų psichotropinių priemonių yra vis dėlto žalingas ir yra priklausomybės“, – sakė politikas ir klausė, koks yra tas mažas kiekis, jis telpa į ranką ar kišenę.

Į tokį jo klausimą A.Armonaitė atsakė, kad tai, koks dydis yra nedidelis, didelis ir labai didelis, reguliuojama sveikatos apsaugos ministro įsakymu.

Socialdemokratų darbo frakcijos atstovas Artūras Skardžius kalbėjo, kad daugiau nei prieš dešimtmetį parlamente buvo siūloma legalizuoti kanapes, ir jis džiaugėsi, kada tada Seimas „atsilaikė“. Tada jis pradėjo kalbėti apie tai, kokie pinigai siūlomi už tokius įstatymus.

„Tada buvo siūlomi labai dideli pinigai, aš nemanau, kad jie dabar  nesiūlomi. Tad, gerbiamoji kolege, ar nemanote, kad priklausomybė neatsiranda iš šventosios dvasios, priklausomybė atsiranda nuo reguliaraus ilgo vartojimo, o jūs manote, kad tai reikia skatinti. Ar jūs nemanote, kad darote didžiulę paslaugą narkobaronams?“ – klausė A.Skardžius.

A.Armonaitė atsakė A.Skardžiui, kad jam geriau žinoti, kam ir kokie pinigai siūlomi. Ji pabrėžė, kad vartojimas mažėja, o nusikalstamas pasaulis nesuinteresuotas adekvačiu reguliavimu, nes nors viskas ir yra uždrausta, nelegali prekyba ir toliau vyksta.

Konservatorius Mykolas Majauskas pabrėžė, kad kalbama ne apie narkotinių medžiagų legalizavimą, o apie adekvačių bausmių įvedimą bei pagalbą turintiems priklausomybę žmonėms.

Valstietis Dainius Gaižauskas, gavęs progą pakalbėti, rėžė, kad A.Armonaitės įstatymo projekto pristatymas buvo klaidinantis, o jis liberalei esą jau aiškino, ką ji daro negerai.

„Nei dabar, nei po sausio 1-osios už narkotikų vartojimą nėra baudžiama laisvės atėmimo bausme. Tai nėra nusikaltimas, o baudžiamasis nusižengimas. Tai tas pat, kas vairuoti girtam. Tad nereikia meluoti, kad už vartojimą bus sodinama į kalėjimą“, – kalbėjo D.Gaižauskas.

A.Armonaitės siūlomam įstatymui pateikimo stadijoje nebuvo pritarta. Projektas buvo atmestas, be progos jį grąžinti iniciatoriams tobulinti.

Klausė, ar vartojo narkotikų

Po balsavimo buvęs policininkas D.Gaižauskas vėl stojo prie mikrofono kalbėti ir teigė, kad jo praktika rodo, kad žmonės, kurie vartoja narkotikus ar kitaip yra su jais susiję, dažniausiai nori juos legalizuoti. Jis paklausė A.Armonaitės, ar ji yra vartojusi narkotinių medžiagų ir ar nesiūlo įstatymo, kad toliau galėtų jas vartoti.

„Visų pirma nesitikėjau, kad ant mano asmens bus pilama tiek purvo ir pamazgų iš šitos salės pusės (valdančiųjų. – Aut.), nors dirbau su nevyriausybinėmis organizacijomis, visuomenės psichikos sveikatos ekspertais, ministru Aurelijumi Veryga.

Gerbiamas Gaižauskai, aš planuoju kreiptis į Etikos ir procedūrų komisiją dėl jūsų šito pareiškimo. Galbūt jūs norite, kad Lietuva būtų policinė valstybė, galbūt jūs norite, kad Seimas būtų kažkoks tardymo izoliatorius, bet aš turiu jus nuvilti – čia yra demokratinė respublika, neleisime paversti Lietuvos vienu dideliu kalėjimu“, – D.Gaižauskui atkirto A.Armonaitė.

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis valdantiesiems priminė, kad Konstitucijoje numatoma, jog Seimo nariai negali būti persekiojami už pranešimus plenarinių posėdžių salėje.

Tačiau D.Gaižauskas nenurimo ir toliau klausė, ar A.Armonaitė yra vartojusi narkotinių medžiagų. Į tokią Seimo narių diskusiją įsikišo posėdžio pirmininkė Irena Degutienė, sakydama, kad Seimas nėra teismas:

„Čia nėra pareigūnų, nėra teisininkų, nėra medikų ir nėra istorikų. Mes esame visi politikai. Jeigu jums kyla abejonių dėl kolegės, yra tam tikros institucijos, struktūros, prašome ten ir kreiptis.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.