Kauno valdžia vieną gimnaziją proteguoja, kitą stumia į užribį?

Kauno Šv. Mato gimnazijoje – sujudimas. Augančios gimnazijos patalpas Kauno valdžia nori perleisti kitai. Savivaldybės atstovai aiškina, kad gimnazijos rezultatai – vieni prasčiausių mieste, todėl ir norima ugdymo įstaigą keisti kita. Visgi ir proteguojama gimnazija nežiba.

Šv. Mato gimnazijos bendruomenė baiminasi, kad šie mokslo metai jiems gali būti paskutiniai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Šv. Mato gimnazijos bendruomenė baiminasi, kad šie mokslo metai jiems gali būti paskutiniai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Savivaldybė mokyklos patalpas yra linkusi perleisti KTU Inžinerijos licėjui – buvusiai Kauno „Purienų“ vidurinei mokyklai.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Savivaldybė mokyklos patalpas yra linkusi perleisti KTU Inžinerijos licėjui – buvusiai Kauno „Purienų“ vidurinei mokyklai.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 26, 2018, 11:32 AM, atnaujinta Mar 16, 2020, 9:02 AM

Katalikiškoje ugdymo įstaigoje tvyro nežinia. Koridoriuose pilna mokinių plakatų, bylojančių, jog jie nori ir toliau mokytis Šv. Mato gimnazijoje. Visgi jų norai gali ir neišsipildyti. 

Gali būti, kad gimnazija bus iškraustyta dar šių metų liepą. Mat Kauno miesto savivaldybė gali nepratęsti su gimnazija pasirašytos patalpų nuomos sutarties. 

Pastatą valdžia nori perleisti Kauno technologijos universiteto (KTU) Inžinerijos licėjui. 

„Esame informuoti, kad vasario 6 dieną Tarybos posėdyje bus balsavimas dėl Šv. Mato gimnazijos patalpų panaudos sutarties – ar pratęsti sutartį ir galėsime tęsti veiklą, ar nuo liepos 24 dienos turėtume apleisti patalpas ir jas užleisti KTU Inžinerinio licėjaus filialui. 

Pagal savivaldybės administracijos direktoriaus pateiktą atsakymą, licėjus patalpose įsikurtų dėl to, kad vaikai nebetelpa dabartiniame licėjuje“, - dėstė Kauno Šv. Mato gimnazijos direktorius, kunigas Rytis Baltrušaitis. 

Sutartis su Vilkaviškio vyskupijos kurija (VVK), kuri įsteigė Šv. Mato gimnaziją, buvo pasirašyti penkeriems metams. Tokį laikotarpį numatė tuometiniai teisės aktai. Sutartyje numatyta, kad likus 50 dienų iki sutarties pabaigos, steigėjas gali rašyti prašymą sutartį pratęsti. 

Vos gavusi iš Kauno savivaldybės užuominą dėl galimo sutarties nepratęsimo, VVK dar gruodį tokį prašymą parašė. Tačiau panašu, kad Kauno savivaldybė su gimnazija kalbėtis nenusiteikusi. 

„Kauno miesto savivaldybė neina su mumis į dialogą. Savivaldybėje buvo sudaryta darbo grupė šiam klausimui. Apie jų posėdžius informacijos negavome. Tos grupės darbo dieną į savivaldybę skambinau 12 kartų paklausti, ar galime dalyvauti posėdyje. Galiausiai gavau atsakymą, kad dalyvauti galime, tačiau pasisakyti – ne. 

Dar gruodžio mėnesį užklausiau, ar galiu dalyvauti Švietimo ir kultūros komiteto posėdyje (kur buvo svarstomas gimnazijos likimas. - Red.). Atsakymą, kad galiu dalyvauti, gavau sausio pabaigoje, dieną prieš posėdį. Susidaro įspūdis, kad mūsų likimą nori nuspręsti be mūsų“, - apgailestavo direktorius. 

Jo įsitikinimu, atvejį galėtų tirti ir tarnybos, kurios rūpinasi konkurencija bei lygiomis galimybėmis. „Katalikiška kryptis pastumiama į šoną, o inžinerinė proteguojama“, - problemą įžvelgė R.Baltrušaitis.

Direktorius vylėsi, kad „Vieningo Kauno“ nariai, kurių Taryboje dauguma, vadovausis sveiku protu ir pratęs sutartį su Šv. Mato gimnazija. „Tikiuosi, kad nariai nubalsuos, jog sutartis būtų pratęsiama jau ne penkeriems, bet normaliam metų skaičiui. Taip galėtume pritraukti infrastruktūros projektų lėšas, išsigryninti ugdymo koncepciją“, - kalbėjo dvasininkas. 

Direktorius aiškino, kad penkeri metai gimnazijai įsibėgėti yra mažai, tačiau jau dabar matyti geri rezultatai. „Pernai dauguma abiturientų (jų buvo 72) įstojo į norimas vietas, didžioji dalis – valstybės finansuojamas. Jau dabar tėvai neša prašymus priimti vaikus į pirmą ir penktą klases. Tai rodo, kad tėvai vertina gimnaziją ir jos lygį“, - tikino ugdymo įstaigos vadovas. 

R.Baltrušaitis nesutiko su savivaldybės argumentu, esą Šv. Mato gimnazija rodo prastus rezultatus. „Pavyzdžiui, vertinant chemijos valstybinių egzaminų rezultatus, esame pirmi Kauno mieste ir vienuolikti tarp penkiasdešimties geriausių Lietuvoje. 

Turėkite omeny, kad vaikai į mūsų gimnaziją priimami be atrankos, priešingai nei į kitas Kauno gimnazijas. Be to, per penkerius metus neįmanoma užauginti abiturientų kartos, todėl ir rezultatus vertinti dar anksti“, - sakė direktorius. 

Nepatenkinti rezultatais

Savivaldybės atstovai aiškino, kad nėra patenkinti Šv. Mato gimnazijos rezultatais, todėl patalpas nori perleisti geresnei ugdymo įstaigai. 

„Pagrindinis mūsų siekis – turėti stiprią gimnaziją šioje miesto dalyje, kuri aprėpia ne tik Panemunę, bet ir Vaišvydavą, Petrašiūnus ir Žemuosius Šančius. Kol kas akivaizdu, kad tarp visų privačių Kauno mokyklų Šv. Mato gimnazijos rezultatai yra patys žemiausi. Tuo tarpu lyginant su absoliučiai visomis miesto mokyklomis – rezultatai irgi vieni prasčiausių. 

Matome ir vertiname ne tik šiuos duomenis, bet ir iš vietos gyventojų gaunamus atsiliepimus apie šią gimnaziją, kurie toli gražu nėra pozityvūs“, - per atstovus spaudai nuomonę perdavė Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Nijolė Putrienė.

Jos teigimu, per penkerius metus gimnazija nesiėmė jokių rimtesnių žingsnių, kad mokykla būtų rekonstruota, taptų šiuolaikiška ir jauki. „Prieš penkerius metus pasirašant sutartį vietos bendruomenei duoti įsipareigojimai sukurti stiprią mokyklą ir skirti dėmesį pastato bei aplinkos tvarkymui Šv. Mato gimnazijoje liko neįgyvendinti. Todėl sakome, kad šioje situacijoje pokyčiai yra būtini“, - dėstė tarnautoja. 

N.Putrienė aiškino, kad KTU Inžinerijos licėjus tėra viena iš svarstomų galimų alternatyvų. „Kol kas jokių konkrečių sprendimų dėl šios įstaigos nėra priimta. Kita vertus, Inžinerijos licėjus yra viena pirmaujančių mokymo įstaigų mieste, išsiskirianti savo aukštais rezultatais, aprėpianti 1-12 klases ir tuo pačiu turinti poreikį plėstis“, - argumentavo direktoriaus pavaduotoja. 

Ji neigė, kad nusitaikyta į krikščioniškas vertybes. „Nesame nusiteikę prieš katalikiškas vertybes. Vienintelis mūsų tikslas – šioje miesto dalyje turėti bent vieną stiprią gimnaziją.

Kaune veikianti privati Jono Pauliaus II gimnazija yra geras pavyzdys, kaip puikiai mieste gali dirbti katalikiška gimnazija. Ši mokykla ne tik demonstruoja gerus rezultatus, bet ir puikiai tvarkosi bei visiškai atliepia vietos bendruomenės lūkesčius. 

Dėl šių priežasčių pastato, kuriame įsikūrusi ši mokykla, panaudos sutartis su savivaldybe neseniai buvo pratęsta“, - teigė N.Putrienė.

Pasiūlė išsikraustyti

Penktadienį savivaldybė išplatino pranešimą, kuriame pristatė du pasiūlymus, pateiktus gimnazijai.

„Pirmosios alternatyvos atveju Kauno miesto savivaldybė kartu su Vilkaviškio vyskupija įkurtų bendrą įstaigą, kuri valdytų čia veikiančią gimnaziją. Teisė paskirti mokyklos direktorių ir atsakomybė už rezultatus priklausytų savivaldybei.

Antrosios alternatyvos atveju vyskupijai būtų pasiūlytos patalpos „Žiburio“ pagrindinėje mokykloje, kurioje savo veiklą galėtų tęsti Šv. Mato gimnazija.

Dabartinėse gimnazijos patalpose būtų įkurtas kurios nors gerus rezultatus demonstruojančios miesto mokyklos padalinys“, - teigiama pranešime.

Pasiekimai panašūs

Anot žurnalo „Reitingai“ vyriausiojo redaktoriaus Gintaro Sarafino, tiek Šv. Mato, tiek KTU Inžinerijos licėjus demonstruoja panašius pasiekimus. 

„Sakyčiau, kad abi mokyklos dalykiniuose reitinguose atrodo panašiai. Šv. Mato gimnazija pagal chemijos egazminus pernai buvo 11 šalyje, KTU Inžinerijos licėjus pagal anglų kalbą – 40-tas, pagal matematiką – 48-tas. Į kitus penkiasdešimtukus gimnazijos pernai nepateko“, - aiškino G. Sarafinas.

Žurnalas gimnazijas vertina ir pagal institucinį reitingą, kuris sudaromas pagal tų metų valstybinių egzaminų rezultatus, moksleivių gautus šimtukus, įstojimą į Lietuvos ir užsienio universitetus.

„Pagal jį būtų sunku gimnazijas lyginti, todėl, kad KTU Inžinerijos licėjus patenka į mažąjį reitingą, tai yra tarp 9-ių šalies mokyklų, kurios atsirenka visus mokinius. Ir šiame reitinge jis yra paskutinis. 

Šv. Mato gimnazija yra didžiajame reitinge, tarp visų likusių maždaug 400 mokyklų, kurios nesirenka vaikų, o moko visus. Šv. Mato gimnazija pernai buvo 339 iš 357 Lietuvos gimnazijų. 

Visgi svarbu paminėti, kad 2015 metais, kai abi ugdymo įstaigos buvo vertinamos bendrame reitinge, Šv. Mato gimnazija užėmė 117 vietą, o KTU Inžinerijos licėjus, prieš metus pirmą kartą atsirinkęs vaikus, buvo tik 233-ioje pozicijoje“, - aiškino žurnalo redaktorius. 

Jis ragino atkreipti dėmesį ir į skirtingą gimnazijose besimokančių vaikų socialinę aplinką. KTU Inžinerijos licėjaus vaikų tėvai greičiausiai savo atžalas apsupa kur kas geresnėmis socialinėmis sąlygomis nei Šv. Mato gimnazijos. 

Lyginti nekorektiška

„Būtų neteisinga lyginti katalikiška ugdymo samprata besivadovaujančios mokyklos rezultatus ir „inžinerinės“.  Katalikiškosios mokyklos gerų rezultatų rodiklis – pašaukimą atradusių mokinių skaičius“, - portalui aiškino Nacionalinės katalikiškų mokyklų asociacijos vadovas, kunigas Artūras Sederevičius. 

Jis pabrėžė, kad Bažnyčios palaikomas švietimas orientuojasi į integralų žmogaus ugdymą: „Visapusiškas švietimas siekia ugdyti kiekvieną asmens aspektą: socialinį, emocinį, intelektualinį, moralinį ir dvasinį, nes apleidus vieną nukenčia kiti.

Katalikiškosios mokyklos geras rezultatas orientuotas ne į sėkmę, bet į prasmę. Tikslas – ne aukšti reitingai, bet veiksmingas ugdymas, padedąs atrasti žmogui pašaukimą. Atradęs pašaukimą, žmogus atranda laimę.“ 

Anot dvasininko, akademiniai pasiekimai svarbūs tiek, kiek padeda asmeniui atrasti ir pasirinkti gyvenime kryptį. „Svarbi tokio ugdymo tęstinumo sąlyga – „ilgoji“ mokykla, įgyvendinanti atskirus savitos pedagoginės sistemos elementus“, - pridūrė A.Sederevičius.

Mokinių sumažėjo dvigubai

Kauno mieste per pastaruosius 17 metų mokinių sumažėjo nuo
61 154 iki 35 386. Kone dvigubai. Tikėtina, kad ir ištuštėjusių mokyklų – ne viena. 

Šv. Mato gimnazijos gynėjams kyla klausimas, kodėl KTU Inžinerijos licėjui negalima užleisti ištuštėjusios mokykos patalpų, o susiformavusiai bendruomenei leisti naudotis turimomis. 

KTU Inžinerijos licėjus iki 2014 metų buvo Kauno „Purienų“ vidurinė mokykla. 2015 metų pradžioje ji tapo akredituota gimnazija. 

Šv. Mato gimnazija šį statusą įgijo 2013 metais. Kone dešimtmetį iki tol ji buvo Kauno Mato Šalčiaus vidurinė mokykla. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.