Po nėščios ministerijos valdininkės mirties ieškoma kaltų

Vidaus reikalų ministerijos darbuotojai praėjusią savaitę į paskutinę kelionę palydėjo kūdikio besilaukusią kolegę. Pasklido kalbų, kad dėl padidėjusio darbo krūvio ji net sirgdama privalėjo eiti į tarnybą, bet vadovai tokius svarstymus neigia.

Didžiosios metų šventės vilniečių šeimai virto juodu gedulu, kai netikėtai mirė antrojo vaiko besilaukusi moteris.<br>M.Patašiaus nuotr.
Didžiosios metų šventės vilniečių šeimai virto juodu gedulu, kai netikėtai mirė antrojo vaiko besilaukusi moteris.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vidaus reikalų ministerijos vadovybė nesijaučia kalta dėl darbuotojos mirties.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vidaus reikalų ministerijos vadovybė nesijaučia kalta dėl darbuotojos mirties.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žinią apie tragediją Vidaus reikalų ministerijoje parlamentarams pranešė Seimo Sveikatos reikalų komiteto vicepirmininkas, „tvarkiečių“ lyderis Remigijus Žemaitaitis.<br>T.Bauro nuotr.
Žinią apie tragediją Vidaus reikalų ministerijoje parlamentarams pranešė Seimo Sveikatos reikalų komiteto vicepirmininkas, „tvarkiečių“ lyderis Remigijus Žemaitaitis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“

Dec 29, 2017, 5:58 AM, atnaujinta Dec 29, 2017, 3:33 PM

Susirgusi moteris maždaug prieš dešimt dienų kreipėsi į gydytojus. Medikai 41 metų nėščiai pacientei nurodė gydytis namuose.

Bet gruodžio 15-ąją Vidaus reikalų ministerijos tarnautoja vis tiek nuvyko į darbą, o pirmadienio, kai turėjo prasidėti jos nedarbingumo laikas, nebesulaukė – gruodžio 16-ąją staiga mirė nuo plaučių uždegimo komplikacijų.

Patyrusios darbo teisės specialistės bendradarbiai „Lietuvos rytui“ pasakojo, kad jų kolegė jau kurį laiką jautėsi itin prastai, bet dėl pastaruoju metu smarkiai išaugusio darbo krūvio esą net nedrįso garsiai kalbėti apie gydymąsi namuose ar poilsį.

Kalbama, esą buvusiems Vidaus reikalų ministerijos Personalo skyriaus darbuotojams ypač padaugėjo darbo, kai gruodžio pradžioje panaikinus šį skyrių iš aštuonių žmonių liko vos trys.

Neaprėpė darbo krūvio?

Antro vaiko besilaukusios kolegės mirtis sukrėtė ministerijos darbuotojus, bet apie įvykusią tragediją jie kalbėjo nenoriai.

Tiesa, kai kurie jų „Lietuvos rytui“ užsiminė, jog bandant taupyti ir mažinant etatus Vidaus reikalų ministerijoje tvyro atmosfera, kurios sveika nepavadinsi.

Mirusios moters bendradarbiai pasakojo, kad moteris į darbą vaikščiojo sirgdama, bet apie tai savo vadovams nepranešė.

„Likus savaitei iki tragedijos kalbėjau su ja telefonu.

Ji man pasiskundė, kad yra pervargusi ir serga, tačiau turi labai daug darbo. Ten visi stengiasi įtikti valdžiai ir imasi vis daugiau darbų. Jai tas krūvis buvo tiesiog per didelis.

Septyniolika metų ministerijoje dirbusi moteris buvo labai darbšti ir pareiginga. Ko gero, ji negalėjo numesti darbų ir save patausoti, todėl dirbo sirgdama.

Nors dalis buvusio Personalo skyriaus darbuotojų funkcijų yra išdalyta kitiems Teisėkūros ir teisės taikymo skyriaus specialistams, jie nėra darbo teisės specialistai, todėl likusiems trims darbuotojams tenka padaryti tai, ką darė aštuoniese“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo buvusi ministerijos darbuotoja, nenorėjusi skelbti pavardės.

Politikas abejojo pertvarka

Žinią apie tragediją Vidaus reikalų ministerijoje parlamentarams pranešė Seimo Sveikatos reikalų komiteto vicepirmininkas, „tvarkiečių“ lyderis Remigijus Žemaitaitis.

Politikas mano, kad dėl to atsakomybę turėtų prisiimti ministerijos vadovybė. Anot parlamentaro, buvusius darbuotojus pakeitė savi, o visas darbo krūvis teko keliems žmonėms, kurie esą bijo net susirgti.

„Tvarkiečio“ teigimu, po įvairių pertvarkų darbo krūviai valstybės tarnautojams nesumažėjo, o biurokratizmo – vis daugiau.

Vadovybė apie ligą nežinojo

Kaip šią situaciją ir mirusios darbuotojos bendradarbių, taip pat R.Žemaitaičio svarstymus dėl tragiškų pertvarkos pasekmių vertina Vidaus reikalų ministerijos vadovybė?

„Tiek mirusios kolegės bendradarbiai, tiek ministerijos vadovybė labai liūdi dėl šios tragedijos ir reiškia užuojautą artimiesiems“, – sakė ministro Eimučio Misiūno patarėjas Karolis Vaitkevičius.

Ministro atstovo teigimu, darbuotoja, kuri mirė, tiesioginiams savo vadovams nepranešė nei apie nėštumą, nei apie kokias nors sveikatos problemas: „Ministerijai nėra žinoma, jog į darbą skyriaus specialistė vaikščiojo sirgdama.

Niekas jai nebūtų leidęs to daryti, juolab jeigu būtų buvę žinoma, kad ji laukiasi vaikelio.

Pas mus nėra nė vieno tokio svarbaus darbo, kad reikėtų dirbti sergant. Ministerijos vadovybė netoleruoja tokio dalyko kaip ėjimas į darbą sergant.“

Pasak K.Vaitkevičiaus, visiems darbuotojams rekomenduojama rūpintis savo sveikata, ministerijoje net yra įrengtas specialus sveikatinimo kambarys, be to, darbuotojams yra sudarytos galimybės dirbti lanksčiu grafiku, nuotoliniu būdu.

Neigė per didelį krūvį

Ministro patarėjas tvirtino, kad nepagrįsti ir svarstymai, jog dėl pernelyg didelio krūvio moteris į darbą buvo priversta vaikščioti sirgdama: „Po pertvarkos, sujungus du skyrius, darbo krūvis ne padidėjo, bet sumažėjo.

Kai kurių buvusių funkcijų apskritai buvo atsisakyta arba jos buvo perduotos departamentams prie ministerijos.“

K.Vaitkevičius apgailestavo, kad po pertvarkos Vidaus reikalų ministerijoje darbo netekę kai kurie darbuotojai naudojasi įvykusia skaudžia nelaime ir bando išlieti savo nuoskaudas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.