Pareigūno kankinto šuns kančios įvertintos juokinga suma

25 eurai – tokio dydžio bauda buvo nubaustas Kaišiadorių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ugniagesys gelbėtojas (redakcijai jo vardas ir pavardė žinomi – aut. past.) už tai, kad itin žiauriai kankino savo labradorų veislės šunį. Televizijos laidai „TV pagalba“ pavyko išsiaiškinti, kad šunį, kuriam po pilvu užaugo keturių kilogramų auglys, kaišiadoriškis paliko kankintis voljere be maisto ir vandens.

 pareigūnui skirta 25 eurų bauda.<br> Laidos stopkadras
 pareigūnui skirta 25 eurų bauda.<br> Laidos stopkadras
 pareigūnui skirta 25 eurų bauda.<br> Laidos stopkadras
 pareigūnui skirta 25 eurų bauda.<br> Laidos stopkadras
 pareigūnui skirta 25 eurų bauda.<br> Laidos stopkadras
 pareigūnui skirta 25 eurų bauda.<br> Laidos stopkadras
 pareigūnui skirta 25 eurų bauda.<br> Laidos stopkadras
 pareigūnui skirta 25 eurų bauda.<br> Laidos stopkadras
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 18, 2018, 7:39 PM

Vyriškis teigė, kad neužmigdo šuns, nes jam „labai gaila“, o paklaustas, kodėl jį kankina, suskubo teisintis žurnalistams, kad labradorei juk neskauda, „ji necypia, nekaukia“, o paskui patikslino, kad jis ne bet kas, o Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnybos pareigūnas, ir pats yra ne kartą gelbėjęs gyvūnus. Nepamiršo ir kelis kartus pakartoti, kad milžiniškas auglys užaugo vos per savaitę.

Po sėkmingos operacijos labradorė rado naujus namus, o Priešgaisrinė gelbėjimo valdyba pradėjo tyrimą dėl darbuotojo elgesio. Šia istorija susidomėjo ir Seimo nariai.

Baudų klausimą kels Seime

Minėtą televizijos reportažą matė ir Seimo Aplinkos apsaugos komiteto narys parlamentaras Linas Balsys. Jis sakė: „Baudos už žiaurų elgesį su gyvūnais paprasčiausiai iš litų konvertuotos į eurus, bet yra neadekvačios kalbant apie dabartinį kainų lygį.“

Politikas teigė, kad jei pavasario Seimo sesijoje būtų iškeltas šis klausimas, jis sulauktų palaikymo. „Tikrai, manau, rastume bendraminčių ir įstatymas būtų griežtinamas, o baudos didinamos. Jei mes nepagarbiai elgiamės su gyvūnais, vadinasi, turime agresyvią nuostatą ir savo aplinkos atžvilgiu, taip pat neadekvačiai ir žiauriai galime elgtis ir su žmonėmis“, – kalbėjo politikas.

S.Balsys sakė, kad ugniagesiai gelbėtojai turi puikią reputaciją visuomenės akyse, o tokie atvejai, norėtųsi tikėti, yra pavienės išimtys. „Gal kartais pasitaiko žmonių, kurie netinkami šiai profesijai ar kažkas nutikę jų vidinei būsenai“, – svarstė Seimo narys ir pridūrė, kad į šį įvykį būtinai turi atkreipti dėmesį ir organizacijos vadovybė.

„Pagal statutą šis žmogus turi būti arba suspenduotas, arba atleistas iš darbo, arba jam turi būti skirta vidinė nuobauda, bet tai turi spręsti įstaigos vadovybė, atlikusi vidaus tyrimą“, – kalbėjo jis.

Baudomis mylėti neprivers

Parlamentaras Simonas Gentvilas teigė, kad būtent ugniagesiai gelbėtojai dažniausiai yra tie, kurie pirmieji skuba padėti į bėdą patekusiems gyvūnams. „Baudomis neišauklėsime žmonių, kad jie mylėtų gyvūnus. Situaciją vertinu blogai“, – sakė jis ir prisiminė, kad Seimo liberalai yra siūlę griežtinti baudas už vaizdų su kankinamais gyvūnais platinimą viešai, tiesa, jų siūlyme nebuvo minimos prastos gyvūnų laikymo sąlygos.

„Visuomenę reikia šviesti, o ne tik baudomis auklėti. Turi keistis visuomenės požiūris, negalima manyti, kad su gyvūnu galima elgtis bet kaip. Apie tai reikia kalbėti jau darželyje ir mokykloje. Praėjo laikai, kai reikia, kad kiemus šunys saugotų nuo vagių“, – teigė jis.

Paklaustas, ar šiuo atveju pareigūnui neturėtų būti keliami aukštesni moraliniai elgesio standartai, politikas sakė: „Taip, juk visuomenės apklausų reitinguose ugniagesius vertina kaip didžiausią visuomenės pasitikėjimą turinčius pareigūnus. Jie lenkia policiją, Bažnyčią, žiniasklaidą, tad ugniagesiai turėtų patys padaryti išvadas, kaip jų darbuotojas elgiasi. Organizacija turi įvertinti jai rodomą pasitikėjimą. 

Pažįstu žmonių, kurie didžiuojasi esantys ugniagesiai gelbėtojai, bet formaliai tikriausiai nėra galimybės susieti tarnybos su tuo, kas vyksta žmogaus asmeniniame gyvenime“, – kalbėjo S.Gentvilas.

Pagal šiuo metu Lietuvoje galiojančius Administracinių teisės pažeidimų ir Baudžiamąjį kodeksus, už žiaurių elgesį su gyvūnais smurtavusiam asmeniui gresia piniginės baudos nuo 50 iki 2300 eurų, viešieji darbai arba laisvės atėmimas iki vienų metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.