Valstiečiai net melą gyrė

Didesniuose ar mažesniuose skandaluose jau kurį laiką murdęsis sveikatos apsaugos ministras valstietis Aurelijus Veryga išsikapanojo sausas – jam opozicijos rengta interpeliacija žlugo.

Premjeras S.Skvernelis džiaugėsi, kad ministras A.Veryga toliau galės dirbti.
Premjeras S.Skvernelis džiaugėsi, kad ministras A.Veryga toliau galės dirbti.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Dec 15, 2017, 9:29 AM

Bene prasčiausiai visuomenėje vertinamas Sauliaus Skvernelio vadovaujamos Vyriausybės narys vakar ne tik išsaugojo ministro portfelį, bet ir tapo valstiečių didvyriu.

A.Verygos atsakymais į opozicijos pateiktus klausimus patenkinti buvo 68 Seimo nariai. Dauguma jų negailėjo liaupsių karą su farmacininkais ir pertvarkų priešininkais esą pradėjusiam ministrui.

Valstiečių vedlys Ramūnas Karbauskis pareiškė, kad ministrui dėkingi ir žmonės, ir valdančioji partija: „Dabar mūsų reitingai auga ne be jūsų pastangų.“

Tai išgirdęs vienas pagrindinių interpeliacijos rengėjų konservatorius Gabrielius Landsbergis net pasižvalgė pro langus: „Jei jau pradedame anekdotų vakarą, aš galėčiau pasakyti, kad mane džiugina vasara už Seimo langų.“

G.Landsbergio, kaip ir dar 33 parlamentarų (keturi politikai per balsavimą susilaikė), A.Verygos atsakymai neįtikino. Politikas pareiškė, kad jie buvo nenuoširdūs ir neverti teigiamo pažymio.

„Kokie klausimai, tokie ir atsakymai“, – replikavo S.Skvernelis.

Lygino save su A.Kubiliumi

Premjeras aiškino, kad A.Verygos daromi darbai yra neišvengiami, esą jų imdavosi ir ankstesni ministrai, bet jų ryžtas greitai išgaruodavęs.

S.Skverneliui už palaikymą net kelis kartus padėkojęs A.Veryga save palygino su krizių premjeru vadinamu konservatoriumi Andriumi Kubiliumi, nes jo reitingai irgi buvo ypač žemi.

A.Veryga aiškino, kad neigiami visuomenės nuomonės tyrimų rezultatai nėra pagrindas atsistatydinti, nes tai rodytų bėgimą nuo problemų ir atsakomybės vengimą.

Kaltino ministrą meluojant

Tačiau interpeliacijos rengėjai įsitikinę, kad A.Veryga kaip tik vengia atsakomybės, negana to, meluoja.

„Jau perskaičius A.Verygos atsakymus buvo akivaizdu, kad tai – atsirašymas. Maždaug – atstokite, palikite mane ramybėje ir nesikiškite.

Manau, ministras taip neturėtų elgtis. Ministrai turėtų atsakyti į visus klausimus sąžiningai, kruopščiai ir atsakingai, o tai tikrai nebuvo padaryta“, – kalbėjo G.Landsbergis.

Konservatorių vadovui ypač užkliuvo, kaip A.Veryga išsisuko nuo klausimų apie ministerijos ir sistemos darbuotojams daromą spaudimą: „Ministre, jūs atsakėte, kad nei jūs, nei viceministrai, nei jūsų politinio pasitikėjimo patarėjai niekada nėra darę politinio spaudimo žmonėms trauktis iš pareigų. Bet tai yra melas.

Savo rankose turiu įrodymus, žmonių liudijimus, diskusijų išrašus, kaip buvo daromas spaudimas žmonėms trauktis. Tai nėra Darbo kodekso normos, kaip jūs kalbate, tai prieštarauja ir Civiliniam kodeksui, ir Darbo kodeksui, tiesą sakant, netgi paprasčiausiai vadovo moralei.

Akivaizdu, kad arba jūs esate pakištas savo patarėjų, kurie, vadovaudamiesi jūsų vardu, neturėdami įgaliojimų, norėjo daryti žmonėms spaudimą, arba jie tai darė su jūsų pritarimu.“

A.Matulas atsiprašė žmonos

Ministrą dėl neskaidrių konkursų, kadrinių sprendimų pliekė ir konservatorių šešėlinis sveikatos apsaugos ministras Antanas Matulas, kuriam valstietė Agnė Širinskienė netiesiogiai palinkėjo ir toliau tūnoti šešėlyje.

Beje, A.Matulas vakar sulaukė išskirtinio valstiečių dėmesio. Kai kurie šios partijos atstovai per interpeliacijos svarstymą Seimo plenarinių posėdžių salės balkone iškabino plakatus.

Viename jų buvo skelbiama, esą interpeliacija A.Verygai rengiama dėl to, kad Sveikatos apsaugos ministerijoje dirbanti A.Matulo žmona esą gali likti be darbo.

Taip užsipultas konservatorius nenutylėjo: „Noriu atsiprašyti žmonos už tai, kad dėl mano politinės veiklos jai tenka tiek čia, salėje, tiek ministerijoje patirti didžiulį psichologinį spaudimą. Aišku, gal kaip medikui psichiatrui tai nelabai tinka, bet, kiek žinau, jūs tam neprieštaraujate, netgi skatinate.“

Erzelis davė naudos?

Tuo metu interpeliacijos išvakarėse medikams didesnius atlyginimus pažadėjęs A.Veryga gyrėsi, kad jų kėlimas yra vienas ministerijos prioritetų – ne vienkartinis, o tęstinis įsipareigojimas.

Ministras taip pat tvirtino, kad dėl receptinių vaistų kilęs ažiotažas irgi davė naudos: „Vaistininkai pagaliau pradėjo laikytis tvarkos.“

Anot valstiečio, pastaruoju metu žmonės pradėjo vartoti labai daug vaistų ir tai jau kelia grėsmę jų sveikatai.

Vieną atleido, kito – ne

A.Veryga neigė kaltinimus ir dėl spaudimo ar neskaidrių konkursų: „Viešojoje erdvėje atsiradus informacijai apie galimą neskaidrų konkurso organizavimą mes kreipėmės į Valstybės tarnybos departamentą, kad būtų išaiškinta, ar buvo pažeisti teisės aktai, ir gavome atsakymą, kad pažeidimų nebuvo nustatyta.“

Ministras tikino, kad jokiuose postuose nėra įdarbinta jam asmeniškai artimų asmenų, o ministerijos vadovybėje įvykę pokyčiai buvo seniai planuoti.

Tačiau jis neužsiminė apie skandalą, kai lapkričio pabaigoje iš viceministro pareigų turėjo pasitraukti Aušra Bilotienė-Motiejūnienė. Kaip pranešė „Lietuvos rytas“, konkursui užimti Valstybinės ligonių kasos direktoriaus postą vadovavusi buvusi viceministrė A.Matului pasiguodė, kad jai buvo daromas spaudimas.

Ministro patarėjas Danas Bakša siekė, kad šis postas atitektų ministerijoje dirbančiam Igoriui Baikovskiui. Buvo reikalaujama, kad viceministrė jam konkurso išvakarėse padiktuotų klausimus ir teisingus atsakymus.

Bet apie spaudimą prabilusi viceministrė jau atleista, o ją spaudęs patarėjas vis dar dirba ministerijoje. A.Verygos teigimu, D.Bakša pareigas esą paliks gruodžio pabaigoje.

„Lietuvos ryto“ šaltinių tvirtinimu, pastaruoju metu pats A.Veryga jam kito darbo žvalgosi ministerijai pavaldžiose įstaigose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.