Ekspertai atskleidė, kiek kainuoja studijos geriausiuose pasaulio universitetuose

Mūsų tautiečių pavardžių galima surasti ne tik puikiai tarptautinių reitingų įvertintuose Europos ir Jungtinių Amerikos Valstijų universitetuose. Gabūs lietuviai jau žino kelią ir į tokius prestižinius universitetus kaip Harvardas ar Oksfordas. Tiesa, kol kas sugebėjusių įsikibti sėkmės paukštei į uodegą tėra vienetai, o ir studijų užsienyje kaina dažnai priverčia jauną žmogų vertinti savo galimybes realistiškiau.

Lietuviai aktyviai domisi studijomis užsienyje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuviai aktyviai domisi studijomis užsienyje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuviai aktyviai domisi studijomis užsienyje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuviai aktyviai domisi studijomis užsienyje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuviai aktyviai domisi studijomis užsienyje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuviai aktyviai domisi studijomis užsienyje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 V. Masiokas dirba su užsienyje studijas planuojančiu jaunimu.<br> Asmeninio arch. nuotr.
 V. Masiokas dirba su užsienyje studijas planuojančiu jaunimu.<br> Asmeninio arch. nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 10, 2018, 12:04 PM, atnaujinta Feb 10, 2018, 12:22 PM

Ko reikia jaunam ambicingam jaunuoliui, kad prestižinių aukštojo mokslo įstaigų užsienyje durys atsivertų lengviau? Prieš studijų užsienyje sėkmės prisideda ir paruošiamųjų metų studijos.

Paruošiamieji metai – tai metai, per kuriuos studentai sužino, kas jų laukia per kitus trejus metus universitete ir šiek tiek susipažįsta su specialybe, patobulina valstybės, kurioje studijuoja kalba, išgyvena kultūrinę adaptaciją.

„Daugelis mokinių ne visada žino, į kokią specialybę stoja ir kur studijuos. Būna, kad žmonės pastudijavę pirmus metus meta studijas, susigadina savo kredito istoriją“,  – teigė „egoPERFECTUS“ studijų užsienyje projektų vadovas Vytautas Masiokas.

Skirtingi reikalavimai

Anot jo, paruošiamieji metai, tai ne prastai besimokantiems, ar prastai mokantiems kalbą studentams – kai kurie užsienio universitetai reikalauja, kad studijas studentas pradėtų jau būdamas išklausęs paruošiamųjų metų kursus.

„Pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje paruošiamieji metai yra įtraukti į studijų laiką ir net galima jiems gauti valstybinį finansavimą. Tiesa, šiuo atveju jūs privalote studijuoti tame pačiame universitete. Privačios kolegijos siūlo universalią paruošimo programą, kurią pabaigus galima stoti į beveik bet kurį Jungtinės Karalystės ar Jungtinių Amerikos Valstijų universitetą“,  – kalbėjo jis.

Pašnekovas patikslino, kad, pavyzdžiui, svajojantiems apie studijas Australijoje ar Naujojoje Zelandijoje be paruošiamųjų metų pradėti studijų apskritai neįmanoma.

Vienetai žino, ko nori

V.Masioko teigimu, dažnai jauni žmonės studijų užsienyje galimybėmis iš pradžių domisi savarankiškai, bet vėliau dalis jų kreipiasi ir į specialistus, kad šie padėtų pasirinkti šalis ir universitetus studijoms, kurie atitiktų lūkesčius ir turimus akademinius pasiekimus.

„Vis daugiau jaunų žmonių nori kuo tikslesnių atsakymų. Tų, kurie tikrai žino, ką nori studijuoti ir yra išanalizavę rinką, yra vienetai, visi kiti dažnai būna šiek tiek sutrikę, gerai nežinantys, ką nori studijuoti, renkasi vienas studijas, paskui perstoja. Paruošiamieji metai, apie kuriuos aš kalbu, leidžia jaunam žmogui „pačiupinėti“ visus studijų modulius ir po metų stoti į specialybę nebūtinai tą pačią, kur jis planavo studijuoti“, – kalbėjo pašnekovas.

Australija brangi, bet labai viliojanti

Vis daugiau Lietuvoje kalbama apie studijas Australijoje ir Naujoje Zelandijoje – ar tai reiškia, kad studijų galimybių prasme šios šalys nėra mums tokios tolimos?

„Visi nori ten studijuoti, bet pirmiausiai tai finansų klausimas. Studijų kainos prasideda nuo aštuoniolikos tūkstančių dolerių ir daugiau. Žinoma, ne visi vyksta studijuoti į prestižinius universitetus“, – kalbėjo V. Masiokas ir pridūrė, kad norintys studijuoti savo lėšomis šiose šalyse turėtų vien studijų laikotarpiui mokesčiui už mokslą turėtų turėti apie 80 tūkst. eurų.

Pašnekovas priminė, kad pragyvenimui dar reiktų turėti kasmet bent po dešimt tūkstančių dolerių, tačiau studijų metų yra galimybės dirbti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.