A. Maldeikienė apie gydymo įstaigas pasisakė griežtai: kas už ką moka ir kas gauna naudos

Pabandžiusi užsiregistruoti operacijai ne privačioje klinikoje, o valstybinėje gydymo įstaigoje, Seimo narė Aušra Maldeikienė susidūrė su nemenkais keblumais. Jai buvo siūloma užsiregistruoti tik į mokamas paslaugas, o politikę labiausiai įsiutino gydymo įstaigų pasiūlymas: „Ateikite pirmadienį ir viską sutvarkysime.“ Taip pat A.Maldeikienė įsitikinusi, kad Lietuvoje medicinos sistema vis dar yra sovietinė.

 Aušra Maldeikienė.<br> T.Bauro nuotr.
 Aušra Maldeikienė.<br> T.Bauro nuotr.
Aušra Maldeikienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Aušra Maldeikienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Aušra Maldeikienė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Aušra Maldeikienė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Aušra Maldeikienė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Aušra Maldeikienė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 21, 2017, 8:56 AM, atnaujinta Dec 21, 2017, 10:34 AM

„Moka visi, pirmenybę gauna įtakingi ir turtingi asmenys, o medikai gauna teisę kurti sistemą. Jie sukuria tokią sistemą, kurioje yra vietos mokamoms paslaugoms, nes jos neša papildomą naudą, o nemokamoms paslaugoms praktiškai nelieka vietos“, – tvirtina A.Maldeikienė.

Žurnalistės Daivos Žeimytės ir A.Maldeikienės pokalbis – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“.

– „Galimybė pasinaudoti iš anksto privalomu sveikatos draudimu apmokėtu nemokamu sveikatos draudimu tampa nepasiekiamu gėriu“– taip jūs komentavote bandymą patekti pas gydytoją į valstybinę gydymo įstaigą dėl asmeninės problemos. Kas jums pasirodė nenormalu?

– Mano asmeninė problema yra absoliuti smulkmena. Problema yra kita. Pusantro mėnesio, turėdama antro lygio siuntimą į tretinio lygio ligoninę, aš bandžiau užsiregistruoti į tinklalapį sergu.lt ir aš kasdien gaudavau pasiūlymus užsiregistruoti pas gydytojus ir jie visi buvo mokami. Tada aš parašiau jiems klausimą, o kokiu būdu žmogus gali užsiregistruoti nemokamai. Antra, paprašiau paaiškinti, kiek tai kainuos. Atsakymo negavau.

– Nebuvo nė vieno nemokamo pasiūlymo?

– Nė vieno. Aš turiu juos telefone, išsaugojau. Po pusantro mėnesio aš pasikalbėjau su žmonėmis, netgi parašiau „Facebook“: žmonės, ar jūs galėjote tai padaryti? Gal 10-15 žmonių paliudijo, kad ne, nepasisekė. Tada aš paskambinau Santaros klinikų vadovui, norėdama išsiaiškinti, kad per puslapis sergu.lt, kaip žmogus, kuris moka mokesčius, turi siuntimą, gali užsiregistruoti. Net neturiu jokios pretenzijos dėl laiko – gal tai bus už metų, pusmečio, gal apskritai už 2 metų. Daug kur Europoje taip ir gali atsitikti, kad jus priims, jeigu yra planinė tvarka, gal po poros metų. Tiesiog tu atsistojai į eilę paslaugai.

– Gal procedūra, kurios jums reikėjo, labai retai daroma ir dėl to ji mokama?

– Man po to paaiškino, bet tai neoficialus gydytojų paaiškinimas, kad tai tiek paprasta, mažutė pėdos operacija, kad ji neapsimoka ir ji iš viso medicininio paketo menkai gaunama. Jie nori daryti sudėtingesnes operacijas, už kurias daug perveda. Bet tai reiktų atskirai aiškintis. Asmeninės problemos čia nulis, problema yra kita. Ypatingai per šias kelias dienas, kai pradėjau garsiai kalbėti, aš jau gavau dešimtis žmonių laiškų.

– Kaip jūs tai aiškinate?

– Aiškinu labai paprastai, kaip profesorius D.Pūras aiškino dar 2002 m. Yra susikūrusi klientelistinė sistema. Pas mus turtingieji asmenys tiesiog gauna paslaugas už jas mokėdami. Aš niekada anksčiau su tokia problema nebuvau susidūrusi, nes paprasčiausiai nueidavau į apmokamą paslaugą.

– Nes taupote laiką?

– Kai tu turi 3-4 darbus, nors čia ne apie pinigus kalba, aš ir uždirbdavau daugiau, aš tiesiog nežaisdavau to žaidimo. Dabar nuo pirmos dienos, kai tapau Seimo nare, pasakiau, kad darysiu viską lygiai taip, kaip mano standartinis rinkėjas gali padaryti. Aš dabar ir žaidžiu standartinį rinkėją. O logika to reikalo labai paprasta: yra įtakingi politikai, pavyzdžiui, ponas Vinkus. Jis daugybę metų vadovavo šitam tinklui – kreipiesi į A.Vinkų ir jis tada politikus paskirsto po Santaras, kur reikia. Tada šitie įtakingi politikai, jų giminės, draugai, artimieji, įtakingų gydytojų draugai gauna paslaugas pagreitintu tempu, kas reiškia – užlenda priekyje.

– O ką gauna gydymo įstaiga?

– O gydymo įstaiga gauna kitą nuostabų dalyką. Gydymo įstaigos vadovai gauna teisę daryti visą medicinos reformą. Medicinos reformą Lietuvoje daro ne išorės, pas mus netgi vis dar nėra išorinio audito, patikrint, kaip mes darom. Jie nustato žaidimo taisykles. Kita vertus, jiems leidžia prisipirkti perteklinės ir nereikalingos įrangos.

Aš neliudiju, aš darau prielaidą, bet ta prielaida yra gana pagrįsta. Tai reiškia ir per viešuosius pirkimus tam tikras dalis, kurios atitenka kam reikia. Kad mes esame prisipirkę aparatūros, kuri nereikalinga, irgi visuotinai žinoma, yra valstybės kontrolės tyrimai. Susikuria tokia sistema, viena kitą maitinanti.

– Jūs leidžiate suprasti, kad kai kurių gydymo įstaigų „stogas“ yra politikai.

– Taip. Jūs pasižiūrėkite, koks baisus kiekis paniekos V.Kasiulevičiui buvo iš S.Skvernelio, kai pas jį nuėjo Medikų sąjūdis – čia mano šitas, gydytojas. Aš tai paskaičiau I.Makaraitytės komentare, man pasidarė įdomu, aš susiradau reportažą ir du kartus peržiūrėjau. Jis tiesiog su juo šnekėjo kaip su daiktu. Aš klausiu ir viešai esu paskelbusi visą savo susirašinėjimą su Santaros klinikomis, Sveikatos apsaugos ministerija, ponia Širinskiene, dabar su ponia Kubiliene susirašinėjame – ji supranta tai ir netgi liudijo man, kad taip ir yra.

Tikėsimės, kad ponia Kubilienė, kuri yra gydytoja ir kito intelekto žmogus, pradės gilintis giliau. Aš jų klausiu, ar egzistuoja tokios eilės ir kas iš politikų tuo naudojasi. Netgi viešoje erdvėje jūs be vargo rasite, kas naudojasi. Atsakinėja kažkokį, kaip jaunimas dabar sako, „kosmosą“. Tu klausei apie eiles, o jie atsakinėja apie pacientus. Bet yra išaiškinimai tarptautiniuose dokumentuose, kad viešiems asmenims nėra tokių konfidencialumo laipsnių, kitas dalykas, niekas neklausia apie jų ligas. Klausia, ar jie gauna paslaugą be eilės dėl to, kad jie yra tas, kas yra.

– Jūs tikitės, kad taip ir atsakys: šis Seimo narys gauna paslaugą be eilės?

– Aš ne jiems rašau. Ką jie atsakys, čia jau jų klausimas. Aš einu į Antikorupcijos komisiją ir mes šį reikalą toliau darysime su ponu Gailiumi. Aš kreipiuosi ne į juos. Aš esu viso labo šitos tautos atstovė. Aš kreipiuosi į tautą. Tie, kurie yra mano amžiaus ir vyresni, prisimenat 1989 m., Sąjūdžio dokumentus ir Sąjūdžio suvažiavimą, kur viena rezoliucija yra: sustabdykime nomenklatūrinį medicininį tarnavimą, padarykime žmones pagal Konstituciją lygius. Mes Konstitucijoje esame lygūs.

– Kita pusė turbūt jums pasakytų, nejaugi dėl to eilės ir susidaro? Nes kažkokius politikus aptarnauja be eilės?

– Taip. Dar kartą aiškinu. Mano profesija yra aiškinti ir tai yra politekonomo profesija. Paaiškinti, kas gauna naudą ir kas moka. Moka visi, pirmenybę gauna įtakingi ir turtingi asmenys, o medikai gauna teisę kurti sistemą. Jie sukuria tokią sistemą, kurioje yra vietos mokamoms paslaugoms, nes jos neša papildomą naudą, o nemokamoms paslaugoms praktiškai nelieka vietos.

Ypač toms nemokamoms paslaugoms, kurias medikai traktuoja ne tokiomis patraukliomis. Į žaidimą įsijungia ir prezidentė su savo idėja sureguliuoti eiles pagal dienas. Pirmiausia, suskaičiuokite, kiek turim gydytojų ir operacinių.

Tada paaiškės, kad negalime per 2 mėnesius padaryti operacijų. Tai yra populizmas ir žmonių kvailinimas. Bet sudaryti eilę ir pasakyti žmogui: tu stovi čia, atėjai šiandien, mes tave pastatome ir tu sulauksi birželį 2019m., jeigu operacija neskubi, skubi kitaip, kaip yra visoje Europoje. Kodėl mes nesukuriame tokios sistemos?

Dėl to, kad mes dar vis turim sovietinio tipo, nomenklatūrinę mediciną. Iš tikrųjų, moka vieni, daugiausia moka mano vidurinė klasė, dėl kurios interesų ir išėjau į Seimą – tie žmonės, kurie uždirba 1-2 tūkst. eurų. Jie paprastai dirba ne vieną darbą, jis atsakingas, jie sumoka didžiausius mokesčius, o toliau jiems lieka tik apmokamos paslaugos, nes jie negali atsistoti į eilę. Ten aišku yra ir daugiau visokiausių dalykų. Profesorius Pūras yra daugybę kartų rašęs, teigė viešai, kad iš Medicinos fakulteto dekano pareigų jis buvo atstatydintas būtent kai pabandė sulaužyti šią sistemą, ypatingai paplitusią universitetinėse ligoninėse.

– Ar jūs būtumėte gavusi tą paslaugą greičiau, jeigu būtumėte prisistačiusi kaip Seimo narė? Jums buvo pasakyta: ateikite pirmadienį, sutvarkysim.

– Man buvo taip ir pasakyta. Tada ir užsiutau visiškai. Aš pasijutau žiauriai pažeminta. Kas juokingiausia, ponia Širinskienė ir ponas Veryga netgi atvirais žodžiais žurnalistams sakė: ji čia todėl piktinasi, kad ji negavo. Viešpatie, kokios mažos sielos žmonės jie yra. Tai tikrai mažiausia problema. Jeigu taip labai man reikės, aš tiesiog susimokėsiu. Nors dabar nemokėsiu, kol esu dar 3 metus Seime.

– Bet operacijos jūs dar negavote?

– Aš iš karto su Santaromis nutraukiau santykius po pasiūlymo, nuėjau į Greitosios pagalbos ligoninę, ten buvo aiškiau. Užsirašyti buvo sudėtinga, bet po kelių dienų skambinimo aš buvau pastatyta į eilę, pralaukiau pora mėnesių, tada nuėjau pas gydytoją, pora valandų pralaukiau koridoriuje ir mane pastatė ( į eilę - Red. past.) operacijai. Bet labai originaliai. Pasakė: mes jums paskambinsime, kai bus operacija. Tai aš pasimečiau, sakau: kada. Sakė: kai bus kada nors vietos ir paskambinsim. Šiaip dirbantis žmogus paprastai planuoja savo laiką. Po to man liudijo žmonės, kad būna paskambina: rytoj atsilaisvino vieta. Bet tada tu turi atsinešti visokius tyrimus, viską meti, bėgi.

– Sakote, kad eisite į Antikorupcijos komisiją. Ką ketinate daryti, turėdama informaciją, liudijimus?

– Aš ketinu laužyti sistemą. Profesorius Pūras man žadėjo, aš labai tikiu, kad jaunimas, kuris ateina, Medikų sąjūdis ir kiti, jie tikriausiai nori ir kitokios medicinos, sąžiningesnės medicinos. Aš labai tikiu, kad tie žmonės vėl pradės grįžti į ištakas ir reikalauti visų piliečių lygybės.

Pagal įstatymą šioje šalyje vienintelis asmuo turi teisę į specialią medicininę pagalbą, tyrimus – šalies prezidentas. Tai yra normalu. Aš netgi sakyčiau, kad gal ten surašome: premjeras, Seimo pirmininkas. Net prie sovietų visi žinojo, pagal tam tikrą nomenklatūrą eidavo į Ketvirtos valdybos ligoninę, kuri Antakalnio gale. O dabar yra pagal įtakos zonas.

Po to mes labai nuoširdžiai stebimės, kai kas nors, gydytojas iš Kauno klinikų netyčia po lova randa vieną kitą šimtą tūkstančių. Jie gi tikriausiai yra ne iš senučių kyšių, o kaip tam tikra forma atsiradę, galimai, aš taip manau, per viešuosius pirkimus.

– Pasirodė DELFI užsakymu atlikta „Spinter tyrimų“ visuomenės nuomonės apklausa, kurioje teigiama, kad jūs, kartu su Nagliu Puteikiu, jeigu vyktų prezidento rinkimai, surinktumėte daugiausia protesto elektorato balsų.

– Aš nesu protesto elektorato balsas. Aš tikrai neturiu nieko bendro su ponu Puteikiu. Aš atėjau tiesiog atstovauti elementaram mokslui, kad nustotume skaičiuoti svetimas kiaušialąstes ir pradėtume šnekėti apie realias problemas. Tikrai nesiruošiu kovoti su korupcija, rodydamas, kad tu korumpuotas.

Mano reikalas kalbėti apie tai, kad mūsų sistema yra neteisinga ir joje nėra skaičiuojami dalykai, kurie yra elementariai bet kurioje sistemoje. Turi atitikti socialinė sistema, ekonominė sistema, kultūrinė sistema, švietimas – jos viena kitą turi sukabinti ir tarsi krumpliaračiai judėti.

– Kaip jūs vertinate tai, kad esate priskiriama prie tokio elektorato?

– Todėl, kad labai daug, sąžiningai dirba žurnalistai. Jeigu mes turėtume žurnalistiką, kuri realiai analizuotų, pavyzdžiui, kad ir mano atskirai pateiktą, šalia pono Kirkilo, J.Bernatonio ir L.Kasčiūno, Europos ateities strategiją. Vienintelis portalas rado tam laiko, o iš tiesų mes Seime paskelbėm 3 skirtingas strategijas, kaip Lietuva galėtų integruotis į Europos Sąjungą. Mane kviečia ir įsivaizduoja, kad padarys skandalą, bet labai retai kviečia, kai tiesiog reikia išsiaiškinti sudėtingus procesus.

– Jūsų tai neerzina?

– Ne, manęs seniai niekas neerzina. Aš tiesiog kaip nors tuos 3 metus kovosiu. Aš į prezidento rinkimus eisiu ne todėl, kad laimėčiau, o todėl, kad neleisčiau tokiems, kaip G.Nausėda, kurie visą gyvenimą kūrė šią sistemą, staiga apsisukti ir pradėti šnekėti. Va kur yra visiškas juodas populizmas.

– Kada ketinate paskelbti galutinį sprendimą dėl dalyvavimo prezidento rinkimuose?

– Jeigu Ingrida paskelbs greitai, bus tuoj pat.

– Priklauso nuo I.Šimonytės?

– Aš labai norėčiau, kad ji būtu šios šalies prezidentė. Jeigu aš matysiu, kad procesas stringa, kaip dabar, manau, kad tikrai iki pavasario pasakysiu. Bet kokiu atveju mano tikslas šiuose debatuose yra galų gale uždaryti šį žaidimą, vienos minties „politiką“: aš jus padarysiu laimingu, čia bus darnu.

Ne. Politika visada yra apie interesus, konfliktus, jų derinimą. Jeigu mes suvokiame, kad sistemoje yra neteisingų grandžių, mes galime suprasti, kad gauti paslaugą ir tuoj pat gauti yra visiškai nerealu. Gydytojai turi turėti poilsio valandas, atlyginimus. Ir tos sistemos daugiau mažiau funkcionuoja.

Nebūtina lįsti per galvas, bet turi būti aiški sistema, taisyklės ir jos turi būti visiems vienodos. Aš tiesiog noriu teisingesnė Lietuvos. Visų pirma, savo mokiniams ir studentams.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 18.40 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.