Įminė kėdžių mįsles

Net Albertas Einsteinas nesumotų, kaip prie 123 etatų pridėti įstaigos pertvarkos sukeltą skandalą ir darbuotojų nerimą, bet gauti 123 etatus. O Kultūros ministerijai tai pavyko.

L.Ruokytė-Jonsson jaučiasi padirbėjusi.
L.Ruokytė-Jonsson jaučiasi padirbėjusi.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jan 12, 2018, 7:15 AM

Kultūros ministerija nuo ateinančio pirmadienio pradės dirbti pagal naują vidaus struktūrą, kurios lipdymo būdai sukėlė triukšmą tiek šioje institucijoje, tiek Seime, tiek už jų ribų.

Įspėjimai apie gresiantį atleidimą iš darbo praėjusių metų rugsėjį buvo išdalyti visiems ministerijos darbuotojams.

Vadovai, sau neįteikę atleidimo lapelių, tuomet pažadėjo, kad didesnė dalis pavaldinių po pertvarkos galės ir toliau dirbti – tik galbūt ne visai tą darbą.

Kurie ministerijos darbuotojai išsaugos kėdę, o kuriems teks ieškotis naujos, turėjo paaiškėti iki šių metų pradžios.

Kelis mėnesius apie šimtą žmonių gyveno nežinioje: vieni iš peties plušėdami bandė įrodyti savo vertę, kiti nesitikėdami nieko gero imitavo darbą, treti paprasčiausiai susirado šiltesnę vietą kitose valstybės įstaigose ar versle.

Nežinia, ką darė tie trys asmenys, kuriems naujos struktūros Kultūros ministerijoje neatsirado vietos?

Gal ir kalnus vertė, bet vakar pranešta, kad pirmadienį į darbą galės neateiti vienas iš kelių vairuotojų, viena iš dviejų ministrės Lianos Ruokytės-Jonsson sekretorių ir viena iš dviejų raštinės darbuotojų.

Akivaizdu, kad šalies kultūros politikai šios netektys esminio poveikio nepadarys.

Tačiau, kaip vylėsi L.Ruokytė-Jonsson, kultūros proveržio sulauksime iš to, kas išėjo, kai prie iki pertvarkos buvusių 123 etatų buvo pridėti skandalai ir nerimas. O išėjo tie patys 123 etatai – esą nuspręsta jų nemažinti, nes Kultūros ministerija ir taip yra viena mažiausių šalyje.

Tiesa, baimės ir nerimo visą tą laiką nejautė 14 kultūros atašė užsienyje ir ministrės politinė komanda – visi jie darbavosi Lietuvos ir maždaug šimto likusių ministerijos darbuotojų labui.

To darbo rezultatas: keliolika darbuotojų paliko įstaigą, trys buvo atleisti, 83 gavo naujus darbo pasiūlymus toje pačioje ministerijoje, su kuriais iki šiandienos turi sutikti arba nesutikti.

„Vietoj buvusių trijų departamentų ir aštuoniolikos skyrių po pertvarkos liko vienuolika struktūrinių vienetų, – vakar kalbėjo L.Ruokytė-Jonsson. – Akivaizdu, kad tokia ministerijos struktūra sumažino vadovaujančio personalo skaičių ir leido visas pajėgas nukreipti į šalies kultūros politikos formavimą.“

Tiesa, prieš tai dar teks rasti specialistų, kurie užimtų per pertvarką išsilaksčiusiųjų vietas. Todėl bus skelbiami konkursai keturių skyrių vadovų ir maždaug dešimties įvairių sričių kultūros darbuotojų etatams užimti.

„Tai primena Ivano Krylovo pasakėčią, kai orkestras nesugebėjo groti ir todėl muzikantai susikeitė vietomis“, – taip šią pertvarką yra apibūdinęs Seimo narys socialdemokratas Julius Sabatauskas.

Ar patyręs teisininkas klydo, išgirsime, kai užgros kėdėmis susikeitusių Kultūros ministerijos darbuotojų orkestras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?