Ant tapytojo drobės – priekabiavimo šešėliai POZICIJA. Vilniaus dailės akademijos dėstytojas purtosi jo buvusių studenčių mestų skaudžių kaltinimų

Kai tapytojas Jonas Gasiūnas įkūrė vieną pirmųjų nepriklausomos Lietuvos dailininkų grupių „Angis“, jai priklausė tik vedę vyrai. Mat jau tuomet dailininkai kalbėjo, esą moterys sujaukia protą. Kad toks pavojus realus, menininkas dabar įsitikino pats.

Kaltinimų dėl priekabiavimo sulaukęs J.Gasiūnas: „Tai yra nesąmonė. Tai – sąmokslo dalis ir aš jį išsiaiškinsiu.“<br>D.Umbraso nuotr.
Kaltinimų dėl priekabiavimo sulaukęs J.Gasiūnas: „Tai yra nesąmonė. Tai – sąmokslo dalis ir aš jį išsiaiškinsiu.“<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė, Dalia Gudavičiūtė, „Lietuvos rytas“

Feb 1, 2018, 12:11 PM, atnaujinta Feb 1, 2018, 3:16 PM

Lietuvos meno pasaulį išjudino dar vienas seksualinio priekabiavimo skandalas. Po dviejų moterų pareiškimų neseniai jame murdėsi režisierius 53 metų Šarūnas Bartas, dabar panašioje situacijoje atsidūrė 63 metų dailininkas J.Gasiūnas.

Kelios buvusios Vilniaus dailės akademijos (VDA) studentės prabilo apie tai, kad beveik prieš dešimtmetį prie jų priekabiavo ir net su jomis lytiškai santykiavo tapybos dėstytojas J.Gasiūnas.

Nedirbs dvi savaites

Istorijas apie savo santykius su šiuo menininku moterys paviešino interneto tinklaraštyje „Akadės paslaptis“.

Pasklidus šiai žiniai J.Gasiūną išsikvietė VDA rektorius. Po šio pokalbio dėstytojas dviem savaitėms nusišalino nuo darbo su studentais.

Ar J.Gasiūnas grįš į VDA auditoriją, bus sprendžiama akademijos senato Etikos komiteto posėdyje.

Nors nėra jokių to, apie ką internete prabilo dvi moterys, įrodymų, dailininko gali laukti nemalonumai.

„Viskas bus tiriama. Akademijai buvo patikėti studentai, jauni žmonės, ir mes esame už juos atsakingi. Į tai pažiūrėsime rimtai“, – teigė VDA Komunikacijos skyriaus vadovas Marius Dirgėla.

Pagirioms pasiūlė sriubos

Viena viešai, bet anonimiškai prabilusių moterų į VDA įstojo 2008 metais. Ji prisiminė, kad tapybos dėstytojas prie jos seksualiai priekabiavo Nidoje, kur akademijos studentai atliko praktiką.

„Vieną vakarą rampoje jis, kitiems studentams nematant, mane apkabino per pečius. Nebuvau tikra, kaip į tai reaguoti, norėjau tikėti, kad tai – globėjiškas apkabinimas“, – apie tai, ką patyrė būdama 18-metė, rašė moteris.

Ji neslėpė, jog kartu su dėstytoju gerdavo alkoholį: „Visą kitą dieną mane pykino, vėmiau nuo alkoholio. J.Gasiūnas man išvirė sriubos ir davė degtinės – sakė, tai padės nuo skrandžio bėdų.“

Ji prisiminė, jog valgyti sriubos dėstytojas ją pasikvietė į savo kambarį, kur stovėjo dvi vienvietės lovos. Pasikvietęs studentę jis peržiūrinėjo ir rūšiavo dėžes su senais tekstais ir žurnalais.

„Tada jis prisėdo šalia manęs, pradėjo mane bučiuoti ir nurenginėti. Jaučiausi sutrikusi, nežinojau, kaip elgtis. Ryškiai prisimenu, kad norėjau staiga atsikelti, išeiti ir trenkti durimis, bet neišdrįsau. Kitą rytą prabudau šalia jo, negalėjau jam pažvelgti į akis“, – atvirai pasakojo buvusi studentė.

Jautėsi sekso žaisliuku

Moteris prisiminė, jog tuomet J.Gasiūnas ją ramino: „Tai nieko blogo, tai – tik mūsų dviejų reikalas.“

Su dėstytoju ji bendravo ir grįžusi į Vilnių: „Jis mane kviesdavo po paskaitų išgerti Tapybos katedroje, studijose, staliaus dirbtuvėse. Po kelių butelių alaus jis pradėdavo su manimi santykiauti. Gyvenau tartum du gyvenimus: vieną – kaip gabi, gerus pažymius gaunanti studentė, kitą – kaip jo sekso žaisliukas.“

Nors mergina tikino, jog dėl tokio bendravimo su dėstytoju jautėsi blogai, ji niekam to nepasakojo, nesikreipė nei į VDA vadovus, nei į policiją: „Kam nors apie tai pasakyti buvo neįsivaizduojama – bijojau būti pasmerkta už tai, kad permiegojau su dėstytoju, kad tai galės paveikti studijas, kurias ką tik pradėjau.“

Ji teigė iš vyresnių studentų girdėjusi gandų ir apie ankstesnes vadinamąsias J.Gasiūno mergaites, o tapusi viena jų iš bendramokslių sulaukdavo pašaipių žvilgsnių.

Apie meną – tik prie butelio

Antroji mergina prisiminė, jog su tapybos dėstytoju nemažai studentų palaikydavo itin draugiškus santykius: „Beveik kiekvieną dieną po paskaitų studentai eidavo išgerti su dėstytoju, pasiklausyti jo kalbų apie meną. Tada jausdavomės šiek tiek išskirtiniai – juk jis kviesdavo ne visus, tik perspektyviausius.“

Internete prabilusi studentė teigė, jog J.Gasiūnui ji į akį krito nuo pirmo kurso. Dėstytojas jai esą vis primindavo, kad ji gabesnė už savo bendraamžius, vadindavo ją „poliotna merga“, „širdele“, pats pasiūlydavo, ką tapyti.

Tačiau vėliau dėstytojo elgesys pirmakursę ėmė gąsdinti. Ji papasakojo apie vieną kelionę iš šalia VDA esančios kavinės: „Mums su J.Gasiūnu buvo pakeliui iki stotelės. Alkoholis aiškiai susuko man smegenis ir nuėjau kartu su juo į kažkokią jam priklausančią lūšną prie Kalvarijų turgaus.“

Ką juodu veikė tame name, mergina nutylėjo, bet prisipažino buvusi tokia girta, kad būtų sutikusi daryti bet ką.

„Kitą rytą jaučiausi siaubingai – nuo pagirių, kaltės jausmo. Vis dėlto laiku nuėjau į paskaitas. Su J.Gasiūnu prasilenkiau ant laiptų. Jis bandė žaismingai pasisveikinti, bet aš tik prabėgau“, – pasakojimą tęsė buvusi VDA studentė.

Pavydėjo dėstytojo dėmesio

Ši moteris teigė dėstytojo dėmesį jausdavusi visur – nuo praktikos iki ekskursijų. Vėliau ji išvyko studijuoti į užsienį, o grįžus dailininko dėmesį jau buvo užkariavusi kita.

„Puoliau į paniką, gėriau alkoholį, ėmiau nemiegoti. Jaučiausi nebesvarbi.

Mačiau, kad jis kitai studentei nurodo, kaip ir ką tapyti, – taip, kaip anksčiau nurodydavo man“, – rašė ji.

Jai įstrigo ir dėstytojo replika, esą nemoku piešti: „Dievas nedavė, praradau širdelę, bet nieko tokio, nes papai vietoj.“

Akademijoje – konfliktai

„Tai yra nesąmonė. Tai – sąmokslo dalis ir aš jį išsiaiškinsiu“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė dailininkas J.Gasiūnas. Jis tvirtino, jog ši istorija susijusi su naujo VDA katedros vedėjo veikla.

Dėl Tapybos katedros vedėjo Jono Vaitekūno darbo metodų J.Gasiūnas yra parašęs kelis skundus.

„Tie viešai paskelbti dalykai mano atžvilgiu yra žiaurūs, bet tokia realybė. Ką padarysi, teks kovoti“, – kalbėjo vakar savo dirbtuvėse Vilniaus rajone triūsęs menininkas.

Panaudos moksliniam darbui?

J.Gasiūnas teigė niekada neturėjęs lytinių santykių su studentėmis, o internete išplatintus pasakojimus pavadino kliedesiais ir prasimanymais: „Aš ne gydytojas, negaliu komentuoti, bet tai merginai negerai su galva. Jei pamatytumėte jos diplominį darbą, suprastumėte, apie ką aš.“

Dėstytojas svarstė, kad užsienyje mokslinį laipsnį įgyti bandanti moteris šį skandalą siekia panaudoti savo tyrimui, pagrįstam feministinėmis idėjomis.

J.Gasiūnas tikino, jog tarp jo ir studenčių jokių meilės romanų nebuvo. „Gal tos merginos ką nors ir jautė. Tada aš atsiprašau, jei įžeidžiau jų meilę. Aš pats to niekada nesiekiau“, – kalbėjo dailininkas.

Laikinai nušalintas dėstytojas teigė nepykstantis ant merginų, nes, jo nuomone, greičiausiai jos tapo kažkieno įrankiu.

Vadovai gandų netikrino

Artimas J.Gasiūno bendravimas su studentėmis nebuvo paslaptis ir kitiems VDA dėstytojams. Kolegų teigimu, J.Gasiūnas savo nuotykius aiškinęs troškimu kuo geriau išmokyti studentes tapybos meno: „Su studentu turi kuo glaudžiau sulipti ir kūnu, ir siela. Tik tada gali tikėtis sėkmės.“

Gandų apie J.Gasiūno santykius su studentėmis teigė girdėjęs ir tuometis akademijos rektorius profesorius Adomas Butrimas, tačiau jokių oficialių skundų iš jų nėra gavęs.

„Tas žmogus šiuo požiūriu buvo šiek tiek problemiškas, bet neturėjau jokių įrodymų, viskas buvo gandų lygiu. Sklido kalbos, bet juk neprieisi ir nepasakysi nieko nežinodamas“, – apie J.Gasiūną kalbėjo A.Butrimas.

Prieš dešimtmetį J.Gasiūnas mėgavosi ne tik studenčių dėmesiu. Neįprastą techniką naudojantis ir parodas keistose erdvėse ne kartą rengęs menininkas 2010 metais buvo įvertintas Nacionaline premija. Tuomet jis išgarsėjo paveikslais, kuriuos tapė dūmais.

Prabilo aktorė ir dailininkė

Praėjusių metų lapkritį kaltinimų priekabiavimu sulaukė režisierius Š.Bartas. Apie tai prabilo aktorė J.Steponaitytė.

Ji teigė, jog apie tai prakalbo norėdama nuo seksualinio išnaudojimo apsaugoti kitas moteris. Anot aktorės, prieš penkerius metus režisierius studijoje po atrankos pradėjo priekabiauti, kai ji buvo išgėrusi. Netrukus panašius kaltinimus metė ir dailininkė P.Bocullaitė.

Ilgai tylėjęs Š.Bartas po kurio laiko prabilo feisbuke: „Atsakydamas visuomenei dėl man socialiniuose tinkluose mestų kaltinimų norėčiau pranešti, kad su jais nesutinku.“

Skandalas turėjo didžiulį atgarsį viešojoje erdvėje, o Vilniaus meras R.Šimašius pareiškė, kad Š.Barto studijai „Kinema“ savivaldybė neturėtų leisti toliau naudotis savo patalpomis. Iš patalpų Vilniaus centre Š.Bartas išsikraustė ilgai neraginamas.

Studentės savo pareiškimus atsiėmė

Prieš porą metų VDA Kauno fakultete buvo kilęs triukšmas dėl neetiško dėstytojo L.Tuleikio elgesio. Dėstytojas tikino, kad sulaukė skundo, kai dvi paskaitas praleidinėjusias studentes įvertino neigiamai.

Studentės skundėsi, jog per paskaitas dėstytojas jas įžeidinėjo ir vartojo necenzūrinius žodžius.

VDA buvo sudaryta komisija, kuri nuvyko į Kauną raminti triukšmo. Į komisiją buvo įtrauktas ir J.Gasiūnas. Studentės savo pareiškimus atsiėmė, o L.Tuleikis išėjo iš darbo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.