Tuštėja priešgaisrinės tarnybos kabinetai: likusieji uždirbs daugiau

Mažiau darbuotojų, kabinetuose vartančių dokumentus, daugiau –  pasiruošusių vykti į gaisrus. 

Seikiama, kad ugniagesiai į gaisrus išvyktų su tinkama apranga ir įranga. <br> M.Patašiaus nuotr. 
Seikiama, kad ugniagesiai į gaisrus išvyktų su tinkama apranga ir įranga. <br> M.Patašiaus nuotr. 
 „Norisi viską daryti greičiau ir  paprasčiau“, – sakė K.Lukošius. <br> T.Bauro nuotr. 
 „Norisi viską daryti greičiau ir  paprasčiau“, – sakė K.Lukošius. <br> T.Bauro nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 1, 2018, 12:59 PM

To siekia nuo vasario 1-osios antrą reformos etapą pradedantis Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD).  „Norisi viską daryti greičiau, paprasčiau ir išvengti nereikalingų  veiksmų“, – portalui lrytas.lt sakė PAGD direktorius Kęstutis Lukošius. 

Sumažėjo viršininkų 

Dar praėjusių metų lapkritį buvo panaikinti priešgaisrinių gelbėjimo  tarnybų viršininkų pavaduotojų etatai, nebeliko ir Valstybinės  priešgaisrinės priežiūros poskyrių bei jų viršininkų. Iš viso atsisakyta 76 vadovų etatų. 

„Siekiame, kad būtų kuo mažiau vadovaujančių, o daugiau besidarbuojančių“, – kalbėjo K.Lukošius. Jis įsitikinęs, jog sumažinus vadovaujančių grandžių skaičių, bus greičiau priimami sprendimai. 

Nuo vasario 1 dienos vadovaujančių pareigūnų skaičius sumažėja dar keturiose institucijose – pačiame Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo  departamente, Specialiojoje priešgaisrinėje gelbėjimo valdyboje,  Ugniagesių gelbėtojų mokykloje ir Gaisrinių tyrimų centre. 

Ugniagesiai uždirbs daugiau 

Nuo vasario 1-osios PAGD neliko 15, o Specialiojoje priešgaisrinėje  gelbėjimo valdyboje – 9 etatų.  

Sumažinęs darbuotojų skaičių, PAGD tikisi per metus sutaupyti apie 2  milijonus eurų. 

Iš sutaupytų lėšų planuojama didinti ugniagesių gelbėtojų atlyginimus.  „Vidutiniškai kiekvienam darbuotojui galėsime pridėti po 25 eurus,  Vyriausybei skyrus didesnį finansavimą, pridėsime dar po 25 eurus,  todėl ugniagesių atlyginimai padidės apie 50 eurų“, – skaičiavo  K.Lukošius. 

Lyginant su kitomis tarnybomis, ugniagesių atlyginimai kol kas vieni mažiausių, bet praėjusiais metais jie išaugo apie 12 procentų.  „Pagal Vyriausybės programą esame įsipareigoję iki 2020 metų atlyginimus pakelti 30 procentų, tai pusę šio įsipareigojimo jau įgyvendinome“, –  teigė PAGD direktorius.  

Pasiūlys kitas pareigas 

Po reformos, sumažės ir valstybės tarnautojo statusą turinčių darbuotojų skaičius. Jų visai nebeliks Gaisrinių tyrimų centre – visi specialistai  dirbs pagal darbo sutartis 

Darbo sutartys bus sudarytos ir su Specialiojoje priešgaisrinėje  gelbėjimo valdyboje dirbančiais specialistais. Jie prižiūri priešgaisrinę  techniką, remontuoja automobilius, tikrina siurblius, keltuvus ir kitą gelbėjimo įrangą. 

PAGD direktorius K.Lukošius teigė, jog įgyvendinus reformą, darbuotojai  nebus išvyti į gatvę – galbūt dalis pareigūnų išeis į pensiją,  tačiau visiems bus pasiūlytos kitos  pareigos. 

Nebereikės rūpintis ūkiu 

Permainos laukia ir rajonuose dirbančių ugniagesių. Nuo kitų metų sausio 1-osios 10 teritorinių priešgaisrinių gelbėjimo valdybų taps vienu  juridiniu asmeniu. 

„Viską sujungus į vieną juridinį vienetą, sumažės administravimo, buhalterijos, personalo valdymo kaštai. Visa tvarka bus supaprastinta, kad ugniagesiai ir tiesioginiai jų vadovai užsiiminėtų ugniagesyba ir gelbėjimo darbais, o ne spręstų administravimo ir ūkio klausimus“, – aiškino K.Lukošius. 

PAGD vadovo nuomone, atsisakę papildomų darbų, tarnybų ugniagesiai gelbėtojai gyventojams galės teikti kokybiškesnes paslaugas. 

Mažiau gaisrų – mažiau nuostolių

„Pirmiausia siekiame, kad į nelaimės vietą ugniagesys atvažiuotų laiku, su tinkama technika ir apranga“, – kalbėjo K.Lukošius. 

PAGD vadovas siekia, kad ugniagesiai pas gyventojus atvyktų ne tik kilus gaisrui. Iš ugniagesių jie turėtų sulaukti patarimų ir pastabų,  kaip apsisaugoti nuo nelaimių. 

„Kuo daugiau laiko skirsime prevencijai ir mažiau važinėsime į gaisrus,  tuo turtingesnė bus šalis: žus mažiau žmonių, sudegs mažiau turto“, –  kalbėjo K.Lukošius. 

Tikisi savanorių pagalbos 

Savivaldybėse esančių ugniagesių komandų skaičius ir išsidėstymas  nesikeis. „Kilus gaisrui, labai svarbus dalykas yra laikas, o jis  priklauso nuo atstumo, todėl sieksime išlaikyti dabartinį komandų skaičių ir išsidėstymą. „, – aiškino K.Lukošius. 

„Didėjant savanorių ugniagesių tarnybų finansavimui pagal standarto reikalavimą sieksime, kad budinčiose pamainose budėtų po 2 ugniagesius. Taip pat stengsimės pritraukti kuo daugiau savanorių, kurie padėtų gesinti gaisrus ir vykdytų prevencinį darbą“. 

K.Lukošiaus nuomone, Lietuvai reikėtų pasekti Vakarų šalių pavyzdžiu ir į pagalbą  pasikviesti savanorius: „Kilus gaisrui, kiekvienas stengiasi jį užgesinti  ir išgelbėti žmones, tik reikia, kad tie pagalbininkai turėtų reikiamų  žinių ir įgūdžių, kad nenukentėtų patys“.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.