Socialiniai darbuotojai pikti ir alkani – atsidūrę ties skurdo riba prašo mėsos

Klaipėdos centre į protesto akciją susirinkę uostamiesčio socialiniai darbuotojai piktinosi, kad už savo darbą gauna varganus skatikus – diskriminuojantį ir ko ne patį mažiausią Vakarų Lietuvos regione atlyginimą. Valdininkai teigia, kad purkštaujama be reikalo, nes jau numatytos priemokos.

 Prie Klaipėdos savivaldybės pastato susirinkę socialiniai darbuotojai reikalavo oraus atlygio.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Prie Klaipėdos savivaldybės pastato susirinkę socialiniai darbuotojai reikalavo oraus atlygio.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Prie savivaldybės - protesto akcija.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Prie savivaldybės - protesto akcija.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Prie savivaldybės - protesto akcija.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Prie savivaldybės - protesto akcija.<br> G.Pilaičio nuotr.
Merui V.Grubliauskui dovana - apgraužtas kaulas.<br> G.Pilaičio nuotr.
Merui V.Grubliauskui dovana - apgraužtas kaulas.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Socialiniai darbuotojai nepatenkinti atlygiu už darbą.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Socialiniai darbuotojai nepatenkinti atlygiu už darbą.<br> G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 25, 2018, 6:54 PM, atnaujinta Jan 25, 2018, 11:40 PM

Išliejo nuoskaudas gatvėje

„Argi normalu, kai dirbantys žmonės negali išgyventi ? Kreipėmės į ministerijas, prašėme prezidentės Dalios Grybauskaitės pagalbos - mes reikalaujame teisingumo. Valstybės prioritetas – mažinti socialinę atskirtį, kodėl nesirūpinama socialiniais darbuotojais?“ - vienu balsu klegėjo Liepų gatvėje prie savivaldybės administracijos pastato susirinkę protesto akcijos dalyviai.

Ties skurdo riba atsidūrę socialiniai darbuotojai nepasitenkinimą dėl savo menkų algų išliejo dalyvaudami ir ketvirtadienį vykusiame miesto tarybos posėdyje. Per mėnesį neatskaičius mokesčių vidutiniškai uždirbantys 400-514 eurų specialistai šį kartą į savivaldybę užsuko ne tuščiomis rankomis.

Klaipėdos merui Vytautui Grubliauskui socialiniai darbuotojai įteikė netikėtą dovaną – didžiulį apgraužtą jaučio kojos kaulą ir pareiškė irgi norintys mėsos. Tolerantiškumu garsėjantis uostamiesčio liberalų lyderis piketuotojų dovaną miesto tarybos posėdžių salėje priėmė su šypsena, bet žarstyti pažadų neskubėjo.

„Iš tokio produkto galima išvirti katilą maistingo sultinio ir pavalgydinti ne vieną vargstantį socialinį darbuotoją“, - savo įžvalgomis dalijosi kaulo negavęs jokioms politinėms partijoms nepriklausantis miesto tarybos narys Vytautas Čepas.

Pinigų yra, o algos nedidėja

Socialinius darbuotojus žeidžianti problema - dvigubi ir skirtingi jų darbo užmokesčio šaltiniai. Pasirodo, valstybės biudžeto lėšomis finansuojamų socialinių darbuotojų atlyginimai šiuo metu yra 178,79 euro didesni nei Klaipėdos savivaldybės išlaikomų, nors atliekamas beveik toks pat darbas.

Protestuotojai piktinosi dvigubais standartais, stebėjosi, kad jiems mokamas atlyginimas  - maždaug 150-180 eurų mažesnis nei aplinkinių rajonų savivaldybėse. Klaipėdoje algos kažkodėl nedidinamos, nors pinigų, pasak akcijos dalyvių yra, socialinėms reikmėms numatytos uostamiesčio biudžeto lėšos iki galo toli gražu neišnaudojamos.

„Nebegalime taikstytis su skurdu, todėl garsiai pareiškiame - norime oraus, normalų šeimų gyvenimą užtikrinančio atlygio. Jeigu į mūsų protestus nebus jokios reakcijos, skelbsime visuotinį streiką ne tik Klaipėdoje“, - kalbėjo Šeimos ir vaiko gerovės centro profesinės sąjungos pirmininkė Roma Martinkevičienė.

Gal pridės iš sutaupytų lėšų ?

Klaipėdos socialiniai darbuotojai ne pirmą kartą bruzda prie savivaldybės. Pernai gruodį jiems buvo pranešta, kad iki sausio vidurio perskaičiavus miesto biudžeto lėšas bus atrasta pinigų teisingumui įgyvendinti.

„Socialinių įstaigų darbuotojų algas ketiname didinti nepanaudotų lėšų piniginei socialinei paramai sąskaita. Sutaupytų apie 1,5 mln. eurų užteks, kad  pakeltume jų atlyginimus apie 30 proc.“, - aiškino Klaipėdos savivaldybės Socialinių reikalų departamento direktorė Audra Daujotienė.

Uostamiesčio valdžia jau numatė ir konkrečias gairės - žada 15 proc. didinti visų ne tik socialinių, bet ir visų biudžetinių įstaigų darbo užmokesčio fondą: pastoviąją dalį - 8 proc., o kintamąją - 7 proc. Pastarąją dalį nustatytų patys įstaigų vadovai, įvertinę savo pavaldinių veiklą.

Apgraužti kaulai nevilioja

Tokią valdžios malonę, kurią įstaigų vadovai galės traktuoti, kaip jiems patinka, socialiniai darbuotojai vertino, kaip dar vieną metamą  kaulą, iš kurio sriubos neišvirsi. Įsiutinti neteisybės žmonės grasino nenurimti - gins savo savo teises į orų atlygį visais įmanomais būdais, įskaitant piketus, streikus ir mitingus.

„Liūdna, kad požiūris į socialinius darbuotojus, kurie lankydamiesi svetimuose namuose, teikdami pagalbą ko ne kasdien susiduria su iššūkiais, pavojais, stresu, psichologine įtampa, net ir su smurtu, yra niekinis. Mūsų veiklai taikomi aukščiausi profesiniai reikalavimai, o algos – katino ašaros“, - apgailestavo R.Martinkevičienė.

„Visam šitam sektoriui, dirbančiam pagal sutartis, didiname atlyginimus neišskirdami ir socialinių darbuotojų. Vertinant bendras tendencijas, kultūros sferos darbuotojai uždirba dar gerokai mažiau už juos. Supriešinti vienas grupes su kitomis nėra geriausias problemų sprendimo būdas“, – piketuotojams sakė V.Grubliauskas.

Savivaldybės administracijos vadovas Saulius Budinas patikino, jog sukauptos ir socialinėms reikmėms nepanaudotos miesto biudžeto lėšos niekur nepradingsta – investuojamos į nakvynės namų, socialinių būstų statybas ir kitokias valdžios finansuojamas programas.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.