Erikas Bėrontas prabilo apie tolesnius savo veiksmus

Skandalingai iš Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) trečiadienį atleistas Erikas Bėrontas ketvirtadienį išplatino pranešimą, kuriame dėkoja savo darbuotojams ir kitiems jį palaikiusiems.

Erikas Bėrontas,NMA direktorius<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Erikas Bėrontas,NMA direktorius<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 18, 2018, 11:59 AM, atnaujinta Jan 18, 2018, 1:23 PM

„Šiandien paskutinė mano darbo Nacionalinėje mokėjimo agentūroje (NMA) diena.

Prabėgo ketveri metai, per kuriuos kartu su NMA kolegomis ir socialiniais partneriais pavyko nuveikti tikrai daug: parama išmokama greičiau nei bet kada, supaprastintas paramos administravimas, NMA įdarbintas robotas, patikrose naudojami palydoviniai vaizdai. NMA tapo iniciatore paramos be paraiškos idėjos, kurią įgyvendinus būtų ženkliai sumažinta biurokratinė našta pareiškėjams bei paramos administravimo kaštai visoms ES agentūroms, neliktų sankcijų ūkininkams (kasmet būtų sutaupoma mažiausiai 5 mln. eurų). Taip pat užkardytas ne vienas bandymas neteisėtai pasinaudoti parama, įskaitant ir žiniasklaidoje eskaluojamus Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos įvardintus projektus, kuriems parama skirta dar man nevadovaujant NMA ir dėl kurių agentūra visais atvejais pritaikė griežtas sankcijas – informavo teisėsaugą, nutraukė paramos sutartis, susigrąžino paramą, o susijusiems asmenims parama nebuvo skirta (pvz., laimėtas teisminis procesas dėl beveik 3 mln. eurų neišmokėjimo vienam iš susijusių žemės ūkio kooperatyvų, kitam kooperatyvui panaši suma nebuvo skirta). Pasiekti ir viršyti visi NMA iškelti tikslai.

Dėl susiklosčiusios situacijos turiu palikti pareigas NMA. Apmaudu, kad tiek daug lemia tik gandais paremti pasisakymai viešojoje erdvėje. Į pastaruoju metu viešojoje erdvėje keliamus klausimus atsakiau sausio 12 d. organizuotoje spaudos konferencijoje.

Mano kadenciją žemės ūkio ministras pratęsė Valstybės tarnybos įstatyme nustatyta tvarka, teisėtai ir teisingai, atsižvelgdamas į pažymas, kurios nekėlė abejonių dėl skyrimo antrai kadencijai. Pratęsdamas kadenciją, jis taip pat įvertino ir mano atliktus darbus, pasiektus rezultatus. Deja, patekau į politinių diskusijų tarp valdančiųjų ir opozicijos sūkurį. Tad suprantama, kad ministras neturėjo kito pasirinkimo.

Nepaisant visko, noriu pažymėti, kad kartu su ministru pavyko supaprastinti paramos administravimą, sustiprinti prevenciją ketinantiems piktnaudžiauti parama, taip pat labai džiaugiuosi ryžtingu sprendimu pagaliau patvirtinti kooperatyvų ir žemės ūkio bendrovių registrus, reikalingą teisyną, be kurių NMA negalėjo užtikrinti tinkamo susijusių įmonių nustatymo, o tai lėmė 11 mln. eurų sankciją už 2010–2012 m. Šie pokyčiai leis išvengti sankcijų Lietuvai ateityje. Kartu dirbdamas, tikrai įsitikinau, kad Bronius Markauskas yra žemdirbių pusėje.

Noriu pabrėžti, kad neatsirado jokių naujų aplinkybių, dėl kurių turėčiau atsistatydinti savo noru, kaip buvau sutaręs su ministru. Taigi mano vadovas priėmė principingą sprendimą mane atleisti. Atleidimo priežastis – „sudėtingas vadovo darbas ir susiklosčiusios aplinkybės“.

Dėl tolesnių savo veiksmų sprendimo dar nesu priėmęs – kaip vadovas suprantu ministro sprendimą dėl atleidimo, tačiau kaip teisininkas vertinu šį klausimą kaip politinį.

Dėkoju NMA, Žemės ūkio ministerijos darbuotojams, žemdirbių organizacijoms ir kitiems partneriams už palaikymą, bendradarbiavimą, veikimą išvien“, – rašoma pranešime.

Portalas lrytas.lt primena, kad E.Bėrontas vadovauti NMA antrai kadencijai paskirtas sausio pradžioje, nepaisant fakto, kad jis buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas teisėsaugos tyrime dėl beveik 4 mln. eurų ES lėšų iššvaistymo.

Šis statusas reiškia, kad E.Bėrontas pareigūnams liudijo apie savo veiksmus, tačiau pareigūnams trūksta duomenų paskelbti jį įtariamuoju. B.Markausko sprendimas paskirti E.Bėrontą buvo sulaukęs šalies vadovų kritikos. FNTT prieš metus atliko kratas NMA.

Tada B.Markauskas tvirtino, kad teisėsauga tyrė vieno buvusių tarnybos vadovų – Sauliaus Siliciko – administruotus projektus. FNTT nekomentuoja, ar šios kratos susijusios su ES lėšų švaistymu.

Europos kovos su sukčiavimu tarnyba (OLAF) kartu su FNTT šiuo metu tiria, ar žemės ūkio kooperatyvas „Pienas LT“ teisėtai panaudojo beveik 19 mln. eurų ES paramos. Didžioji dalis paramos kooperatyvui buvo suteikta 2010 metais, o papildoma 4 mln. eurų parama – 2016 metais, kai agentūrai jau vadovavo E.Bėrontas.

B.Markauskas prieš tapdamas ministru buvo kooperatyvo valdybos narys ir, pasak žiniasklaidos, dar buvo jo pajininkas. Šiuo metu kooperatyvo pajininkė yra B.Markausko mama Sofija Markauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: komendantinių pratybų užkulisiai