Kaip išsaugoti tremties atminimą?

Apie šių dienų iššūkius daugiausia kalbėjo Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Henke. Po visą pasaulį pasklidę lietuviai sako, jog jų situacija nepalyginama su prievartą praeityje patyrusiais ir jėga išplėštais iš namų tautiečiais, tačiau pažymi, kad namų ilgesys ir meilė tėvynei gyva ir emigrantų širdyse.

 A.Keršulis džiaugėsi, kad tremtinių grąžinimo programa tęsiama jau 25 metus.
 A.Keršulis džiaugėsi, kad tremtinių grąžinimo programa tęsiama jau 25 metus.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-02-22 08:14

„Norėdami, kad Lietuvos vardas skambėtų ir visada būtų gyvas jaunimo širdyse, turime ieškoti bendrų sprendimų ir nebijoti kalbėtis. Kiekvieno už Lietuvos ribų atsidūrusio žmogaus istorija skirtinga, visi yra patyrę skirtingus išgyvenimus, tačiau svarbiausia suvokti, kad visi esame Lietuvos dalis“, – sakė D.Henke.

Konferencijoje pranešimus apie jaunų žmonių iniciatyvas įamžinti partizanus skaitė Lietuvos nacionalinio muziejaus istorikė dr. Aistė Petrauskienė, „Misija Sibiras“ patirtį pristatė ekspedicijų vadovas Arnoldas Fokas. Lietuvių tremtinių religines praktikas apžvelgė Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto doc. dr. Arūnas Streikus, tyrimus užsienyje apie gulagus pristatė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto prof. Violeta Davoliūtė-Opgenorth.

Sveikinimo kalbą sakydama LR Seimo pirmininko pavaduotoja Irena Degutienė pabrėžė, kad nors tremtis buvo labai skaudi visai lietuvių tautai, net žiaurūs išbandymai nepalaužė žmonių dvasios.

„Mus trėmė, bandė naikinti, bet niekaip nesunaikino. Nepalaužė mūsų dvasios. Svarbu, kad ateities kartos niekada nepamirštų, kas ir kaip su mumis elgėsi“, – sakė I.Degutienė.

Konferencija užbaigta habil. dr. Alvydo Nikžentaičio moderuota žurnalistų ir istorikų diskusija. Prie apskritojo stalo savo požiūrį apie tremtį dėstė žurnalistas Rimvydas Valatka, istorikas dr. Tomas Balkelis bei Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro vadovė Teresė Birutė Burauskaitė.

Vilniaus rotušėje vykusio renginio metu taip pat įteikti aukščiausi Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos apdovanojimai – Gerumo žvaigždės. Apdovanojimus įteikė ir sveikinimo kalbą sakė LR socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis ir renginį organizavusio Socialinių paslaugų priežiūros departamento direktorius Aivydas Keršulis.

Už ilgametį profesionaliai ir nepriekaištingai atliekamą darbą socialinės apsaugos srityje pagerbti Vilniaus lietuvių namų direktorius Gintautas Rudzinskas, specialiųjų socialinės globos namų Tremtinių namų vyriausioji socialinė darbuotoja Ona Ulozienė bei Socialinių paslaugų priežiūros Socialinių programų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Rima Petronėlė Gudelytė, daug prisidėjusi prie Politinių kalinių ir tremtinių bei jų šeimų narių sugrįžimo į Lietuvą programos kūrimo ir įgyvendinimo.

Į Socialinių paslaugų priežiūros departamento prie LR socialinės apsaugos ir darbo ministerijos surengtą šventinį renginį susirinko per 200 Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių bendrijos ir sąjungos atstovų, Vilniaus lietuvių namų gimnazijos bendruomenė, specialiųjų socialinės globos namų Tremtinių namų senjorai.

Pasirodymus surengė Karininkų ramovės choras „Aidas“, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių choras „Laisvė“, Vilniaus lietuvių namų gimnazijos kolektyvas. Tremties atminimo išsaugojimo svarba ir perdavimo ateities kartoms klausimas verčia ieškoti naujų formų. Pasitinkant artėjantį Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį Vilniuje buvo surengta konferencija „Atminties apie tremtį svarba šiandieninei visuomenei ir ateities kartoms”.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.