Po dviejų apsauginių žūties prabilo apie galimą atsipalaidavimą

Lietuvoje to dar nebuvo: per dvi dienas Klaipėdoje ir Trakų rajone nužudyti du vyrai, kurių darbas – saugoti svetimą turtą ir žmonių gyvybę. Kodėl saugoti kitus turėję vyrai neapsigynė patys?

 Lietuvoje to dar nebuvo: per dvi dienas Klaipėdoje ir Trakų rajone nužudyti du vyrai, kurių darbas – saugoti svetimą turtą ir žmonių gyvybę. Kodėl saugoti kitus turėję vyrai neapsigynė patys?<br> Lrytas.lt koliažas
 Lietuvoje to dar nebuvo: per dvi dienas Klaipėdoje ir Trakų rajone nužudyti du vyrai, kurių darbas – saugoti svetimą turtą ir žmonių gyvybę. Kodėl saugoti kitus turėję vyrai neapsigynė patys?<br> Lrytas.lt koliažas
Apsaugos darbuotojų pavojai tyko  ir ten, kur jų laukiama mažiausiai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Apsaugos darbuotojų pavojai tyko ir ten, kur jų laukiama mažiausiai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A.Januška: „Tuose objektuose, kuriuose daug metų neįvyksta jokių incidentų, apsaugininkai šiek tiek atsipalaiduoja.“
A.Januška: „Tuose objektuose, kuriuose daug metų neįvyksta jokių incidentų, apsaugininkai šiek tiek atsipalaiduoja.“
Maksimas Orlovskis
Maksimas Orlovskis
T.Putys
T.Putys
Daugiau nuotraukų (5)

„Lietuvos rytas“

Jan 15, 2018, 7:21 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 11:58 AM

Apsaugos darbuotojams, ypač dirbantiems pasilinksminimo vietose, nuo alkoholio apsvaigę ir agresyvūs žmonės yra jų darbo kasdienybė.

Tačiau tos vietos, kur įvyko žmogžudystės, – prekybos centras ir statybų aikštelė, nėra priskiriamos prie tų objektų, kuriuose apsaugininkų tyko didžiausi pavojai.

„Ne objektai pavojingi, ne nužudyti darbuotojai kalti, kad ką nors padarė ar nepadarė, o tie žudikai, kurių elgesį sunku suvokti“, – kalbėjo didžiausios Lietuvoje saugos tarnybos Ekskomisarų biuro generalinis direktorius Arvidas Januška.

– Jūsų vadovaujamoje saugos tarnyboje dirba daugiau kaip tūkstantis darbuotojų, saugote apie 15 tūkstančių įvairių objektų.

Ar po šių dviejų nelaimių kalbėjotės su savo darbuotojais, kad jie ne tik saugotų, bet ir labiau saugotųsi?

– Kiekvienas toks įvykis visada priverčia analizuoti, ar tikrai viskas gerai daroma, galbūt ko nors nesame numatę, galbūt kai ką reikia patikslinti.

Darbuotojams primename, kad būtų budresni.

Šiuos du konkrečius tragiškus atvejus būtų galima vertinti tik žinant visas aplinkybes, tačiau iš patirties sakau, kad objektuose, kuriuose metai iš metų neįvyksta nei pasikėsinimų, nei kitokių incidentų, kuriuose yra ramu, šiek tiek atsipalaiduojama.

Darbuotojams sunku išlikti susikaupusiems, laikytis visų saugumo priemonių.

Bet ne jie kalti, kad tai įvyko, o tie, kurie įvykdė žmogžudystes.

– Sargu Trakų rajone dirbusio Marijano Siniavskio kolega pasigedo tik ryte atėjęs į darbą. Negi apsaugos darbuotojai nėra kaip nors kontroliuojami?

– Jei tai būtų įvykę mūsų saugomuose objektuose, savo darbuotojo pasigestume labai greitai.

Turime informavimo sistemą – darbuotojai tam tikru laiku tam tikromis techninėmis priemonėmis privalo susisiekti ir pranešti apie save.

Jei nesulaukiame tokio pranešimo, bandome patys su jais susisiekti.

Jeigu jie neatsiliepia, iš karto važiuoja greitojo reagavimo ekipažai.

– Ar yra buvę atvejų, kai jūsų darbuotojai dingo?

– Yra buvę, kad nustatytu laiku negavome pranešimų. Kartais žmogiškosios silpnybės paima viršų ir darbuotojas, pavyzdžiui, užsnūsta.

Pasikėsinimų į darbuotojų gyvybę, laimė, kol kas nebuvo, tačiau sužeistų turėjome.

– Kokiomis aplinkybėmis jie buvo sužeisti?

– Prieš kokius dešimt metų naktiniame klube dirbęs apsaugos darbuotojas buvo sužalotas peiliu, o prieš porą savaičių vienas apsaugos darbuotojas, dirbantis greitojo reagavimo ekipaže, sulaikydamas įtariamąjį susilaužė koją.

Pavojingiausias yra greitojo reagavimo ekipažo darbas, tačiau jo nariai, gavę pavojaus signalą, jau žino, kad vyksta konfliktas, todėl važiuoja budrūs, pasirengę gresiančiam pavojui.

Faktiškai kiekvieną naktį kažkuris iš mūsų darbuotojų yra „atleidžiamas“ iš darbo, tai jau jų kasdienybė.

– Kaip atsirenkate apsaugos darbuotojus, turbūt nepriimate kiekvieno, atėjusio iš gatvės?

– Kad žmogus galėtų pradėti dirbti apsaugos darbuotoju, būtinas policijos patikrinimas dėl jo reputacijos, patikimumo.

Po to jis turi baigti 52 valandų mokymo kursus ir išlaikyti egzaminus, per kuriuos jį vertina komisija, sudaryta iš mokymo įstaigos darbuotojų ir policijos pareigūnų.

Taip pat jie turi stoti prieš medikų komisiją – įvertinama ir jų fizinė, ir psichikos sveikata. Jei kas nors duoda neigiamą atsakymą, apsaugos darbuotoju nebūsi.

– Ko būsimų apsaugininkų mokoma tuose kursuose? Ar juos baigę jie yra pakankamai pasiruošę apginti save ir kitus?

– Kursai yra dviejų dalių – teorinės ir praktinės.

Per teorinę supažindinama su teisiniais reikalavimais, teisėmis, pareigomis, darbo specifika, saugumo reikalavimais, per praktinę mokoma elgtis su ginklais, vyksta šaudymo pratybos, mokoma savigynos, kaip elgtis su specialiosiomis priemonėmis, nes apsaugos darbuotojai turi teisę jas nešiotis, kad reikalui esant apgintų save ir kitus.

– Kokias specialiąsias priemones jie nešiojasi?

– Dažniausiai dujų balionėlį, elektrošoko įtaisą, antrankius. Taip pat gali būti ginkluoti šaunamuoju ginklu, bet jis naudojamas ne visuose objektuose.

Darbuotojas turi turėti priemones, kuriomis galėtų apsiginti, turi mokėti jomis pasinaudoti, turėti priemonių, kuriomis galėtų išsikviesti pagalbą, – pavojaus mygtuką ar galimybę paspausti nuorodą mobiliajame telefone.

Taip pat turėtų būti numatytos priemonės kaip galima greičiau sužinoti apie į bėdą patekusį darbuotoją.

Svarbu ir teisinis reguliavimas. Dabar, pagal Asmens ir turto saugos įstatymo reikalavimus, apsaugos darbuotojas, sulaikęs asmenį, įtariamą teisės pažeidimo padarymu, be jo sutikimo negali patikrinti to asmens turimų daiktų.

Tai tikrai neprisideda prie apsaugos darbuotojų saugumo.

Kišenvagis peiliu perrėžė gerklę

Sausio 5 dieną žiauri žmogžudystė įvykdyta Klaipėdos prekybos centre „Akropolis“.

Tarnybinėse patalpose anksčiau neteistas, bet dėl smulkių vagysčių žinomas 29 metų klaipėdiškis Maksimas Orlovskis (nuotr.) užpuolė ir peiliu sužalojo jį sulaikiusį 25 metų apsaugininką Rosvaldą Pošką.

Po užpuolimo nusikaltėlis pasislėpė, o jo auka, kuriai buvo perpjauta gerklė, mirė.

Po kelių valandų paieškų žudikas buvo sulaikytas Taikos prospekte esančiame daugiabutyje, savo motinos bute.

Nesipriešinti policijos pareigūnams vyrą įkalbėjo jo motina, kuriai į namus grįžęs žudikas prisipažino nužudęs žmogų.

Nors įtariamasis nėra teistas, jis ne kartą buvo įtartas švarinęs parduotuvių klientų kišenes, todėl apsaugos pareigūnai jį stebėjo.

Vagyste jis buvo įtartas ir tąkart, todėl buvo sulaikytas, tačiau atvesdintas į tarnybines patalpas jis išsitraukė peilį, puolė apsaugos darbuotoją ir pabėgo.

Sumušė, pagrobė, nužudė ir sudegino

Sausio 7-osios rytą Trakų rajono Mamavio kaime neaiškiomis aplinkybėmis dingo statybvietę saugojęs 59 metų Marijanas Siniavskis ir jo automobilis „Volkswagen Touran“.

Sudegintą automobilį antradienį Varėnos rajono Pirčiupių miške pastebėjo girininkas. Bagažinėje buvo rasti ir smarkiai apdegę sargo palaikai.

Trečiadienį policija sulaikė tris įtariamuosius: 19-metį vilnietį Tautvydą Putį, jo bendraamžį iš Alytaus Aurimą Jaruševičių bei 15-metį alytiškį.

Aiškinantis žmogžudystę paaiškėjo, kad nusikaltimo sumanytojas yra T.Putys (nuotr.), kuris Mamavio kaime statomoje žuvų auginimo fermoje mėnesį dirbo ekskavatorininku.

Jaunuolis pažinojo M.Siniavskį, taip pat žinojo, kad statybvietėje yra laikoma apie dvi tonas degalų.

Juos pavogti T.Putys įkalbėjo savo draugus iš Alytaus. Kai jie atvažiavo į statybų aikštelę, pasikalbėti su trijule išėjo M.Siniavskis, tačiau vietoj pasisveikinimo sulaukė smūgių. Jis buvo mušamas rankomis, spardomas, jam kelis kartus durta peiliu.

Po to negyvas vyras buvo įmestas į jo automobilio bagažinę, išvežtas į mišką ir sudegintas.

Žudikai, kuriuos teismas leido suimti trims mėnesiams, prisipažįsta, kad iš statybų aikštelės pagrobė apie 100 litrų degalų, o kaltę dėl žmogžudystės verčia vienas kitam.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.