Valstiečių bėdos dėl moterų nesibaigia: atskleista schema, kaip nuteka pinigai

Iki rinkimų susikurtas Ramūno Karbauskio dosnaus mecenato įvaizdis dūžta į šipulius. Greta Kildišienė ir Seime akių nerodžiusi, bet atlyginimą gaudavusi jos asmeninė fotografė Milena Marcinkevičiūtė jau atrodo turėjo būti visų negandų su moterimis pabaiga. Bet ylos iš maišo lenda ir toliau.

 B.Matelis atskleidė valstiečių schemą.
 B.Matelis atskleidė valstiečių schemą.
 B.Matelis.
 B.Matelis.
 R.Karbauskis.
 R.Karbauskis.
Daugiau nuotraukų (3)

Asta Martišiūtė

Dec 17, 2017, 10:57 PM, atnaujinta Dec 18, 2017, 11:48 AM

Pasirodo, valstiečių frakcijos nariai vienas po kito pasirašinėja sutartis su paslaptinga dama, o ši su kita paslaptinga dama. Ir abiem damoms į kišenę kas mėnesį byra pinigai. Pagal sutartį vienas Seimo narys damoms iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų turi atseikėti po tūkstantį eurų. Jeigu tokias sutartis pasirašys kiekvienas valstiečių frakcijos narys, per metus susidarytų 60 tūkstančių eurų. Tokią pinigų tekėjimo schemą netyčia užtiko Seimo narys Bronislovas Matelis.

Nespėjus išsiaiškinti, už ką buvo mokami pinigai į darbą Seime net neidavusiai ekstravagantiškajai Panevėžio menininkei M.Marcinkevičiūtei, aptiktas dar vienas galimas pinigų pompavimo iš valstybės iždo kranelis.

Raimonda Sutkaitienė – buvusi valstiečių partijos kandidatė, dosniai remta partijos ir jos pirmininko. Paklaustas, ar pažįsta šią moterį, R.Karbauskis atšovė, kad nepažįsta ir nėra matęs, o žurnalistus kažkas klaidina.

Jeigu kas mus ir klaidina, tai tik oficiali Vyriausiosios rinkimų komisijos svetainė. Dabar viešai ši partijos kandidatė niekur nebefigūruoja, tačiau gali būti, kad į jos ir dar vienos damos kišenę teka Seimo nariams parlamentinei veiklai skirti pinigai.

Kaip išsiaiškino Seimo narys B.Matelis, dvi ponios valdo du portalus: www.manokrastas.lt ir www.regionunaujienos.lt, kuriuose oficialiai reklamuojasi parlamentarai.

Ir kaip susitarę, beveik vien valstiečiai. Ir kaip susitarę, jie visi įsipareigojo sumokėti kone abonementinį mokestį kas mėnesį. Nuo kiekvieno tokią sutartį pasirašiusio politiko į dviejų damų kišenę turi įkristi po 1000 eurų kasmet. Tiesa, rasti, kas stovi už portalų pavadinimų, nebuvo lengva.

„Man teko samdyti informatikos specialistus, kad padėtų atrasti, kas slypi už tų portalų, nes politikų pinigai ten eina“, – „Lietuvos ryto” televizijos laidoje „24/7” teigė B.Matelis.

Po žiniasklaidos fantomu slepiasi kita dama – Genovaitė Paulikaitė.

„Manau, žmonėms, kurie žino rinką, ši pavardė kažką sako. Vis dėl to, liūdnos patirtys. Pirmiausia, dėl veiklos neskaidrumo. Buvo spalvinga istorija ne vien su pinigų panaudojimo atvejais, jau nekalbėsiu apie prokuratūros bylas, kurios buvo keliamos. Kalbėti turime apie fantominį metodą, skaidrumo čia niekada nebuvo“, – sakė Žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius.

Nesvarbu, kad vienai iš damų buvo keliama net baudžiamoji byla dėl galimo svetimų pinigų iššvaistymo, dabar su ja vienas po kito Seimo valstiečiai pasirašo bendradarbiavimo sutartis ir tvarkingai kas mėnesį perveda nustatytą sumą.

„Aš to tikrai neakcentuoju. Žmonės, kurie tuo užsiima, pasiūlė idėją reklamuotis. Man pavadinimai arčiau žemės, bet tai nereiškia, kad reklama ir šioje vietoje aš labai akcentuoju, šito nėra. Aš nesireklamuoju, koks aš gražus, o to, galbūt, ir nėra“, – situaciją bandė aiškinti Valstiečių ir žaliųjų frakcijos narys Andriejus Stančikas.

Portaluose, į kurį politikas merkia pinigus, su žiburiu nerasi nei leidėjo, nei žurnalisto pavardės. Nors įstatymai įpareigoja tai pateikti, bet valstiečiai šio trūkumo nepastebi.

Slaptumo skraiste dengiasi ir kitas frakcijos narys Egidijus Vareikis.

„Mes susitarėme, neatsimenu sutarties galiojimo laiko, kad medžiagą publikuos. Mane sąlygos tenkino, mes gi kanceliarines išlaidas galime turėti“, – aiškino E.Vareikis, tačiau atsisakė atsakyti, kas yra jo reklamą publikuojančio portalo redaktorė.

Sutartį pasirašę Seimo nariai paslaptingajai damai įsipareigoja sumokėti apie 1000 eurų per metus, kai kurie – apie 600 eurų.

„Tai mizeris, labai nedideli pinigėliai, kodėl aš turiu sakyti“, – taip aiškino viešosios įstaigos vadovė G.Paulikaitė. Moteris, paklausta, ar galėtų priminti jai anksčiau iškeltas baudžiamąsias bylas, atsisakė kalbėti.

Įdomu tai, kad portalą oficialiai valdanti įmonė nevykdo jokios veiklos.

„Išsiaiškinau įdomių dalykų. Įstaigai „Tvirimenta“ vadovauja panelė Paulikaitė. Ta uždaroji akcinė bendrovė yra įsigijusi domeną. Pažiūrėjau, kaip jam sekasi, tai ten reklamuojasi politikai, o bendrovėje nėra nė vieno socialiai drausto asmens. Veikla vangi daug metų, žmonių dirbančių nėra ir staiga nusiperka domeną ir gauna reklamos iš politikų, Seimo narių“, – pasakojo B.Matelis.

Seimo senbuviai, tik prisišlieję prie valstiečių, netikėtai atrado dviejų damų valdomus portalus.

„Yra oficialus kreipimasis į mane, aš pats nevaikštau, nesigilinu. Pažiūriu, portalas veikia, informacija pateikiama, padėjėjai patikrina ir viskas. Į mane kreipėsi firmos, kurios turi sąskaitas. Mokama tik pavedimais, jokių grynų, išrašo sąskaitą, ačiū ir į priekį“, – teigė valstiečių frakcijos narys Valerijus Simulikas.

„Kuklus pasiūlymas už kuklią sumą, kodėl gi ne? „Regionų naujienos“ – gražus pavadinimas“, – teigė kitas valstiečių frakcijos narys Naglis Puteikis.

O šią informaciją atradęs Seimo narys B.Matelis teigia, kad atsekti, kam nueina politikų už reklamą mokami pinigai, neįmanoma.

„Rašyk bobutei į kaimą, gausi daug reklamos. Tuose portaluose gausu pranešimų iš valstybės institucijų – ministerijų, savivaldybių. Galiu daryti prielaidą, kad per partinę liniją pakviestos ir savivaldybės įdėti pranešimus. Į tuos portalus gali ateiti nemažai pinigų, bet atsekti, kur pinigai nueina ir kam atitenka, pagal galiojančius įstatymus neįmanoma“, – teigė B.Matelis.

Pinigų nutekinimo schema seniai žinoma. Keičiasi portalų pavadinimai, o leidėjų pavardės lieka tos pačios.

„Labai įdomus reiškinys. Daugelis žmonių net jų pavadinimų nėra girdėję, bet jie gerai žinomi kai kuriems valdininkams ir politikams. Kai kurios politinės jėgos užsakinėja straipsnius, ten mokami pinigai už reklamą arba viešinimą. Bet kai pažiūrėtume, ar tai atlieka funkciją – ne. Tai vieta, kur dingsta valstybės pinigai už neva suteiktas paslaugas, o efektyvumo nelabai kas žino. Tai fantomai, mūsų pinigų siurbėjai, apsimetantys žiniasklaidos priemonėmis“, – teigė Žurnalistų sąjungos pirmininkas D.Radzevičius.

Bet Seimo valstiečiai tikina, kad čia kuo skaidriausias parlamentinių lėšų panaudojimas.

„G.Paulikaitė dirba su regionais ir aš džiaugiuosi kad ji dirba su regionų naujienomis. Yra laikraštis, galima paskaityti naujienas, aš iš ten semiuosi informacijos. Ir man labai džiugu, kad iš manęs ateinanti informacija pasiekia regionus“, – teigė Valstiečių ir žaliųjų frakcijos narys Tomas Tomilinas.

Kita portalą valdanti dama R.Sutkaitienė iš pradžių net norėjo atsiųsti veiklos dokumentus.

„Galiu persiųsti visus komercinius pasiūlymus. Kai kurie sutiko, kai kurie nesutiko. Aš galiu net sąskaitas faktūras atsiųsti“, – teigė R.Sutkaitienė. Tačiau po tokių savo žodžių moteris iškart apsigalvojo: „Nesiųsiu, kodėl turėčiau siųsti kažkam, kas paskambina“.

Jeigu tikėtumėme Seimo valstiečiais, jie kiekvienas savarankiškai nusprendė savo veiklą viešinti per dvi damas ir kas mėnesį joms pervesti pinigų. Tačiau viena moteriškė netyčiomis išsidavė, kad pinigų srautas nukreiptas organizuotai.

„Aš neturiu laiko domėtis, mes viešiname ir platiname per „Facebook“, – daugiskaita kalbėjo valstiečių frakcijos narė Virginija Vingrienė.

Apie politikų perkamos reklamos naudą B.Matelis atsiliepia gana ironiškai.

„Kur tos pajamos suplaukia – išlaidų nulis, dirbančiųjų nėra. Gal tos lėšos skiriamos reikalingų darbuotojų arba gražių moterų išlaikymui. Čia būtų lygiai tas pats, jeigu Seimo narys nueitų į Katedrą, paduotų tūkstantį eurų ir paprašytų už jo sveikatą pasimelsti“, – apie tokių portalų viešinimo naudą sakė B.Matelis.

Tačiau kyla įtarimų, kad pinigų reikia žemiškesniems dalykams. Vienas po kito Lietuvos padangėje atsiranda didžiulio tiražo valstiečių lyderį ir jo komandą šlovinantys laikraštukai. Jeigu jiems išleisti būtų naudojama valstybinė dotacija, leidyba būtų griežtai kontroliuojama.

„Pagal tą schemą pinigai išplaukia iš Seimo, valstybinių institucijų, kažkur per vamzdį įkrenta į kasą ir yra panaudojami politinei propagandai. „Naisių žemė“ plačiai leidžiamas laikraštis, o metrikoje nesimato. Pagal Visuomenės informavimo įstatymą, privaloma nurodyti, o tas laikraštis plaukia per visą Lietuvą, tūkstančiais ateina į regioną. Juk tam reikia pinigų, o leidyba užslaptinta“, – teigė B.Matelis.

Ne tik „Naisių žemė“ dabar dalijama įvairiuose regionuose. Klaipėdoje pašto dėžutes pasiekia „Bundanti Klaipėda“. Leidinyje šlovinami pajūryje rinkti valstiečiai, o kas moka – taip ir neaišku.

„Jis nėra registruotas Kultūros ministerijoje, o vadinasi „Bundanti Klaipėda“. Kaip ir „Naisių žemė“, abiem laikraštukams būdingi dideli tiražai, nulis reklamos ir daug Seimo narių ir valstiečių propagandos. Man užkliuvo, nes eina politinė reklama, Seimo narių, valstiečių veidai, bet neaišku, kas leidžia, už kokius pinigus, koks tiražas. Kai Kultūros ministerija kalba apie naujus registrus ir sako, kad žiniasklaidos redaktoriai turi viską nurodyti, paraleliai valstiečiai turi visą eilę laikraštukų per visą Lietuvą, kur neaišku, kas leidžia, kas finansuoja ir kas atsakingas už turinį. Galimai leidžia Dainius Kepenis ir Algimantas Kirkutis – jeigu kas antra nuotrauka yra Seimo nario, tai akivaizdu“, – spėliojo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Simonas Gentvilas.

Bet laikraštyje šlovinti politikai sako, kad įstatymų draudimų laikosi ir parlamentinių lėšų reklaminių laikraščių leidybai nenaudoja.

„Yra entuziastai, žmonės, kuriems rūpi, kad Klaipėda pabustų, kuriems rūpi nuomonių įvairovė ir tie, kurie norėjo, tą ir padarė. Parlamentinės lėšos nenuėjo“, – teigė valstiečių frakcijos narys D.Kepenis.

Valstiečiai kaip tik ruošiasi leisti dar vieną save šlovinantį leidinį.

„Kas ką daro, klauskite frakcijos seniūno, aš nieko nežinau. Medžiagą siunčiu R.Karbauskiui. Aš nežinau, gal jis ją perduoda kažkam, čia jo reikalas“, – tikino valstiečių frakcijos narys Kęstutis Mažeika.

Jeigu sutartį su damomis pasirašytų visi valstiečių frakcijos nariai, per metus būtų galima surinkti apie 60 tūkstančių eurų. Parlamentaras B.Matelis galimą pinigų pompavimo schemą sako aptikęs atsitiktinai.

„Aš į regioninius portalus dėmesį atkreipiau, kai turėjau išspręsti dėl savęs. Mano šeima turi laikraštį ir man kilo dilema, ar galiu į savo laikraštį dėti pranešimus apie savo parlamentinę veiklą. Aš kreipiausi į Seimo Etikos komisiją. Aname kaina buvo dvigubai didesnė ir aš kėliau klausimą, ar turiu laikytis principo pigiau ar brangiau. Klausimą išsprendžiau, mano biuro vadovė turi išsiaiškinti, atlikti apklausą, kad aš turėčiau rinktis pigesnį variantą“, – pasakojo B.Matelis.

Oficialiai Seimo nariai sutartį dėl viešinimo pasirašo su G.Paulikaitės viešąja įstaiga „Bendrauk, ugdyk save, keiskis“, ši sutartį yra pasirašiusi su buvusia valstiečių kandidate R.Sutkaitiene. Seimo kanceliarija atsisakė pateikti Seimo parlamentinių lėšų išlaidų išklotines, kad būtų galima sužinoti, kiek politikų šioms moterimis perveda pinigus.

Sėkmė moteris lydi ir valstybės įstaigų pirkimuose. R.Sutkaitienė laimėjo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos konkursą, o G.Paulikaitės paraiškos pateiktos Kultūros tarybai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.