Valdas Vasiliauskas. Darni korupcija: kalėdinės žąsys iš ministro Gegutmiesčio

Vyriausybė, praėjusią savaitę kukliai paminėjusi savo veiklos pirmąsias metines, kalnų nenuvertė (nebent jai priskirtume Gedimino kalną). Bet ir išvengė anksčiau įprastų korupcijos skandalų. Išskyrus vieną tylią (meistriškai nutylimą ir užglaistomą) išimtį.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 18, 2017, 2:52 PM, atnaujinta Dec 18, 2017, 3:04 PM

Valstiečių ir žaliųjų sąjunga prieš rinkimus visais pagonių dievais prisiekinėjo, kad jų valdžia bus skaidri, be menkiausio korupcijos šešėlio.

Ypač įnirtingai kovos su korupcija vėzdu mojavo du vyrai iš Kauno, žaliųjų judėjimo aktyvistai T. Tomilinas ir K. Navickas, paskelbę bendrą straipsnį su užsakymo numeriu viską pasakančiu programiniu pavadinimu „Aplinkosauga: nuo korupcijos prie darnos“.

Nežinia, ar tas kelias nuo korupcijos prie darnos labai tolimas, tačiau K. Navickas, deleguotas žaliųjų ir aplinkosaugininkų į aplinkos ministrus, žaibiškai rado trumpiausią maršrutą nuo darnos prie korupcijos: 20016 m. gruodžio 13 d. ministras prisiekė Seime, o jau kitą dieną mįslingai praturtėjo – tapo „Baltijos aplinkos forumo” (BAF) , kuriame iki tol dirbo, dalininkas. Gruodžio 22 d. jam tiesiogiai pavaldžios Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) vadovas pasirašė bemaž 5 tūkst. eurų sutartį su tuo pačiu BAF.

Kai kiti ministrai dar tik apšilinėjo kojas, K. Navickas be gaišavimų griebė jautį už ragų- jam nereikėjo apšilimo, jis atėjo pasirengęs ministro darbui , žinodamas, kur guli pinigai. Todėl jau prieš šventes įteikė riebią kalėdinę „žąsį“ savo įpėdiniui ir bendrasavininkiui, BAF vadovui Ž.Morkvėnui, o faktiškai- sau pačiam – tuo metu jis nebuvo perdavęs fondo dalininko teisių. Sunku pasakyti, kas čia buvo – kalėdinė premija, bonusas ar dalininko įnašas?

Nors dėl šio įžūlios korupcijos fakto, kai biudžeto pinigai skiriami sau pačiam, nė lapė( taip pat ir opozicija, užsiėmusi įkurtuvėmis Seime ir artėjančiomis šventėmis ) nesulojo , po Naujųjų K. Navickas apdairiai ėmėsi prevencijos: sausio 11-ąją informuoja premjerą, kad nusišalina nuo sprendimų, susijusių su buvusia darboviete BAF, sausio 12-ąją kreipiasi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK), prašydamas rekomendacijų dėl galimo interesų konflikto. Viskas, neprikibsi, jeigu ne dokumentų datos.

Datos ir byloja, kaip K. Navickas vedžiojo už nosies ir premjerą, ir VTEK. Tą pačią 2017 m. sausio 11 d. išsiųsdamas raštą premjerui (ir po dienos – paklausimą VTEK), ministras suraitė rezoliuciją ministerijos kancleriui ant APVA reorganizacijos koncepcijos titulinio lapo“: p. R. Klovui siūlau vertinti prijungimo prie APVA variantą“. Tad VTEK sausio 26 d. rekomendacija nusišalinti ministrui nuo visų sprendimų, susijusių su pavaldžia agentūra, buvo šaukštai po pietų – lemiamas sprendimas, prie APVA prijungiant Lietuvos aplinkos apsaugos investicijų fondą, jau buvo padarytas.

Kodėl ši visuomenės menkai pastebima agentūra taip rūpėjo K. Navickui, kad jis jos ėmėsi jau pirmąjį ministravimo mėnesį, net anksčiau nei didžiulį šurmulį sukėlusios urėdų reformos, kurios šešėlyje patyliukais, niekam neužkliūdama ir buvo atkakliai stumiama APVA reorganizacija, prie agentūros prijungiant aplinkos apsaugos investicijų fondą? Atsakymą žino… paukščiai.

K. Navickas, 1988 m. baigęs Kauno 40 –ąją profesinę tecnikos mokyklą( iki tol nė viena tokia mokykla nėra išugdžiusi ministro be vidurinio išsilavinimo!), per du dešimtmečius kantriai įveikdamas bakalauro(1999) ir magistro( 2009) studijas, neturėdamas aukštojo ir net vidurinio išsilavimo, tapo tarptautinės organizacijos regioninės aplinkos centro Vidurio ir Rytų Europai Lietuvos skyriaus direktoriumi (1998 – 2006), nuo 2006 iki ministerijos- BAF darnaus vystymosi ekspertu ir direktoriaus pavaduotoju.

Šiuo laikotarpiu ir susiformavo aplinkosaugos tarptautinių projektų, dosniai finasuojamų Europos Sąjungos(ES) per APVA, darni komanda, kuriai priklausė ir būsimasis ministras. BAF buvo šių projektų nepakeičiamas konsultantas ir europinės paramos gavėjas. Vienas tokių lobingų projektų – „LIFE Viva grass“.

Š. m. birželio 6 d. aplinkos ministras su senąja „LIFE Viva grass“ komanda ir BAF darbuotojais (užmiršęs visas VEK rekomendacijas dėl buvusios darbovietės interesų) išsiruošė į pamarį, kur gausiai susirinkusiems tenykčiams verslininkams ir Šilutės rajono savivaldybės atstovams svečiai porino, kokius dangiškus migdolus atneš paukščiai ir ornitologinis turizmas. Tačiau čiabuviai nelabai patikėjo pasakininkais: kilo nemenkas irzulys, kad ministras ir jo palyda nesutiko iš padebesių nusileisti ant žemės ir pakalbėti apie šio krašto žmonių rūpesčius. Diskusija vyko tik dėl paukščių ir jais besidominčių turistų.

Tai primena Aristofano antikinę komediją „Paukščiai“: du pabėgę iš Atėnų piliečiai sugundo paukščius įkurti tarp žemės ir dangaus miestą, pavadinę jį Debesų Gegutmiesčiu, kuriame suklesti paukščių demokratija. Kaip netrukus paaiškėjo, lietuviškam šiuolaikiniam Gegutmiesčiui ir paukščių demokratijai buvo numatytos įspūdingos ES ir valstybės biudžeto lėšos.

4 0038 00 Eur (tame tarpe 730 000 Eur iš biudžeto) investicija sukėlė skandalą ne vien todėl, kad ją skyrė aplinkos ministro K. Navicko sudaryta komisija jo buvusiai darbovietei BAF (nors formaliai įsakymą pasirašė jį pavadavęs žemės ūkio ministras J. Markauskas). Šia milžiniška suma, viršijant bet kokį saiką ir besityčiojant iš sveiko proto, buvo finansuojamas projektas „Meldinės nendrinukės apsauga formuojant jai tinkamų kertinių buveinių tinklą Lietuvoje“. To net pats Aristofanas nebūtų sugalvojęs.

Meldinės nendrinukės, pilko žvirblinių padermės sparnuočio, įstabią laimę plačiai aprašė Lietuvos žiniasklaida (ir kitur), o iš dosnios ministro rankos pasipylęs milijonų lietus buvusiai jo darbovietei papiktino Seimo konservatores I. Šimonytę ir R. Morkūnaitę- Mikulėnienę, kurios apskundė K. Navicką VTEK. Ministras atsakė jam įprastu manevru- kitą dieną pats kreipėsi į VTEK, prašydamas išaiškinti, ar jis nepažeidęs Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymo. Sakytum, K. Navickui vienas malonumas koketuoti su etikos sargais.

Mat pradėtas VTEK tyrimas bent iš dalies apsaugo nuo prokurorų ir STT, prižiūrinčios ES paramos lėšas, dėmesio, o Seime T. Tomilinas ir kiti įtakingi parlamentarai pasirūpina bendražygio komforto zona. Kad parlamentinės kontrolės mechanizmai išjungti, rodo ir Seimo Antikorupcijos komisijos laikysena. Anksčiau komisija nedelsdama pati pradėdavo tyrimą arba kreipdavosi į prokuratūrą dėl kur kas mažesnės reikšmės faktų, nūnai,. turėdama rankose kur kas svaresnius įrodymus, tyli. Vieną jų iš buvusių Antikorupcijos komisijoje kolegų nesunkiai gavau.

Tai 2017 m. liepos 31 d. Aplinkos ministerijoje įvykusio LIFE programos bendrojo finansavimo vertinimo komiteto posėdžio protokolas. Schema ta pati: vėl ES ir valstybės biudžeto lėšas tam pačiam BAF bei su juo per bendrus projektus susijusioms trims organizacijoms( šie keturi pareiškėjai gavo daugiau nei pusę numatytų lėšų- net 18 758 914 Eur) skirstė ministro tiesioginiai pavaldiniai, vėl įsakymą pasirašė K. Navicką pavadavęs žemės ūkio ministras J. Markauskas. Kadangi tai jau sistema, kyla įtarimų, ar premjero S. Skvernelio pašonėje neveikia organizuota grupė?

Dar viena įspūdinga investicija į Debesų Gegutmiestį ir paukščių demokratiją. „Aktyvi kurtinio populiacijos apsauga Pietryčių Lietuvoje“, projekto biudžetas- 2 516 105 Eur, kofinansavimas iš valstybės biudžeto – 629 026 Eur; „Suinteresuotų institucijų pajėgumų pritaikymas gerinant upinių ir mažųjų žuvėdrų apsaugos būklę“, projekto biudžetas – 2 297 478 Eur, kofinsavimas iš valstybės biudžeto – 574 370 Eur.

Šio beprotybės protokolo puošmena- projekto „Globaliai nykstančios mažosios žąsies (Anser erythropus) apsaugos priemonių įgyvendinimas jos migracijos kelyje“ aptarimas. Projekto biudžetas – 621 113 Eur, kofinsavimas iš valstybės biudžeto – 152 173 Eur. Nors posėdžio dalyviai suabejojo, ar ši žąsis migruodama apskritai užsuka į Lietuvą, todėl ar tikslinga skirti 79 760 Eur žąsų daromos žalos pievoms bei pasėliams tyrimui, komitetas pritarė projektui. Lietuva saugos žąsis, kurių nėra arba kurių niekas nėra regėjęs mūsų padangėje ir pievose, ir tirs jų daromą žalą.

Šit kur tikra paukščių demokratija. Ir kalėdinė žąsis – darnios korupcijos simbolis, paaiškinantis, kodėl aplinkos ministras bemaž nuo pirmos dienos užsispyrė reorganizuoti APVA, siekdamas prie šios abejotino skaidrumos agentūros, administruojančios ES paramą, žūtbūt prijungti Lietuvos aplinkos apsaugos investicijų fondą, tvarkantį nacionalinio biudžeto lėšas.

Sustiprindamas APVA, neišsenkantį BAF malonių šaltinį, ministras kuria savo ateitį. Kadangi Lietuvoje politiko karjera trumpa, K. Navickas BAF dalininko teises savo įpėdiniui Ž. Morkvėnui apdairiai perleido laikinai- tik ketveriems metams.

Dėl viso pikto primenu, kad pagal „Transparency International“ apibrėžimą „Korupcija yra piktnaudžiavimas valdžia asmeninei naudai gauti“ . Etika čia nieko dėta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?