Naujas nusikaltimų žemėlapis: vagys ir sukčiai keičia taktiką

Praėję metai Kaune perbraižė nusikaltimų žemėlapį. Uždaryti naktiniai barai gatves padarė kiek saugesnes, sumažėjo vagysčių ir plėšimų. Tačiau policijai liko dėl ko nerimauti – daug nusikaltimų persikėlė į internetą.

Sukčiai vis dažniau naudojasi internetu.  <br>V.Balkūno nuotr. 
Sukčiai vis dažniau naudojasi internetu.  <br>V.Balkūno nuotr. 
Kauniečiai gali džiaugtis, kad dažniau patruliuojant ir sulaikius kelis plėšikus Ramybės parkas tapo saugesnis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauniečiai gali džiaugtis, kad dažniau patruliuojant ir sulaikius kelis plėšikus Ramybės parkas tapo saugesnis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kaune sumažėjo dviračių vagysčių. <br>T.Bauro nuotr.
Kaune sumažėjo dviračių vagysčių. <br>T.Bauro nuotr.
senosios Kauno kapinės, buvęs Ramybės parkas<br>M.Patašiaus nuotr.
senosios Kauno kapinės, buvęs Ramybės parkas<br>M.Patašiaus nuotr.
senosios Kauno kapinės, buvęs Ramybės parkas<br>M.Patašiaus nuotr.
senosios Kauno kapinės, buvęs Ramybės parkas<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

„Lietuvos rytas“

2018-02-05 06:22, atnaujinta 2018-02-07 11:21

Praėjus metams policija suskaičiavo, kiek ir kokių nusikaltimų Kauno apskrityje padaryta. Gera žinia ta, kad pernai blogybių mažėjo, – mažiau vagysčių, plėšimų.

Nors tai galėjo lemti ir pasikeitę įstatymai, pareigūnai mano, kad padėjo ir jų darbas bei žmonių sąmoningumas, pilietiškumas.

Taip pat praėję metai iškėlė ir naujų iššūkių.

Uždaryti karšti taškai

Karšti miesto taškai iki pernai buvo vadinamieji „načnykai“. Policijai devyni iš jų kėlė ypač daug rūpesčių. „Į tuos taškus braudavosi plėšikai, mėgindavo plėšti kasą. Kildavo konfliktų – vienam parduoda alkoholio, kitam – ne.

Pačios įstaigos pažeisdavo įstatymus, netinkamai parduodavo alkoholį. Gyventojai skambindavo dėl šiukšlinimo, girtų piliečių. Būdavo šaršalynas. Kai tie taškai buvo uždaryti, viskas liovėsi“, – prisiminė Kauno apskrities policijos vyriausiojo komisaro pavaduotojas Darius Pliavga.

Pernai liepą Kauno savivaldybė nurodė keturiolika naktinių barų, kurie galimai kėlė sunkumų aplinkiniams gyventojams. Buvo įvardintos įstaigos M.Riomerio, Ukmergės, Varnių, Baltijos, Draugystės, A.Juozapavičiaus, Šv.Gertrūdos, P.Lukšio gatvėse, Žemaičių plente, Šiaurės, Krėvės, Savanorių ir Sukilėlių prospektuose.

Statistika rodo, kad M.Riomerio gatvėje uždarius naktinį barą nusikaltimų sumažėjo kone perpus.

Didėjo saugumas ir kai kuriuose Kauno naktiniuose klubuose. „Ten, kur buvo daug iškvietimų, pasikalbėjome su verslininkais. Jie įsirengė kameras, o mes per jas stebime vaizdą, kad jiems nereikėtų stebėti“, – pasakojo D.Pliavga.

Pernai žiniasklaida pranešė mažiausiai apie penkerias muštynes Kauno naktiniuose klubuose ar jų prieigose. Buvo minimi Maironio gatvėje, Laisvės alėjoje ir kitose miesto vietose esantys klubai.

Vogė automobilių detales

Kaune pernai sumažėjo dviračių vagysčių. „Žmonės perka brangesnius dviračius, labiau juos saugo, nepalieka bet kur. Be to, ir sužymėjome nemažai dviračių. Vagys tai supranta“, – aiškino pareigūnas.

O štai automobilių detalių vagys pernai apsukų nesumažino. Pareigūnai pastebėjo, kad dažniau buvo vagiami brangesnių „Volvo“ žibintai, BMW vairai. Anksčiau būdavo plėšiami ir BMW katalizatoriai bei oro pagalvės, bet tokių vagysčių sumažėjo, kai buvo sustiprinta supirkinėtojų kontrolė. Buvo sulaikyta ne viena grupuotė, kuri vogė automobilių detales ir jomis prekiavo. „Dažniausiai tai būna 4–5 asmenys. Kai juos sulaikome, pavyksta atskleisti 15–20 vagysčių“, – tvirtino pareigūnas.

Vagysčių neišvengiantis „Akropolis“ pernai virto ir užsieniečių sulaikymo vieta. „Buvo sulaikomi atvykėliai, vienas tokių – Latvijos pilietis. Jie turėjo draudžiamų daiktų – dujų balionėlį, šaunamąjį ginklą. Vyko sulaikymai, galbūt dėl to žmonėms atrodo, kad nusikaltimų padaugėjo“, – sakė D.Pliavga.

Prie didesnių prekybos centrų („Akropolio“, „Megos“, „Ermitažo“, „Savo“), kaip ir anksčiau, buvo užfiksuota nusikaltimų dėl padirbtų pinigų. „Žalgirio“ arena ir jos prieigos nepasižymi nusikaltimų gausa.

Internetu siūlo net briketus

Policija atkreipė dėmesį į pasikeitusius sukčių įpročius – jie persikėlė į elektroninę erdvę.

„Anksčiau sukčiai parduodavo, pavyzdžiui, negaliojančius bilietus į koncertą ar parduodami sukeisdavo veikiantį telefoną su neveikiančiu.

O dabar tu to žmogaus net nematai. Gyventojai kartais internetu perka net briketų. Perveda 200 eurų ir laukia, kada jie bus atvežti.

Tradicinių sukčiavimų mažėja, o skaitmeninių padaugėjo penkiskart“, – dėstė VPK viršininko pavaduotojas.

Sukčiavimo atvejų Kauno apskrityje iš viso sumažėjo 50-ia, o du trečdaliai visų plėšimų įvykdyta internetu.

Tai apsunkina šių nusikaltimų tyrimą. Pareigūnai stebi, kur pinigai buvo išimti, ir kartais paaiškėja, kad sukčius – kitos apskrities gyventojas.

Stotys tapo saugesnės

Anksčiau nusikaltimais garsėjo geležinkelio ir autobusų stotys, tačiau dabar pareigūnai nebeišskiria jų kaip karštų taškų. „Stotys nėra problema. Kriminogeninė padėtis čia geresnė. Anksčiau tikrai buvo karšti taškai, o dabar nepasakysiu, kada prie stoties žmogus buvo apiplėštas.

Ramybės parke (Senosiose kapinėse. – Red.) anksčiau buvo užpuolami žmonės. Tačiau dažniau patruliavome, sulaikėme kelis asmenis, ir užpuolimų faktiškai nebeliko. Padėjo ir pakeista infrastruktūra, sutvarkytas gatvių apšvietimas“, – pasakojo pareigūnas.

Centre daugiau nei kitur iškvietimų dėl triukšmaujančių jaunuolių ar barų lankytojų. Policijos pareigūnai kartais imasi prevencijos – šviečia studentus, kaip gerbti centro gyventojų ramybę.

„Nors būna iškvietimų barų prieigose dėl girtaujančio ir triukšmaujančio jaunimo, nusikaltimų padidėjimo prie jų nėra“, – tikino D.Pliavga.

Dainavoje daugėjo vagysčių

Daugiausia nusikaltimų įvykdoma miegamuosiuose rajonuose – ten daugiau gyventojų, automobilių ir kitokio jų turto.

Iš mikrorajonų vieninteliame Dainavos rajone nusikaltimų šiek tiek daugėjo. Augo vagysčių skaičius. Ten bus daugiau patruliuojama, imamasi kitų prevencijos priemonių.

Policija pastebi, kad gyventojai įsigyja brangesnių automobilių su brangesnėmis detalėmis. „Dabar niekas nebevagia magnetofonų, nes jie – menkaverčiai. Užtat navigacijos įranga vagims patraukli“, – aiškino pašnekovas.

Daug nusikaltimų buvo padaroma Kauno klinikų prieigose. Pernai jų sumažėjo 19. Tiek pat nusikaltimų mažiau įvykdyta Vytauto prospekte.

Problemų kėlė ir Palemonas, Marių gatvė, ten būdavo iškvietimų dėl muštynių prie alaus barų ir kitų nusižengimų. Ten nusikaltimų sumažėjo 25.

Kaimynystės grupės kuriasi vangiai

Marius Švaikauskas

Centro seniūnijos seniūnas

„Pagrindiniai pažeidimai Centro seniūnijoje – smulkus chuliganizmas, viešosios tvarkos ir rimties trikdymas, triukšmas, neblaivių asmenų pasirodymas viešumoje.

Iš kavinių išėję asmenys triukšmauja, gyventojai pyksta. Mums rūpi, kad vairuotojai nepaliktų automobilių po draudžiamaisiais ženklais ir neužstatytų gyventojams įvažiavimų, ypač per renginius ir šventes.

Pernai kavinių darbuotojai buvo paraginti, kad jų lankytojai neišeitų į gatvę „netvarkingai“. Ant stalų dėliojome lankstinukus lankytojams.

Gyventojų nusiskundimų sumažėjo ten, kur kuriasi saugios kaimynystės grupės, kur kabinamos informacinės lentos, kad teritoriją saugo policija, stebi kaimynai. Ten rečiau renkasi rūkantys nepilnamečiai, sumažėja neramumų.

Pernai seniūnijoje susikūrė trys naujos saugios kaimynystės grupės. Daug gyventojų norėtų saugios kaimynystės, bet sunkiai randa žmogų, kuris būtų grupės koordinatorius.

Saugumą didina ir apšvietimas. Miestas keičia šviestuvus – kuo šviesiau, tuo žmonės jaučiasi saugesni, mažėja galimybė būti užpultiems tamsiame kvartale. Kviečiame ir gyventojus apšviesti kiemus, aikšteles.“

Statistika: paaiškėjo pavojingiausios gatvės

Pernai registruota beveik 13 tūkst. nusikalstamų veikų, ištirta kone pusė jų. Užpernai ištirta puse tūkstančio mažiau nusikaltimų. Pernai užfiksuota 500 vagysčių mažiau nei užpernai.

Lyginant su 2016 metais, pernai nusikalstamų veikų padaugėjo Dainavos mikrorajone – Kovo 11-osios ir Partizanų gatvėse, V.Krėvės, Taikos ir Pramonės prospektuose.

Vienoje Dainavos gatvėje, kuri anksčiau pasižymėjo dideliu nusikalstamumu, blogybių sumažėjo kone perpus. M.Riomerio gatvėje užfiksuota 20 nusikaltimų mažiau (44 proc.) nei užpernai.

Daugelyje mikrorajonų nusikaltimų mažėjo. Didžiausias mažėjimas užfiksuotas Palemone, Marių gatvėje. Ten įvyko 22 nusikaltimais (60 proc.) mažiau.

Po 19 nusikaltimų mažiau užfiksuota ir Eivenių gatvėje, Kauno klinikų prieigose bei Vytauto prospekte. Nusikalstamų veikų sumažėjo 31 ir 16 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.