Politines bylas tirs specialieji prokurorai, prokurorų algos prilygintos teisėjų užmokesčiui

Politinės korupcijos bylas ateityje tirs specialius įgaliojimus ir imunitetą turintys specialieji prokurorai, o nuo kitų metų vidurio visi prokurorai gali tikėtis didesnio užmokesčio.

M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 19, 2017, 11:04 AM

Tai garantuoja antradienį priimtos Prokuratūros įstatymo pataisos. Už jas balsavo 78 Seimo nariai, prieš buvo keturi, 22 susilaikė.

Pagal pataisas, nuo kitų metų liepos kai kuriuos korupcinius valstybinių institucijų vadovų, politikų ir teisėjų nusikaltimus tirtų specialieji prokurorai. Jais galėtų tapti tik Generalinės prokuratūros prokurorai. Šį statusą suteiktų ir panaikintų generalinis prokuroras. Sprendžiant dėl šio statuso suteikimo, būtų atsižvelgiama į pareigūno kvalifikaciją, darbo stažą, specializaciją, patirtį vadovaujant sudėtingiems tyrimams ir kitas esmines aplinkybes.

Specialieji prokurorai būtų labiau apsaugoti nei paprasti prokurorai – jie turėtų imunitetą nuo patraukimo baudžiamojon atsakomybėn, jų nebūtų galima atestuoti. Be to, specialieji prokurorai taptų pavaldūs tiesiai generaliniam prokurorui, jo pavaduotojui arba Generalinės prokuratūros departamento vyriausiajam prokurorui.

Tokie prokurorai taip pat gautų priemoką už darbą.

Įstatymo pataisos nuo kitų metų leidžia prokurorams tikėtis ir didesnių atlyginimų. Pakeitus prokurorų atlyginimų skaičiavimo tvarką, atsisakyta kvalifikacinių rangų, prokurorų darbo užmokestį sudarys pareiginė alga, priedas už ištarnautus metus ir priemokos.

Kadangi atsisakyta rangų, padidinti pareiginės algos koeficientai. Pavyzdžiui, generalinio prokuroro koeficientas pakeltas nuo 16,7 iki 22,9. Tai generalinio prokuroro pareiginį atlyginimą padidins nuo 2179 iki 3022 eurų per mėnesį neatskaičius mokesčių.

Apygardos vyriausiojo prokuroro pareiginė alga turėtų didėti nuo 1918 iki 2534 eurų, eilinio prokuroro – nuo 1239 eurų iki 1834 eurų per mėnesį neatskaičius mokesčių.

„Pagrindinis siekis – suvienodinti prokurorų ir teisėjų atlyginimus, nes jie abu procese yra vienodai svarbūs. Buvo neteisinga, kad prokurorų atlyginimai yra mažesni už teisėjų“, – BNS sakė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė „valstietė“ Agnė Širinskienė.

Anot jos, kitąmet prokurorų pareiginės algos su teisėjų susivienodins arba skirsis 30–50 eurų.

A. Širinskienė pabrėžė, kad prokurorų algoms kelti biudžete papildomų pinigų nereikėjo numatyti, viskas bus daroma iš įstaigos vidinių resursų, sutaupius finansų maždaug 200 sumažinus etatų visoje sistemoje.

Socialdemokratas Algirdas Sysas kritikavo šį prokurorų algų didinimą, nes išskiriama viena grupė, kuriai smarkiai gerinamos sąlygos.

„Šis įstatymas palaidoja sisteminį požiūrį į darbo apmokėjimą“, – teigė jis.

Parlamentaras abejojo teiginiais, kad užteks prokuratūros vidinių resursų algoms didinti.

„Geriausiu atveju prokuratūra sutaupo 2 mln. eurų, o su įmokomis „Sodrai“ reikia apie 10 mln. eurų. Tokių pinigų nenumatyta“, – teigė A. Sysas.

Konservatorius Andrius Kubilius šį algų kėlimą pavadino kalėdiniu stebuklu. Jis vylėsi, kad visiems darbo užmokestis bus padidintas tiek pat.

Prokuratūros įstatymo pataisomis taip pat nustatyta, kada prokurorui skiriama tarnybinė nuobauda – atleidimas iš tarnybos. Darbo jie neteks už pravaikštas, už buvimą apsvaigusiam nuo alkoholio, narkotinių, psichotropinių ar kitų toksinių medžiagų tarnybos metu arba ne tarnybos metu viešoje vietoje, kai prokuroro elgesys žeidžia žmogaus orumą, diskredituoja prokuratūros autoritetą ir visuomenės pasitikėjimą ja.

Prokuroras bus atleistas, jeigu supainios interesus, jeigu du kartus neatvyks į Atestacijos komisijos posėdį be svarbios priežasties, jeigu padarys kitų pažeidimų, tarnybinių nusižengimų, pažemins prokuroro vardą.

Taip pat numatyta galimybė prokurorams išeiti kūrybinių atostogų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.