Arūnas Dumalakas. Neturėjo Remigijus Šimašius vargo, bet priglaudė lenkus

Kai Vilnių valdantys liberalai į draugiją pasikvietė Lietuvos lenkų rinkimų akciją-Krikščioniškų šeimų sąjungą (LLRA-KŠS), o ši ėmė prieš kelias dienas purkštauti dėl savivaldybės kaimynijų programos, teko prisiminti vieną praėjusių metų įvykį.

Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Dec 30, 2017, 7:00 AM, atnaujinta Dec 30, 2017, 2:45 PM

Tai – tautinių mažumų atstovų piketas prie JAV ambasados.

Pernelyg sunku tarpušvenčiu narplioti tokius rebusus?  Galima ir paprasčiau:  siekdami susigrąžinti žemę, lenkai Vilniaus valdžiai kimba į atlapus.

„USA (turbūt JAV.  – Red.), apgink mūsų teises“, – tokie žodžiai švietė plakate pernykščiame pikete po Amerikos diplomatų langais.

Bet kaip lietuviai pokariu, lenkai veltui tikėjosi amerikiečių pagalbos. Tad dabar, kai jau prisišliejo prie valdančiųjų, jie nutarė paspausti savivaldybę.

Kad taip nutiks, buvo galima nesunkiai atspėti.  Juk pernai protesto akciją pradėjo būtent E.Tamošiūnaitė, dabar tapusi mero R.Šimašiaus pavaduotoja.  Gerai pažįstamas pikete buvo ir kitas veidas – tarybos narės R.Cytackos.

Abi jos kartojo:  tėvų žemė Vilniuje turi būti grąžinta teisėtiems savininkams.

Vilniuje teisėtiems savininkams grąžinta kiek daugiau nei pusė žemės. Nacionalinė žemės tarnyba ir savivaldybė svaidosi kaltinimais neveiklumu.

Tačiau valdantiesiems liberalams, nebesuradusiems ką daugiau pasikviesti į koaliciją, dabar tenka galvoti, kaip išsisukti iš padėties.

Juk tie beatodairiški reikalavimai gali sustabdyti savivaldybės siekius investuoti 95 mln. eurų į kaimynijų teritorijų atnaujinimą.

O savivaldybės pasiūlymai vilniečiams buvo gražūs:  išsinuomoję suformuotus sklypus prie daugiabučių dešimčiai metų jie galėtų panaudoti pinigus kiemams atnaujinti – po 10 eurų kvadratiniam metrui.

Specialistai tikina, kad tiek pinigų užtenka sklypui sutvarkyti, apželdinti, įrengti poilsio zoną.

Taigi Vilnius gražėtų, daugiabučių aplinka taptų jaukesnė, galbūt šalia namų atsirastų automobilių stovėjimo aikštelė, o gyventojai pasijustų savo kiemų šeimininkais.

Aišku, reikalavimo grąžinti žemę negalima nustumti į šalį.  Tačiau patys LLRA-KŠS politikai pripažįsta, kad supriešinami piliečių, siekiančių atkurti teises į žemę natūra Vilniuje, ir daugiabučių gyventojų interesai.

O čia dar Miesto plėtros departamento vadovas M.Pakalnis pareiškė, kad savivaldybė nesitrauks, – tai miestui svarbios žaliosios teritorijos, jos nepakliūva į grąžinamos žemės teritorijas.

Pirmoji liberalų bičiuliavimosi su LLRA-KŠS serija jau aiški.  Dabar galima laukti antrosios – apie lenkiškų mokyklų padėtį.  Tad serialas labai jau nesunkiai nuspėjamas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.