Šventosios simbolį jau laikas gelbėti

Šventosios bendruomenė susirūpino dar nuo sovietmečio laikų šią kurortinę gyvenvietę simbolizuojančia trijų žvejo dukrų skulptūra, kuri jau ėmė aižėti, o dėl vėjo supustytų kopų ją vis sunkiau pastebėti.

Kadaise ant kopos stovėjusi visoje Lietuvoje garsi skulptūra atsidūrė dauboje.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Kadaise ant kopos stovėjusi visoje Lietuvoje garsi skulptūra atsidūrė dauboje.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Feb 6, 2018, 7:20 PM, atnaujinta Mar 4, 2018, 10:19 PM

Kadaise Šventąją garsinusi vadinamoji trijų mergelių skulptūra dabar yra užmiršta ir poilsiautojų sunkiai randama.

Prieš keletą dešimtmečių ant aukštos kopos pastatyta 4 metrų aukščio skulptūrinė kompozicija nuo jūros buvo matoma iš tolo. Dabar šioje vietoje vėjas išpustė gilią daubą ir iš toliau pro supustytas kopas matyti tik iškeltos mergeles vaizduojančių skulptūrų rankos.

Kad smėlis nebūtų pustomas dar smarkiau, į daubą primesta žabų, tačiau dabar ši vieta labiau primena sąvartyną nei lankytiną vietą.

Lietaus ir šalčių veikiami atviri skulptūrų pamatai pradėjo aižėti ir kilo grėsmė, kad garsiosios mergelės gali nugriūti.

Pirmoji kurortinės gyvenvietės simboliu susirūpino Šventosios turizmo asociacija ir pasiūlė skulptūrą iškelti į labiau matomą vietą.

Asociacijos prezidento Kęstučio Oginsko iniciatyva apklausti vietos gyventojai pageidavo, kad visai Lietuvai žinoma skulptūra liktų senoje vietoje.

Asociacija pasiūlė pamatus užpilti smėliu, o šioje vietoje įrengti apšviestą medinį ar iš metalinių konstrukcijų įrengtą amfiteatrą, kuris vasarą galėtų tapti ne tik pasisėdėjimo, bet ir kultūros renginių vieta.

Šiai idėjai pritarusi Palangos savivaldybė iš pradžių ieško galimybių daubą užpilti smėliu. Tam norima panaudoti prie Šventosios uosto įplaukos supiltą gruntą, kuris čia buvo sukauptas prieš 7 metus gilinant uosto akvatoriją.

Šis smėlis yra stambesnis ir jį vėjas ne taip lengvai pustys. Tačiau prieš tai būtina ištirti gruntą, ar jis nėra užterštas, ir gauti Aplinkos ministerijos leidimą jį panaudoti.

Užpilti daubą kainuotų apie 10 tūkst. eurų, tačiau savivaldybės biudžete tam nėra numatyta pinigų.

K.Oginskas baiminasi, kad savivaldybės pritarimas šiai idėjai nesibaigtų vien kalbomis.

„Juk užpilti daubos smėliu nepakanka. Kad ši vieta būtų vėl prisiminta, patraukli ir lankoma, prireiks investuoti ne vieną dešimtį tūkstančių eurų.

Kol kas Palangos miesto valdžios veiksmų nematyti“, – sakė Šventosios turizmo asociacijos vadovas.

Simbolizavo okupuotas Baltijos šalis

Skulptorės Zuzanos Pranaitytės sukurta kompozicija kopose ties senaisiais Šventosios uosto vartais buvo pastatyta 1982 metais.

Skulptūra vaizduoja tris į audringą jūrą neramiai žvelgiančias ilgaplaukes merginas, laukiančias iš žvejybos sugrįžtančio tėvo.

Tačiau prieš keletą metų buvo atskleista tikroji šių skulptūrų prasmė. Iš Amerikos į Lietuvą tetos lankyti atvykusiai dukterėčiai Linai Wahl skulptorė atskleidė, kad nerimastingai rankas grąžančios merginos iš tiesų vaizduoja ne žvejo dukras, o sovietų pavergtas tris Baltijos šalis, kurios su viltimi žvelgia į Vakarus laukdamos pagalbos.

Būdama paauglė L.Wahl pozavo, kai teta lipdė skulptūras. Pasak Z.Pranaitytės, Lietuvą vaizduoja vidurinė mergina.

Anksčiau 87 metų skulptorė apie tai nedrįso prasitarti, nes jos šeima buvo nukentėjusi nuo okupantų: jos tėvas ir 16 metų brolis Karolis buvo sušaudyti, o artimieji ištremti į Sibirą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.