Ugniagesių patarimas skubantiems: stabtelėkite dviem sekundėms

 

 M.Kanapickas pataria, įvykus nelaimei, nepamiršti vaikų ir vyresnio amžiaus žmonių. <br> J.Stacevičiaus nuotr. 
 M.Kanapickas pataria, įvykus nelaimei, nepamiršti vaikų ir vyresnio amžiaus žmonių. <br> J.Stacevičiaus nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 22, 2018, 6:19 PM

Mažametį anūką vieną namuose palikęs senelis trumpam išėjo į parduotuvę. Grįžęs pastebėjo iš savo namo rūkstančius dūmus. Vyras užbėgo pas  kaimynus paprašyti, kad kuo greičiau kviestų ugniagesius, o pats  išskubėjo namo. 

Tačiau įbėgęs į degantį kambarį apsinuodijo dūmais ir suklupo. Gaisrą  užgesinę ugniagesiai rado du kūnus – senelio ir anūko. 

Praėjusiais metais gaisruose žuvo trys vaikais, tačiau ugniagesiams  tokios nelaimės – pačios skaudžiausios. Po kiekvienos tragiškos  nelaimės Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento pareigūnai  tikrina visas detales ir ieško atsakymo į klausimą – kodėl jos nebuvo  išvengta. 

Žuvo trys kūdikiai 

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktoriaus  pavaduotojas Mindaugas Kanapickas prisiminė dar vieną tragišką įvykį, po  kurio toks atsakymas buvo rastas. 

Prieš porą metų nedideliame vienbučiame gyvenamajame name gaisras kilo  apie vidurdienį, kai paprastai niekas nemiega. Keturi suaugusieji  pirmajame aukšte dirbo įprastus buities darbus, o ugnis įsiplieskė  antrajame. 

Dūmai kyla į viršų, todėl esantieji apačioje jų nejautė. Tik išgirdę  keistą traškesį, jie nusprendė patikrinti palėpę, kur pietų miego miegojo trys maži vaikai. Į palėpę laiptais bėgdama moteris pamatė dūmus,  pabandė atidaryti kambario duris, bet jai į veidą pliūptelėjo ugnis. 

Iš panikos ji paliko atidarytas kambario duris ir išbėgo į lauką šauktis pagalbos. Tuo metu pro šalį ėję praeiviai pamatė per langus virstančius  dūmus ir paskambino ugniagesiams. Ugniagesiai atvyko po kelių minučių,  bet trys kūdikiai žuvo. 

– Kas galėjo juos išgelbėti?, – paklausėme M.Kanapicko. 

– Jei šiame name būtų įrengtas dūmų detektorius, tokios nelaimės būtų  išvengta šimtu procentų. Jis būtų pradėjęs veikti vos tik pasirodžius  dūmams, suaugusieji būtų išgirdę signalą, užbėgę į viršų ir galbūt net  patys užgesinę ugnį. Vaikučiai tikrai būtų išgelbėti. 

Praėjusių metų statistika rodo, kad penki procentai žuvusiųjų gaisruose  žūsta ten, kur nėra jokio degimo nėra – užtrokšta dūmuose.    Jiems išsigelbėti ir išgelbėti kitus padėtų pigi priemonė – autonominis  dūmų detektorius. Jis siųstų signalą, kažkas į jį sureaguotų,  išsigelbėtų pats ir išgelbėtų kitus. 

Praėjusių metų pabaigoje buvo ne vienas atvejis, kuris mus pradžiugino:  broliukas išgelbėjo sesutę, kaimynas išgelbėjo kaimyną. Džiugu vien dėl  to, kad mūsų mokymai ir patarimai pasiekė visuomenę ir visuomenė tai priėmė į širdį. 

Rizikuodami savo sveikata ir gyvybe, nelaukdami, kol kas nors atvažiuos  ir išgelbės, žmonės patys ryžtasi tai daryti. Svarbiausia, kad tam  pasiryžęs žmogus nepervertintų savo galimybių, nes norėdamas padėti kitam gali žūti ir pats. 

– Praėjusiais metais kilo 6,4 procento mažiau gaisrų nei 2016-aisiais,  tačiau juose žuvusių žmonių skaičius beveik nepasikeitė (103 ir 101). Ką sako ši statistika? 

Gaisrai neišvengiami. Tai kaip žmogaus gyvenimas: žmonės gimsta, žmonės miršta, kyla ir gaisrai. Jų buvo ir bus visada, tik  stengiamės pasiekti, kad jų kiltų kuo mažiau. Kitas klausimas – jų  pasekmės ir padariniai. 

Bėgant metams, žuvusiųjų gaisruose skaičius mažėja, tačiau jis tikrai  yra per didelis, todėl siekiame jį kardinaliai sumažinti. Žinoma, kiek  tai priklauso nuo mūsų. 

Net 97 iš 100 žmonių per gaisrus žūsta savo gyvenamojoje aplinkoje – ten,  kur jie įpratęs būti, dirbti ilsėtis. Paradoksas, bet gaisro atveju  žmogus ten mažiausiai saugus. 

Vertinant tiek statistiką, tiek konkrečius žūties atvejus, peršasi viena išvada – žmonių aplaidumas. Labai dažna to priežastis – piktnaudžiavimas  alkoholiu. Tokie žmonės dažnai neprižiūri savo būsto, nesaugiai šildosi, jiems kyla noras rūkyti lovoje. 

– Tai rodo ir statistika. Turbūt dėl to daugiausiai gaisrų kyla  savaitgaliais? 

– Taip, savaitgaliais, ilgaisiais savaitgaliais ir per šventes gaisrų  visada padaugėja. Po šio Naujamečio savaitgalio peržiūrėjome savo darbų  sąrašą – penki žmonės nuskendo. Ledo dar nebuvo, maudynėms taip pat ne  laikas. Išvada viena – nelaimes prišaukė alkoholis. 

Esame nustatę, kad 95 procentai ugnies aukų žuvo gaisro židinio vietoje  – toje patalpoje, kurioje jis ir kilo. Po kiekvienos nelaimės kyla  klausimas, kodėl taip atsitiko. 

Vadinasi dėl savo būsenos ar kitų aplinkybių, žmogus gaisro nepajaučia,  nepamato, neišgirsta ir sudega ten, kur jis kilo. Dažniausiai jie net  nenubunda arba atsibunda tik tada, kai ką nors daryti jau vėlu.  Daugiausiai žmonių tiek praėjusiais metais, tiek anksčiau žuvo rūkydami  lovoje. 

– Tačiau gaisrai kyla ir gerai prižiūrėtuose namuose, kurių savininkai  apsirūpina signalizacija ir kitomis saugos priemonėmis. Kokios  dažniausios jų priežastys? 

– Įsisukę į kasdienę rutiną, žmonės pradeda gyventi mechaniškai – kažkur  skuba, bėga, kažką pamiršta. Moterys ryte vonioje palieka įjungtą plaukų  džiovintuvą, ant viryklės kaistantį puodą. 

Turiu paprastą patarimą – išsiugdyti įprotį išeinant iš namų ir  užrakinus duris, sustoti dviems sekundėms. Tos dvi sekundės iš  pasąmonės gali atgaminti tai, ką pamiršote. Galbūt tiesiog nepasiėmėte    mobiliojo telefono. O jei bėgi bėgi ir net nestabteli, daug ką palieki  ir pamiršti, o to pasekmės gali būti liūdnos. 

– Jei jau nepavyksta išvengti gaisro, kaip iš jo greičiau išsigelbėti?  

– Įvykus nelaimei, žmogus paprastai nesivadovauja protu, jį užvaldo  instinktai. Noriu atkreipti dėmesį į tokias vietas, kur susirenka  daug žmonių – prekybos centrai, koncertų salės. Jei juose kiltų gaisras  ar kokia kita nelaimė, kiltų panika. 

Visų šalių gelbėtojai iš patirties žino, jog žmonės visada bando išbėgti per ten, per kur atėjo. Tai žmogaus instinktas, tačiau reikėtų nepasiduoti  panikai ir bandyti pamatyti tai, ką tikrai matome kasdien, bet nelaimės  atveju to nepastebime – šalia esantį išėjimą, langą, šalia stovintį   mažametį ar močiutę, kurie negali savimi pasirūpinti. 

– O ką pirmiausia daryti, pastebėjus, kad gaisras kilo namuose? 

– Pajutus, kad kilo gaisras, svarbiausia pasirūpinti savo bei artimųjų  sveikata ir gyvybe. Reikia viską palikti ir kuo greičiau saugiai išeiti  į lauką ar kitą saugią vietą, o tuomet kviesti ugniagesius. 

Iš praktikos prisimenu vieną atvejį, kai trečiajame penkiaaukščio namo  aukšte kilo gaisras. Visi namo gyventojai išėjo į lauką, ugniagesiai  jau buvo pakeliui, bet penktajame aukšte gyvenę vyras su moterimi  nusprendė grįžti į butą pasiimti dokumentų ar išjungti dujų. 

Laiptinė dar nebuvo tirštai uždūminta, todėl jie užbėgo į savo butą. Kai  atvyko ugniagesiai, per trečiojo aukšto duris į laiptinę jau veržėsi  liepsnos. Prie duris gesinančių ugniagesių priėjo moteris ir pasakė, kad  jos tėvai užbėgo į penktąjį aukštą. Išgabenę dūmais apsinuodijusią  dukterį, jie užbėgo į penktąjį aukštą ir rado negyvus vyrą ir moterį.    Kokia šios istorijos pamoka? Nereikia grįžti į degantį butą. Žinoma,  prieš išeinant patariame uždaryti langus ir duris, nes kuo mažiau oro,  tuo lėsčiau plis liepsna. 

Jei gaisras kilo kaimyniniame bute, ugnis jau siautėja laiptinėje ir  nėra galimybės į ją išeiti, reikia eiti į balkoną, šauktis pagalbos ir  kuo aktyvesniais veiksmais pranešti apie save. Visai atvejais, reikia  kuo greičiau pabėgti iš gaisro zonos.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.