Jonas Vaitkus nušalintas nuo darbo su studentais LMTA

Seksualiniu priekabiavimu apkaltintas režisierius Jonas Vaitkaus nušalintas nuo darbo su studentais Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. 

Jonas Vaitkus.<br>D.Umbraso nuotr.
Jonas Vaitkus.<br>D.Umbraso nuotr.
Jonas Vaitkus.<br>D.Umbraso nuotr.
Jonas Vaitkus.<br>D.Umbraso nuotr.
Jonas Vaitkus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Jonas Vaitkus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Jonas Vaitkus.<br>V.Balkūno nuotr.
Jonas Vaitkus.<br>V.Balkūno nuotr.
Jonas Vaitkus.<br>kiti
Jonas Vaitkus.<br>kiti
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2018-02-08 17:28, atnaujinta 2018-02-08 21:12

Rektorato sprendimu J.Vaitkus nušalintas nuo darbo su studentais, kol bus atliekamas ikiteisminis tyrimas, BNS sakė akademijos atstovė Beata Baublinskienė. 

Skandalas kilo, kai sekmadienį scenografė Simona Biekšaitė papasakojo prieš beveik devynerius metus patyrusi režisieriaus Jono Vaitkaus seksualinį priekabiavimą. 

Moteris socialiniame tinkle „Facebook“ sekmadienį parašė, kad režisierius netinkamai elgėsi 2009 metų vasarą jai atvykus į J.Vaitkaus namus darbo reikalais, – jai buvo pasiūlyta sukurti scenografiją spektakliui „Juodasis Strazdas“. 

Prašė parodyti trikampėlį

Ji teigia, kad režisierius priekabiavo išgėręs.  

„Susitikimas pas režisierių jo paties apartamentuose. Pasirodo, žmona išvykus, kavinėse darbui nesusikaupsi, o teatras nedirba, nes vasara. Buvau apsirengusi suknele (ilgis – žemiau kelių) nes suknelės man patiko ir patinka, atsinešiau „papkutę“ su eskizais.  

Jonas duris užrakino, po „labas“ ištraukė ir padėjo ant stalo gruziniško vyno. Na, menininkų tarpe vynas liejasi laisvai, kaip ir nieko įtartino, bet iš jaudulio man nelabai jis „geriasi“, ypač dėl to, kad tai juk pirmas kartas, kai tokiam garbiam maestro siūlysiu savo kūrybines idėjas.  

Po gero pusvalandžio ar valandos diskusija turbūt pasidarė per „sausa“; – buvo atsineštas popieriaus lapas ir aistringais judesiais pradėtas piešti mano portretas. Toliau sekė ropojimas aplink stalą keturiomis ir kriokimas tiesiogine to žodžio prasme, kas vėliau peraugo į strategiškai patogią poziciją slinkti link mano blauzdomis į viršų, link šlaunų, kur buvo sustota ir liepta parodyti „savo trikampėlį“.  Trikampėlį.  

Na, neparodžiau, nes sėdėjau ant kėdės, sustingus iš panikos ir baimės, blaiva kaip ir dabar, berašant šį „postą“, ir besižvalgydama į duris, kurios buvo užrakintos ir galbūt net visai lengvai atrakinamos, bet tas, kas yra pakliuvęs į panašią situaciją supranta, ką tai reiškia, kai apimta siaubo negali pajudėti iš vietos, negali pabėgti", – pasakojo moteris.

J.Vaitkus į kaltinimus reagavo atsainiai. „Lietuvos ryto“ televizijos reporterei susisiekus su režisieriumi jis tiesiai nepaneigė S.Biekšaitės žodžių, bet atsiliepė lyg nesureikšmindamas įvykio.  

„Šitam kontekste nė kiek, kas vyksta Lietuvoje, nenustebino. Aš dar galvojau, kodėl taip vėlai tas viskas pasirodė. Aš neskaičiau, aš negaliu apie savo elgesį prieš 10 metų pasakyti, – komentavo J.Vaitkus. – Buvo bendravimas, buvo keli spektakliai, Jūratė buvo man ją parekomendavusi kaip perspektyvią scenografę, tai tas bendravimas toks ir buvo, koks buvo.“ 

Kaltina propagandinius kanalus

Pasak B. Baublinskienės, ketvirto kurso studentams dėstantis J. Vaitkus LMTA vadovybei kol kas paaiškinimų dėl situacijos nepateikė, su juo dar rengiamasi susitikti. 

Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, Lietuvos rusų dramos teatro vadovas J. Vaitkus savaitgalį sulaukė scenografės Simonos Biekšaitės, vėliau – ir asistente dirbusios Juditos Juknelės kaltinimų nederamu elgesiu. Prie šių liudijimų ketvirtadienį prisidėjo ir dvi buvusios studentės – Eglė Lekstutytė.

J. Vaitkus jam S. Biekštaitės mestus kaltinimus pavadino dalimi šmeižto kampanijos, kurią vykdo Rusijos propagandiniai kanalai. 

Jo teigimu, pradėjus vadovauti teatrui sėkmingai pavyko užkirsti kelią užsienio šalies atstovams daryti politinę ir ideologinę įtaką teatro veiklai, primena 2014 metų pavasarį savo vadovaujamo teatro vardu pareiškęs griežtą nepritarimą Krymo aneksijai. 

Pastarosiomis savaitėmis viešojoje erdvėje pasipylus liudijimams, Vilniaus apylinkės prokuratūra ketvirtadienį pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo seksualinio priekabiavimo. Kultūros ministrė Liana Ruokytė–Jonsson teigė, kad kol teisėsauga neatliks tyrimo, nebus skubama spręsti dėl J. Vaitkaus galimybių toliau vadovauti Lietuvos rusų dramos teatrui. 

Pastarąją savaitę kaltinimų seksualiniu priekabiavimu, studentų žeminimu ir kitokiu nederamu elgesiu sulaukė jau buvę Vilniaus dailės akademijos (VDA) dėstytojai Jonas Gasiūnas ir Arvydas Liepuonius, VDA tebedirbantis fotografas Gintautas Trimakas. 

Anksčiau dvi menininkės tokiu elgesiu apkaltino kino režisierių Šarūną Bartą, dėl seksualinio priekabiavimo prie aktorės teisiamas buvęs Panevėžio Juozo Miltinio teatro aktorius Linas Marijus Zaikauskas, prokurorai įtarimus dėl seksualinio priekabiavimo yra pateikę buvusiam Seimo nariui Kęstučiui Pūkui. 

Seksualiniam priekabiavimui taikomas trejų metų senaties terminas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.