Užkliudyti valstiečiai šoko lyg įgelti

Seimo narys Bronislovas Matelis pareiškė atskleidęs schemą, pagal kurią pinigai esą byra į su valstiečiais susijusių damų kišenes. Tai supykdė Ramūną Karbauskį ir jis pagrasino teismais.

Buvusio politinio bendrakeleivio B.Matelio (nuotr. kairėje) įtarimai suerzino R.Karbauskį ir A.Širinskienę.<br>T.Bauro nuotr.
Buvusio politinio bendrakeleivio B.Matelio (nuotr. kairėje) įtarimai suerzino R.Karbauskį ir A.Širinskienę.<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Širinskienė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Matelis Bronislovas<br>T.Bauro nuotr.
Matelis Bronislovas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“

Dec 19, 2017, 6:51 AM, atnaujinta Dec 19, 2017, 2:14 PM

Buvęs valstiečių frakcijos narys B.Matelis „Lietuvos ryto“ televizijoje pasidalijo įtarimais, kad interneto svetainės, kuriose reklamuojasi buvę jo politiniai bendrakeleiviai, gali siurbti parlamentinei veiklai skirtas lėšas.

Politikas atkreipė dėmesį, kad lyg susitarę valstiečiai jau metus gausiai reklamuojasi menkai žinomose, fantomais vadinamose interneto svetainėse manokrastas.lt ir regionunaujienos.lt.

Pastaroji priklauso buvusiai valstiečių kandidatei į Europos Parlamentą Raimondai Sutkaitienei, o manokrastas.lt valdo žurnalistė Genovaitė Paulikaitė.

Moterys yra sudariusios sutartį, pagal kurią abiejose svetainėse skelbiami politikus šlovinantys rašiniai. Už juos Seimo nariai, dauguma jų – valstiečių frakcijos atstovai, susimoka iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų.

B.Matelio duomenimis, per mėnesį vienam Seimo nariui šios paslaugos atsieina 80 eurų, taigi per metus – beveik 1000.

Reklamuojasi ir kairioji

Besireklamuojantys Seimo nariai „Lietuvos ryto“ televizijai teigė šiuos portalus pasirinkę dėl skirtingų priežasčių. Vieniems esą patiko pavadinimai, kitiems – nedidelė paslaugų kaina ir galimybė pasiekti įvairius regionus.

Sutartį su manokrastas.lt svetainę leidžiančia įstaiga „Bendrauk, ugdyk save ir keiskis“ yra sudariusi ir Seimo Socialdemokratų darbo frakcijos narė Rimantė Šalaševičiūtė.

Politikė vakar „Lietuvos rytui“ teigė, kad nors svetainės negali pasigirti skaitytojų gausa, ji yra patenkinta paslaugų kokybe: „Mūsų galimybės paskleisti žinias apie nuveiktus darbus buvo labai ribotos, todėl man tiko šis pasiūlymas – informacijos galiu paskelbti tiek, kiek noriu. Nesutinku, kad tai kažkoks pinigų plovimas.“

Kilo ne vienas įtarimas

Bet pernai į Seimą išrinktam buvusiam leidėjui B.Mateliui užkliuvo, kad tos svetainės net nėra registruotos, o jas leidžiančiose bendrovėse nėra nė vieno socialiai drausto darbuotojo.

Parlamentaras svarstė, kad portalams nubyra nemažai valdiškų lėšų, bet atsekti, kaip jos yra panaudojamos, neįmanoma: „Kur tos pajamos suplaukia – išlaidų nulis, dirbančių nėra. Gal tos lėšos skiriamos reikalingiems darbuotojams arba gražioms moterims išlaikyti? Čia būtų lygiai tas pat, jei Seimo narys nueitų į Katedrą, paduotų tūkstantį eurų ir paprašytų pasimelsti už jo sveikatą.“

B.Mateliui kilo įtarimų, kad galbūt mokesčių mokėtojų pinigai nukeliauja valstiečių partinio leidinio „Naisių žemė“ leidybos išlaidoms padengti.

Pagrasino kreiptis į teismą

Tokie vieši buvusio bendrakeleivio svarstymai labai supykdė R.Karbauskį. Jis pareiškė svarstantis galimybę kreiptis į teismą: „Jau atsibodo mums girdėti tą jo šmeižtą. Jis tai daro sąmoningai.“

Valstiečių vedlys sakė girdėjęs, jog sutartis su interneto svetainėmis yra sudarę vos keli frakcijos nariai, o išlaidos viešinimui siekia kelis šimtus eurų. Be to, R.Karbauskis nemato problemų, kad politikai skelbia informaciją abejotino skaitomumo portaluose, – jie esą neuždrausti.

Užkliuvo B.Matelio padėjėja

Grąžos B.Mateliui nusprendė duoti ir Teisės ir teisėtvarkos komitetui vadovaujanti valstietė Agnė Širinskienė. Ji kreipėsi į Visuomenės informavimo etikos komisiją bei Seimo Etikos ir procedūrų komisiją dėl B.Matelio padėjėjos Ingos Smalskienės.

A.Širinskienei užkliuvo, kad buvusi laikraščio „Panevėžio kraštas“, kuris dabar priklauso B.Matelio žmonai, korespondentė ir toliau rašo straipsnius šiam leidiniui, nors Visuomenės informavimo etikos komisija dar kovo mėnesį konstatavo, jog tokia veikla nesuderinama.

Valstietė čia įžvelgė galimą interesų konfliktą.

Tačiau Mišriai Seimo narių grupei vadovaujantis B.Matelis vakar „Lietuvos rytui“ tvirtino, jog A.Širinskienė greičiausiai nesiaiškino, kad I.Smalskienė „Panevėžio krašte“ jau nedirba: „Ji mano padėjėja dabar dirba visu etatu ir, kiek žinau, gal kartą per mėnesį pagal kažkokius kultūrinius projektus kažką parašo laikraščiui.

Tam ji yra gavusi Seimo kanclerio leidimą, bet jeigu komisija nuspręs, kad negali rašyti ir pagal autorinę sutartį, aišku, to nedarys.“

Sudeda tai, ką gauna

Portalo regionunaujienos.lt leidėja R.Sutkaitienė tikino, kad dabar domisi, ar privalėjo interneto svetainę registruoti Kultūros ministerijoje: „Mums anksčiau sakė, kad to daryti nebūtina. Gal dabar tvarka pasikeitė? Jei reikia, mes užsiregistruosime, čia ne problema.“

Verslininkė taip pat aiškino, kad siūlymai reklamuotis esą buvo siunčiami visų partijų atstovams, be to, pats portalas naujienų nerašo, todėl neturi žurnalistų: „Tai nėra tradicinis naujienų portalas. Tai yra projektas, tam tikra platforma kitų publikacijoms skelbti. Mes tik sudedame tai, kas mums atsiunčiama.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.