Rezervo karys apie sveikatos patikrą: „Gali ateiti nors ir su medine koja“

„Jei vizualiai to nesimatytų, gali nueiti su medine koja: niekas to nepastebės, o pats niekam nepasiskųsi“, – įsitikinęs 32 metų Vilmantas (redakcijai tikrasis pašnekovo vardas žinomas – aut. past.), kuriam neseniai teko atlikti sveikatos patikrą.  Karinę tarnybą prieš dešimtmetį atlikęs pašnekovas šiuo metu yra rezervo karys. Dabartinis vyro darbas niekaip nesusijęs su krašto apsauga, o pakviestas atlikti sveikatos patikrą, jis buvo nemaloniai nustebintas.

Rezervo karį nustebino sveikatos patikra.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rezervo karį nustebino sveikatos patikra.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rezervo karį nustebino sveikatos patikra.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rezervo karį nustebino sveikatos patikra.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rezervo karį nustebino sveikatos patikra.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rezervo karį nustebino sveikatos patikra.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rezervo karį nustebino sveikatos patikra.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rezervo karį nustebino sveikatos patikra.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 25, 2017, 9:57 AM, atnaujinta Dec 25, 2017, 4:27 PM

„Susidarė toks vaizdas, kad į viską žvelgiama labai atlaidžiai. Turiu problemų dėl skrandžio, bet į tai nėra atsižvelgiama ir niekam neįdomu, kad gal pratybose aš jausiu diskomfortą, pasijusiu blogai ir pradėsiu vemti“, – pasakojo pašnekovas ir pridūrė, kad patikrą atlikę medikai buvo informuoti apie skrandžio skausmus, bet jis išgirdo, kad tai nieko rimto.

„Panašiai ir dėl didelio kraujospūdžio, fizinio patikrinimo metu išgirdau, kad permušimų nėra, vadinasi ir problemos nėra“, – kalbėjo Vilmantas ir prisiminė, kad laukdamas prie vieno gydytojų kabineto nugirdo trijų jaunų šauktinių pokalbį: „Vienas laukė patikros su skrandžio skausmais, o kiti jį skubėjo „paguosti“, kad po po patikrinimo vis tiek nieko blogo neras.“

Pasiūlymas „susirasti paną“

Vilmantas prisiminė ir dar vieną sveikatos patikros epizodą, kuomet, mediko nuomone, visas problemas išspręstų tai, jei rezervo karys paprasčiausiai susirastų merginą.

„Pildant anketą prieš sveikatos patikrinimą yra grafa, kur reikia surašyti kamuojančias problemas. Įrašiau nugaros skausmus. Gydytojas paklausė, kur skauda, ir atsakiau, kad skauda sunkiau pakilnojus stuburo srityje ties juosmeniu. Medikas paprašė pasiekti rankomis kojų pirštus. Kadangi tai padaryti pavyko lengvai ir pasiekiau, medikas atsakė, kad viskas gerai. Pakartojau jam, kad po fizinio krūvio skauda. 

Atsakė, kad nėra tai įrašyta medicinos kortelės išraše. Paaiškinau, kad mano darbe man tai netrukdo, mat turime specialią techniką ir jei reikia ką nors kelti, ja naudojamės. Tada medikas pradėjo nukreipinėti temą klausinėdamas, kodėl esu piktas, ar turiu paną, o paskui pasiūlė susirasti paną, kad „nuimtų įtampą“. Eilinį kart susidūriau su jų didesniu išmanymu ir nurodinėjimu, kaip man gyventi“, – ironizavo pašnekovas.

Tinkamas net su medine koja?

Paklaustas, kodėl, jo nuomone, taip atlaidžiai atliekami sveikatos patikrinimai – ar bijoma, kad rezervo kariai išsilakstys sirgti į namus, pašnekovas sakė: „Abejoju, ar šauktiniai, kurie eina metus tarnauti žino, kad paskui jų dar laukia tarnyba rezerve ir laikas nuo laiko juos kvies į pratybas. Matyt, trūksta žmonių. Supratau, kad per patikrą taikomi skirtingi fizinio pasirengimo lygiai: profesionalus karys privalo būti labai geros sveikatos būklės, šauktinis – mažesnius, o štai rezervo karys – dar žemesnio lygio reikalavimus. Juokavome, kad, jei vizualiai to nesimatytų, gali nueiti su medine koja: niekas to nepastebės, o pats niekam nepasiskųsi.“

„Net jei atvirai papasakoji apie savo sveikatos problemas, niekam neįdomu, mat keliami tik minimalūs reikalavimai. Ir patikra, jei esame sveikatos problemų, trunka kelias dienas“, – kalbėjo pašnekovas.

Pašnekovas atviras – dar atlikdamas privalomąją tarnybą turėjo psichologinių problemų, slėgė rūpesčiai ir apie juos jis pabandė pasikalbėti su vadovybe. „Mano problemos buvo ignoruojamos, bet galiausiai kreipiausi į kariuomenės kapelioną. Šis taip pat situacija nesidomėjo, o galiausiai pasiūlė originalų problemos sprendimą „nekreipk dėmesio ir bus ramu“. Vėliau susirgau depresija, teko gydytis ligoninėje“, – pasakojo jis.

„Jei vieną kartą neatlaikiau, tai tikrai nenorėčiau to patirti antrą kartą. Kariuomenė – ne kiekvienam, vieni gali, o kitiems – neskirta“, – kalbėjo pašnekovas ir pridūrė, kad ironiška, kuomet rezervo karių sveikatos būklė vertinama atlaidžiai, o jauni savanoriai, kurie patys skuba atlikti pareigą tėvynei, kartais dėl sveikatos problemų nepriimami.

Ministerija: kariams – skirtingi reikalavimai

Krašto apsaugos ministerijos naujienų portalo lrytas.lt redakcijai pateiktame atsakyme nurodoma, kad karinėje medicinos ekspertizės komisijoje rezervo kariams medicinos ekspertizė atliekama su Lietuvos kariuomenės Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos siuntimu. Atlikus medicinos ekspertizę yra priimamas ekspertinis nutarimas ir yra išrašoma ekspertinio nutarimo pažyma, kurioje nurodoma, ar asmuo tinkamas tarnybai, kita informacija, atsižvelgiant į medicinos ekspertizės tikslą. Ekspertinio nutarimo pažyma rezervo kariams galioja penkerius metus nuo jos išdavimo dienos. 

Ekspertinio nutarimo pažyma galioja trumpesnį laiką, jei tiriamam asmeniui dėl sveikatos sutrikimų yra skiriama pakartotinė medicinos ekspertizė anksčiau nustatyto termino. Taip pat, jei karinė medicinos ekspertizės komisija iš sveikatos priežiūros ar kitų įstaigų gauna papildomos rašytinės informacijos apie asmens, kuriam jau atlikta medicinos ekspertizė, sveikatos būklę ir ši informacija gali turėti įtakos asmens tinkamumo tarnybai nustatymui, yra inicijuojama pakartotinė medicinos ekspertizė, siekiant įvertinti gautą naują informaciją ir priimti naują ekspertinį nutarimą dėl asmens tinkamumo tarnybai. Susipažinti su ekspertiniu nutarimu ir gauti ekspertinio nutarimo pažymos kopiją ištirtasis asmuo gali jį siuntusiame Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos regioniniame skyriuje arba karinės medicinos ekspertizės komisijos pakomisėje, kurioje buvo atlikta jo medicinos ekspertizė.

Ministerijos atstovai patikino, kad sveikatos būklės reikalavimai kariams profesionalams, šauktiniams ir rezervo kariams skiriasi. Šie reikalavimai yra nustatyti LR sveikatos apsaugos ministro ir LR krašto apsaugos ministro įsakymu patvirtintuose tinkamumo karo ar civilinei krašto apsaugos tarnybai pagal sveikatos būklę kriterijuose bei metodikoje. Jie priklauso nuo kario statuso (privalomąją pradinę karo tarnybą atlikti paskirti karo prievolininkai, profesinės karo tarnybos kariai, kariai savanoriai ir kiti aktyviojo rezervo kariai, taip pat parengtojo rezervo kariai, kariūnai), amžiaus, karinės specialybės ir pan. Rezervo kariams taikomi sveikatos reikalavimai yra mažesni nei, pavyzdžiui, kariūnams, stojantiesiems į profesinę karo tarnybą ar privalomąją pradinę karo tarnybą atlikti paskirtiems karo prievolininkams.

Pacientų skundai apie galimai patirtą teisių ir/ar interesų pažeidimą karių asmens sveikatos įstaigoje yra nagrinėjami Dr. J. Basanavičiaus Karo medicinos tarnybos vado įsakymu nustatyta tvarka. Ekspertiniai nutarimai gali būti skundžiami teismui įstatymo nustatyta tvarka per 10 dienų nuo ekspertinio nutarimo kopijos įteikimo asmeniui pasirašytinai (jei kopija neįteikta, per 30 dienų nuo pranešimo apie ekspertizės rezultatus gavimo). Su šia galimybe tiriamieji supažindinami pasirašytinai pabaigus medicinos ekspertizę ir priėmus ekspertinį nutarimą.

Tikina, kad skundų negauta

Šiuo metu Lietuvos kariuomenės Dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos Karo psichologijos skyriuje tarnauja 20 psichologų, kurie teikia psichologo paslaugas krašto apsaugos sistemos institucijose ir jų padaliniuose tarnaujantiems kariams, civiliams darbuotojams, taip pat ir tarptautinėse operacijose dalyvaujančių karių šeimų nariams. Psichologai krašto apsaugos sistemoje teikia akivaizdines (individualias ir grupines) psichologines konsultacijas, taip pat konsultacijos teikiamos ir el. paštu bei visą parą veikiančiu psichologinės pagalbos telefonu 8 800 70123. Be konsultavimo vykdomos ir kitos prevencinės bei intervencinės priemonės – švietimas ir mokymas, teikiama skubi psichologinė pagalba po trauminių įvykių, vykdomi dalinių organizacinio klimato ir psichologinės gerovės tyrimai. Karių psichologinei gerovei Lietuvos kariuomenėje užtikrinti skiriamas didelis dėmesys.

Krašto apsaugos ministerija pastaruoju metu nėra gavusi skundų iš parengtojo rezervo karių dėl karinės medicinos ekspertizės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.