Mokymas be namų darbų: vieni palaiko, kiti reformą vadina beviltiška

Ilgas valandas prie knygų parimę vaikai – turbūt dažnai šeimai tai labai gerai žinomas vaizdas. Pati švietimo ir mokslo ministerija pripažįsta, kad namų darbai vargina ir mokinius, ir mokytojus, todėl svarsto ateityje mokykloms leisti jų atsisakyti. Be namų darbų jau ir dabar veikiančios daugelis privačių mokyklų patvirtina – mokinių žinios tikrai nesuprastėjo.  Tačiau valstybinės mokyklos siūlomą naujovę vadina dar viena prisvilusia reforma, praneša „Lietuvos ryto televizija“.

Diskutuojama, ar reikia moksleiviams užduoti namų darbų.<br>V.Balkūno nuotr.
Diskutuojama, ar reikia moksleiviams užduoti namų darbų.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Ragauskienė

Jan 3, 2018, 7:04 PM

Namų darbai ruošiami mokykloje

Laikas popiet vienoje privačių mokyklų Vilniuje atrodo štai taip – pasibaigus pamokoms, pritūpus ar net prigulus ant žemės, kaip kam patogiau, daromi namų darbai. Trečią valandą popiet visi pradinukai paleidžiami namo ilsėtis. 

Mokyklos direktorius įsitikinęs, kad ypač pirmais metais mokiniai turi būti sudominami mokslu, o ne apkraunami namų darbais. 

„Jiems yra patogiau, kai pagalbą gauna čia iš specialistų, kai mokytojai gali padėti jiems kartais netgi kartu kai ką padaryti, o ne namuose. Nes namuose jie tos specialisto pagalbos neturi, dažniausiai padeda tėvai, dar blogiau, kai tėvai pradeda daryti už vaikus“ kalbėjo“, – kalbėjo mokyklos „Sokratus“ direktorius Darius Česnavičius.

Švietimo ir mokslo ministrė sako, kad ateityje visos mokyklos turėtų veikti kaip ši. 

„Ir tėvus girdime, ir vaikus girdime, ir mokytojus girdime, kad daug valandų yra sugaištama – nuo pusės iki kelių valandų – rengiant namų darbus. Moksliniai tyrimai daugelyje šalių rodo, kad namų darbų įtaka pasiekimų gerėjimui nėra aiškiai nustatyta“, – kalbėjo Jurgita Petrauskienė.

Reformą vadina beviltiška

Tačiau stipriausios šalyje valstybinės mokyklos direktorius tokius ministerijos planus vadina dar viena beviltiška reforma. 

„Aš vat paimsiu tautinę giesmę. Ar mokysimės visi kartu garsiai per pamoką visa klasė garsiai, ar paprašysime, kad mokinys nuėjęs namuose susikaupęs išmoktų. Tai parodija, ironija kartais tampai tie tokie siūlymai.

Mes akivaizdžiai matome, kad nežinome, ko norime iš tos mokyklos. Iš vienos pusės mes ilginame mokslo metus, iš kitos pusės mes sakome – nereikia namų darbų. Tai gal reikėtų vieną kartą nurimti ir mažiau tų pseudoinovacijų diegti ir pradėti ramiai mokytis“, – įsitikinęs Vilniaus licėjaus direktorius Saulius Jurkevičius.

Mokykla be namų darbų?

Valstybinėje ir privačioje mokykloje dirbusi mokytoja palaiko mokyklos be namų darbų idėją ir pripažįsta, kad daliai mokytojų prisitaikyti gali būti sunku.

Pradinių klasių mokytoja Kristina Važnevičienė įsitikinusi, kad namų darbai – visų atsakomybės klausimas: „Kaip mokytojai, aišku, yra lengviau užduoti namų darbus ir tikėtis, kad kitą dieną vaikas ateis paruošęs, atlikęs ir mokytojas gali nusimesti atsakomybę, kad jei mokinys neatliko ir neišmoko, tai kalti tėveliai, kurie su vaiku kartu neatliko.“

Švietimo ir mokslo ministerija sako, kad atsisakydama namų darbų Lietuva pasektų paskui pažangias Vakarų valstybes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.