Klausimas dėl R. Karbauskio trąšų verslo pažeidimų mėtomas kaip karšta bulvė

Prokurorams pradėjus tyrimą dėl Ramūno Karbauskio šeimos verslo, metus delsęs valstiečių lyderis papildė deklaraciją, iš kurios paaiškėjo, kad į žemių supirkimą ir dirbimą įsitraukusi visa Karbauskių giminė.

J.Stacevičiaus nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

„Lietuvos ryto“ televizija

Jan 23, 2018, 6:21 AM, atnaujinta Jan 23, 2018, 9:09 AM

Opozicija prašys prokurorų pradėti dar vieną tyrimą dėl Karbauskio. Taip pat žadama Seime inicijuoti komisiją, kuri aiškinsis, ar galėjo R.Karbauskis ir kiti Lietuvos verslininkai neapeidami įstatymų tapti stambiausiais žemvaldžiais visoje Europoje.

Seimo opozicija klibina klausimą ir dėl trąšų verslo. R.Karbauskis ir dėl žemių, ir dėl trąšų turi vienintelį atsakymą – teisės aktų laikomasi.

Dėl žemės įsigijimo tvarka reglamentuota, o štai iš Rusijos įvežamų trąšų kontrolės nėra. Įstatymai panaikinti dar praėjusios kadencijos Seime, o paskutinį teisės aktą vos spėjęs apšilti kojas savo įsakymu panaikino R.Karbauskio partijos deleguotas žemės ūkio ministras Bronius Markauskas.

Ir dabar trąšų kokybę tirk kiek nori, niekas nebus pažeista, nes nėra ką pažeisti. O trąšose gali būti ir sveikatai pavojingų medžiagų.

„Žmogus ar įmonė gali dirbti nors ir milijoną hektarų, jei to nori“, – štai taip valstiečių lyderis R.Karbauskis komentavo prokurorų sprendimą aiškintis, ar jo šeima tūkstančiuose hektarų žemės šeimininkauja neapeidama įstatymų.

Tačiau daugiau nei metus politikoje praleidęs R.Karbauskis, tik kilus triukšmui paviešino savo šeimos verslus. Paaiškėjo, kad į žemės ūkį įsitraukusi visa Karbauskių giminė. Daugybei įmonių vadovauja du sūnūs, brolis, tėvas. Valdant kai kurias įmones dalyvauja ir R.Karbauskio sesuo bei marti. Kiekviena Karbauskių valdoma bendrovė turi teisę įgyti po 500 hektarų žemės. Taip R.Karbauskio „Agrokoncernas“ ir plečia valdas.

„Kiek man yra žinoma, nė viena įmonė neturi daugiau kaip 500 hektarų, bet tų įmonių yra daugiau. Tai nebuvo draudžiama“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7” teisinosi R.Karbauskis.

Seimo opozicija piktinasi, kad prokurorai viešąjį interesą ginti ėmėsi tik po to, kai „Agrokoncerno“ veikla susidomėjo žiniasklaida. Nors šie vieši duomenys registrų centre yra jau seniai.

Be to konservatoriai ketina inicijuoti ir parlamentinį tyrimą. Žadama tirti nebe vien tik R.Karbauskio „Agrokoncerną“, bet ir kitus Lietuvos žemės ūkio milžinus, pavyzdžiui, „AUGA Group“, neseniai besivadinusią „Agrowill“.

„Du stambiausi žemvaldžiai visoje Europos Sąjungoje yra „Agrokoncernas“ ir „Agrowill“ grupė. Kažkas negerai šitoje karalystėje, jei nei Vokietijoje, nei Prancūzijoje, niekur nėra stambesnio žemvaldžio kaip tie du žemes supirkinėjantys koncernai“, – teigė Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas.

Trečiadienį ir etikos sargai nutarė pradėti tyrimą dėl informacijos, kad R.Karbauskis sūnums padovanojo 7 milijonus eurų ir šiuos sandorius nuslėpė. Deklaravo, kai žiniasklaida paklausė, už kokius pinigus jo sūnūs šimtais hektarų supirkinėjo žemės. R.Karbauskis į visus klausimus turi tą patį atsakymą.

„Tu negali būti kaltinamas už tai, kad laikaisi įstatymų“, – teigė R.Karbauskis.

Seimo opozicijos atstovai sako, kad susikompromitavusiam R.Karbauskiui pats laikas užleisti kam nors kitam valdančiųjų lyderio pozicijas.

„Moralinis bankrotas yra, tačiau daugelis moralinės atsakomybės nenori svarstyti, o svarsto tik teisinę atsakomybę. Moraline prasme kai esi stambiausias žemvaldys ir reguliuoji žemės ūkio klausimus – jau čia yra problema“, – aiškino E.Gentvilas.

O valstiečių deleguoti vykdomosios valdžios atstovai, rodos tik ir dirba valstiečių partijos vadovo verslo naudai. Žemės ūkio ministras B.Markauskas, vos spėjęs apšilti kojas, panaikino vienintelį importuotų trąšų naudojimą reguliuojantį teisės aktą, nors ankstesnė ministrė to daryti nesiryžo, dokumento įsigaliojimą vis atidėliojo.

„Paskutinis atidėjimas buvo padarytas 2016 m. balandžio 1 d., nors aprašas turėjo įsigalioti 2017 m. balandžio 1 d. Bet atsitinka taip, kad 2017 m. balandį žemės ūkio ministras savo parašu iš viso panaikina šitą įsakymą. Čia yra parašas mūsų deleguoto ministro“, – pasakojo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys Povilas Urbšys.

Sunku patikėti, tačiau Lietuvoje niekas nekontroliuoja, kokios trąšos įvežamos iš trečiųjų šalių, kurių didžiąją dalį importuoja Seimo nariui priklausantis „Agrokoncernas“. Tai numatę teisės aktai buvo panaikinti dar ankstesnės darbiečių ministrės. Ir sakoma, ne be žemės ūkio verslo galiūnų įsikišimo.

„Sudėtinga paaiškinti: yra interesai, kurie skatina priiminėti teisės aktus, kad nebūtų reglamentuojami trąšų importo ir gamybos reikalai ir apskritai visi priežiūros įstatymai, kurie reikalautų tam tikros tvarkos trąšų sektoriuje“, – teigė trąšų kontrolės įstatymą rengęs Seimo narys Edmundas Pupinis.

Importuojamų trąšų kontrolė nevykdoma tik dvejose Europos Sąjungos šalyse – Lietuvoje ir Maltoje.

„Iš tų, kurie naudoja rusiškas trąšas, jeigu imtume procentaliai, išsiskiria „Agrokoncernas“. Jeigu mes neskaidriname tos srities, bet skaidrumo reikalaujame iš visų kitų sektorių – tai neteisinga. Dėl žemės ūkio ir trąšų yra pilka zona, įstatymai netobuli, imitacinio pobūdžio. Susidaro įspūdis, kad yra dvigubi standartai – vieni vieniems, o kai tik priartėjame prie žemės ūkio srities, kur susipina verslo interesai, sakome, kad viskas tvarkoje“, – teigė P.Urbšys.

Paprasčiau tariant, niekas nekontroliuoja, kokios kokybės į šalį trąšos įvežamos. Naiviai tikima, kad iš Rusijos gilumos atkeliavusi chemija yra tokios pat sudėties, kokia parašyta etiketėje.

„Aš žinau, kad atskiri ūkininkai pasitikrino tas trąšas privačiai. Toje sudėtyje vietoj kalio ar fosforo – pritraiškyta kalkių“, – teigė Seimo narys, buvęs žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius.

Prastos kokybės trąšose randama įvairiausių draudžiamų medžiagų, pavyzdžiui, švino. Tokiomis trąšomis užnuodytoje žemėje išaugintuose produktuose, kurie patenka ant vartotojų stalo, gali likti žmonių sveikatai pavojingų elementų.

Įtariama, kad dėl tokios netvarkos į Lietuvą kaip į sąvartyną gali būti vežamos Rytų valstybėse pagamintos nekokybiškos ar brokuotos trąšos. Tačiau R.Karbauskis trąšų kontrolės iki šiol nepasigedo ir sako, kad toks tyrimas visai nereikalingas.

Seimo opozicija stebisi, kad klausimas, ar R.Karbauskiui priklausantis trąšų importo iš Rusijos verslas neapeidinėjo ES draudimų, mėtomas kaip karšta bulvė, teisėsauga to kol kas irgi nepastebėjo. Čia ir praverčia teisės aktų stoka. Kai nėra teisės aktų, nėra ką pažeisti.

„Tokioje situacijoje patikrinti, ar trąšos, kurios yra vežamos iš Rusijos, atitinka aprašą, ar trąšos nėra specialiai padarytos tam, kad apeitų antidempinginį mokestį, yra neįmanoma. Trys institucijos prižiūri trąšas, bet kaip toje patarlėje: trys auklės – vaikas be galvos. Vartotojų teisių apsaugos tarnyba sako, kad kadangi vartotojai nesiskundžia, jie netikrina“, – teigė P.Urbšys.

Teisingumo ministerijai pavaldi Vartotojų teisių apsaugos tarnyba tikrina tik trąšas, supilstytas į mažą tarą. R.Karbauskio verslas trąšas parduoda kilogramais ir tonomis, todėl Vartotojų teisių apsaugos tarnyba tikrinti jau nebeturi teisės.

„24/7“ – sekmadieniais 21.30 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.